Rinita alergica cunoscuta sub denumirea de „febra fanului”, este intalnita la toate grupele de varsta si reprezinta inflamarea mucoasei nazale indusa de anumiti alergeni: polenul (de arbusti si graminee), acarieni, mucegaiuri, praful de casa, parul animalelor de casa (caini, pisici, hamsteri) si gandaci, alergeni profesionali (diferite substante chimice, materiale plastice, cosmetice, detergenti).

Simptomatologia poate fi agravata de substantele iritante din aer (substantele poluante, fumul de la tevile de esapament, fumul de tigara, insecticide, parfumuri); simptomele se pot agrava in timul sarcinii. Reactia alergica se produce numai la persoanele care au teren atopic (sensibilitate crescuta la alergeni).

Rinita alergica este sezoniera (manifestandu-re prin: mancarimi, stranut, rinoree, lacrimarea si mancarimea ochilor) ce apare in anumite perioade ale anului si alergie la pene (manifestandu-se prin congestie nazala; sunt des intalnite si mai pot sa apara stranutul si rinoreea) ce apar pe durata intregului an.

Simptomele sunt: rinoree (cand ne curge nasul) sub forma unui lichid clar dar care poate deveni inchis la culoare sau galben si vascos, atunci cand se dezvolta o infectie nazala, stranut in salve, congestie nazala (nas infundat), respiratie pe gura, prurit nazal, lacrimare abundenta insotita de mancarimea ochilor si sensibilitate la lumina (fotosensibilitate); alterarea mirosului si a somului. Simptomele rinitei alergice dureaza toata viata si pot deveni mai grave in anumite momente, iar sensibilitatea la alergeni se pierde odata cu inaintarea in varsta.

Medicul decide daca rinita alergica este sezoniera sau alergie la pene prin efectuarea unor teste pentru alergie: teste cutanate, testele radioalergosorbent –RAST (dozarea de IgG), frotiu nazal, endoscopie nazala, testele de clearance mucociliar, teste de provocare la stimularea nazala.

Tratamentul initial consta in evitarea expunerii la alergenii ce provoaca simptomele, folosirea medicamentelor antihistaminice, decongestionanate nazale, picaturi de ochi (pentru ameliorarea ochilor rosii), steroizii nazali (care se pot folosi cu 1-2 saptamani inainte de a incepe sezonul cu polen si poate fi continuat pe toata perioada sezonului).

Pacientii cu rinita alergica pot controla alergenii acasa prin stergerea prafului regulat, spalarea asternuturilor patului cu apa fierbinte, interzicerea accesului animalelor in casa. Alergenii din mediul extern pot fi evitati prin a sta in casa pe perioada in care nivelul polenului este inalt, asigurandu-ne ca geamurile sunt inchise si evitarea activitatilor ca tunsul gazonului si gradinaritului. Pacientii cu afectiuni alergice pot lua masuri pentru a reduce sansele de transmitere la copii a unui teren atopic prin alaptarea la san cel putin 6 luni si evitarea expunerii copiilor la fumul de tigara.