Pierderea auzului este cunoscuta sub numele de surditate, iar pierderea vederii se numeste orbire. Acum, cum se numeste absenta totala a mirosului? Anosmie!

Cele cinci simturi sunt, fara indoiala, un dar minunat, pentru ca, desi nu sunt esentiale pentru viata, o fac mai placuta. Asadar, pierderea unuia dintre ele, cum ar fi mirosul, si a nu putea percepe parfumul rafinat al florilor, mancarurile preferate sau mirosul celor dragi, este de fapt foarte frustrant.

Pentru cei care sufera de aceasta patologie, este o prioritate sa inteleaga in ce consta, cauzele si simptomele ei si, mai important, tratamentul ei, cu toate acestea, ar trebui sa fie de interes pentru toata lumea in general.

Ce este anosmia?

Anosmia este inteleasa ca incapacitatea de a percepe mirosul sau, cel putin, o scadere semnificativa a capacitatii olfactive. In general, capacitatea de a percepe arome scade si ea, astfel incat este adesea legata de pierderea simtului gustului.

Unii termeni asociati cu anosmia sunt hiposmia, care se refera la scaderea capacitatii de a mirosi, sau hiperosmia, care se refera la atunci cand mirosi cu o intensitate mai mare. De asemenea, exista cazuri in care oamenii sunt anosmici doar pentru anumite tipuri de mirosuri.

Ce cauzeaza anosmia?

Daca vrei sa intelegi mai bine cum apare anosmia, trebuie mai intai sa studiezi functionarea simtului mirosului. In acest sens, mirosul este rezultatul inhalarii particulelor care adera la receptorii membranelor mucoase ale nasului, care sunt capabile sa detecteze pana la sapte mirosuri esentiale si prin combinarea acestora pana la 10.000 de arome diferite.

Pe de alta parte, atunci cand receptorul este stimulat, un impuls nervos este trimis prin nervul olfactiv, care la randul sau transmite informatii bulbului olfactiv. Odata ajunsa acolo, informatia merge catre hipotalamus si, in final, catre cortexul cerebral pentru a genera constientizarea mirosului.

Acum, daca mucoasa nazala, nervii sau structurile creierului implicate in procesul de percepere a mirosului au fost modificate, anosmia poate fi generata in diferite grade.

Pe de alta parte, s-ar putea spune ca aceasta patologie are originea atunci cand o inflamatie intranazala impiedica patrunderea mirosurilor in zona olfactiva. Poate aparea si atunci cand neuroepiteliul olfactiv sau filamentele, bulbii, caile sau conexiunile centrale ale nervului olfactiv sunt distruse.

Patologii care pot genera anosmie

Aparitia anosmiei se poate datora mai multor factori, multi dintre ei asociati cu probleme infectioase si inflamatorii, reactii alergice, tumori si deformari la nivelul oaselor interne ale nasului.

Printre patologiile care limiteaza intrarea aerului in receptorii olfactivi localizati in partea superioara a narilor se numara urmatoarele:

  1. Rinita cronica
  2. Polipi nazali.
  3. Sinuzita acuta.
  4. Boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.
  5. Deviatia septului nazal.
  6. Hipertrofie de bugle.
  7. Tumori nazale si cerebrale.
  8. Trauma la cap.
  9. Sindromul Kallman.
  10. Boala Paget.
  11. Sindromul Sjogren.
  12. Sindromul Klinefelter.
  13. Boala Parkinson.
  14. Covid-19.

Simptomele anosmiei

Varietatea mare de cauze probabile ale anosmiei face ca gama de simptome care o insoteste sa fie foarte mare, totusi, acest fapt poate contribui la identificarea corecta a cauzelor deficitului olfactiv.

In anosmiile cauzate de motive infectioase, pacientul prezinta de obicei urmatoarele simptome :

  • Pierderea mirosului
  • Disconfort general
  • Febra
  • Rinoree
  • Sangerare nazala
  • Mucus

Tratamentul anosmiei

Tratamentul acestei boli variaza in functie de cauza de baza a bolii, dupa cum se explica mai jos:

Anosmie de origine infectioasa. Se trateaza cu antiinflamatoare, antihistaminice si, daca este necesar, cu corticosteroizi intranazale si antibiotice. Infectiile si inflamatiile sinusurilor sunt tratate cu inhalatii de abur, spray-uri nazale si antibiotice.

Anosmii de origine obstructiva. Deoarece cele cauzate de polipii nazali, tumorile sau deviatiile septului nazal sunt corectate prin interventie chirurgicala, poate fi necesara si in cazul sinuzitei cronice.

Anosmii datorate deficientelor nutritionale sau de oligoelemente. Acestea trebuie tratate cu aportul de suplimente nutritive care furnizeaza ceea ce are nevoie organismul.

Anosmii de origine neurologica. Tratamentul sau este in esenta cel al bolii neurologice de baza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here