Potrivit Deutsche Bank, sistemul monetar actual este fragil. Deutsche Bank vede ca pana in 2030 monedele digitale vor creste la peste 200 de milioane de utilizatori. In raportul ,,Imaginati-va 2030″, Deutsche Bank sugereaza ca moneda digitala ar putea inlocui intr-o zi numerarul, intrucat cererea de anonimat si un mijloc de plata mai descentralizat creste.

Ilias Louis Hatzis este fondatorul la Mercato Blockchain Corporation AG si un columnist saptamanal la DailyFintech.com

De obicei, in aceasta perioada a anului, incepem sa citim predictiile preturilor despre Bitcoin care va ajunge la un milion de dolari pe moneda. Nu am fost niciodata un mare fan al predictiilor de pret. Unii ii inteleg bine, iar majoritatea ii insela. Previziunile preturilor sunt despre castigurile pe termen scurt, care sunt de obicei foarte nestatornice.

Dar acum o saptamana, am citit o predictie interesanta in stiri. Deutsche Bank a facut o declaratie foarte indrazneata. Banca germana a publicat un raport de cercetare numit Imagine 2030 . In acest raport, banca spune ca criptomonedele sunt in prezent doar adaugiri la sistemul actual de plata a banilor. Cu toate acestea, in urmatorul deceniu ar putea fi inlocuitori.

Deutsche Bank prezice ca numarul de utilizatori de criptomonede va creste de 4 ori in urmatorii zece ani, ajungand la 200 de milioane. Aceasta crestere este aproape aceeasi cu cea a internetului in primii 20 de ani.

Paralelele dintre Internet si cripto sunt uimitoare. Pana la mozaic, internetul a fost finantat public si a folosit in primul rand un cadru academic. Insa factorii de decizie luminati au decis sa legalizeze activitatea comerciala pe internet. In timp ce utilizarea comerciala a Internetului a inceput cu majoritatea oamenilor si intreprinderilor care nu stiau cum sa se conecteze sau sa utilizeze Internetul, au fost puse la punct sine care ar schimba in cele din urma viitorul tuturor.

Anii de izbucnire a utilizarii simplificate si cresterea uriasa a utilizatorilor nu sunt departe. Talentul este abundent, capitala este aici si conditiile precum incluziunea economica si libertatea sunt coapte.

Dar, pentru ca toate acestea sa se intample, exista un mare factor incert. Cum vor aborda guvernele criptomonedele? Pentru ca previziunea Deutsche Bank sa se implineasca, avem nevoie de factori de decizie luminati care sa legitimeze criptomonedele. Raportul afirma: ,,In primul rand, acestea trebuie sa devina legitime in ochii guvernelor si autoritatilor de reglementare”. Foarte adevarat!

Reglementarea criptografica ar putea fi chiar dupa colt. Odata cu depasirea obstacolelor de reglementare, criptomonedele pot deveni inlocuitori legitimi ai monedei fiduciare. Multe guverne nu vor sta langa si nu vor pierde controlul ofertei de bani fara o lupta vicioasa. Balanta si alte monede stabile pot furniza in cele din urma foaia de parcurs spre adoptarea mai larga, cu o supraveghere mai puternica a autoritatilor de reglementare guvernamentale.

Ce este si mai remarcabil la raport este o sectiune intitulata ,,Sfarsitul banilor fiduciari?” Este destul de salbatic, cand considerati ca acest raport provine de la o imensa banca globala. Ceea ce oamenii din comunitatea criptomoneda stiu de ceva vreme, bancile incep sa-si dea seama acum. Dar asta este o veste buna!

Este posibil ca adevarata victima a cripto-ului sa nu fie fiat, ci carti de plastic. De decenii in urma, eliminam treptat numerarul. Numerarul, cardurile de credit si de debit devin incet invechite si pot continua pe acest curs, pe masura ce acceptarea criptelor creste. Cand va ganditi la evolutie, am trecut de la hartie monetara si monede la tranzactii online si carduri de debit / credit. Cresterea platilor mobile prin WeChat Pay, AliPay si Paypal face deja ca cardurile de plastic sa fie redundante. Blockchain ofera multe avantaje fata de cardurile din plastic, dar diferenta de baza dintre cele doua este ca toate platile si transferurile se fac cu acordul deplin al utilizatorului. Deutsche Bank considera ca cardurile din plastic ar putea muri. Pe masura ce adoptarea criptomonedelor creste, este logic doar sa presupunem ca cardurile de credit vor disparea. Pur si simplu nu vom mai avea nevoie de ele.

Deutsche Bank este la fata locului cu predictia sa

Dar, predictiile sunt intotdeauna dificile. Retrospectiva este 20/20. In acest moment, toata lumea vrea sa creada. Putem gusta viitorul descentralizat. Lucrurile dureaza, dar numaratoarea inversa a inceput. Criptomonedele au devenit mai populare decat crezi. Potrivit unui sondaj , aproximativ 18% dintre studentii din SUA fie detin cel putin o moneda digitala, fie au detinut una in trecut.

Cripto poate fi atat bun, cat si rau, ca orice altceva din viata. Multi oameni nu reusesc sa inteleaga valoarea reala a criptomonedelor, deoarece se concentreaza doar pe tranzactionarea speculativa, determinata de pret si volatilitate.

Crypto ofera o solutie unica care face ca moneda fiat sa devina depasita. Criptomoneda permite oamenilor sa fie propria banca si metoda de plata. Provocarile principale sunt de reglementare si tehnice. Factorul decisiv daca cripto va inlocui numerarul este adoptarea de catre utilizatori. Dar, odata pornit si integrat complet in viata noastra, criptomoneda va face ca lumea sa arate complet diferita, in moduri in care putem incepe doar sa intelegem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here