Ședințele de meloterapie se desfășoară într-un cadru controlat, având o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Muzica în sine este vindecatoare. Este ceva de care suntem cu toții atinși, indiferent de ce cultură aparținem.

Cei mai mulți dintre noi suntem de acord cu această afirmație și tocmai de aceea,  legătură universală a oamenilor cu muzica i-a determinat pe cercetătorii de pe tot globul să investigheze potențialul ei terapeutic.

Cu toții ne putem gândi la cel puțin o melodie care, atunci când o auzim, ne declanșează un răspuns emoțional. Poate fi un cântec pe care îl ascultai mereu la petreceri sau unul care îți amintește de o despărțire dificilă.

Având în vedere legătura profundă pe care o avem cu muzica, nu este deloc surprinzător că numeroase studii au arătat că aceasta poate aduce beneficii sănătății noastre mintale.

În acest articol vom arunca o privire mai atentă asupra unora dintre potențialele beneficii pentru sănătate ale muzicii și analizăm dacă, pentru anumite afecțiuni, muzica ar putea fi folosită pentru a îmbunătăți strategiile actuale de tratament.

Beneficii meloterapie

Ascultarea muzicii crește cantitatea de dopamină produsă în creier – o substanță chimică care îmbunătățește starea de spirit, ceea ce o face un tratament fezabil pentru depresie, conform studiilor existente.

Un studiu interesant despre ascultarea muzicii hip-hop sugerează că aceasta poate ajuta oamenii să înțeleagă tulburările de sănătate mintală. (1)

În prezent, cercetătorii descoperă din ce în ce mai mult beneficiile muzicii pentru sănătate, care depășesc granițele sănătății mintale și, ca urmare, unii experți în sănătate solicită ca meloterapia să fie mai larg încorporată în îngrijirea medicală.

Reducerea durerii și a anxietății

În 2014, cercetătorii din Danemarca au descoperit că muzica poate fi benefică pentru pacienții cu fibromialgie – o tulburare care provoacă dureri musculare, articulare și oboseală. (2)

Ascultarea muzicii calme, relaxante, aleasă de pacient, a redus durerea și a crescut semnificativ mobilitatea funcțională în rândul a 22 de pacienți cu fibromialgie, potrivit surselor.

Dar de ce pare muzica să ușureze durerea? Deși mecanismele exacte rămân neclare, mulți cercetători cred că un motiv este faptul că ascultarea muzicii declanșează eliberarea de opioide în creier, calmante naturale ale organismului.

Meloterapie – calmant eficient pentru stres

Când te simți stresat, s-ar putea să descoperi că ascultarea muzicii tale preferate te face să te simți mai bine – și există numeroase studii care susțin acest efect.

Un studiu a constatat că sugarii au fost mai calmi mult timp după ce li s-a pus muzică. Cercetătorii studiului au sugerat că modelul repetitiv al muzicii pe care o ascultau sugarii a redus suferința lor prin promovarea abilitații corpului de a sincroniza ritmurile interne ale corpului cu cele externe. (3)

Muzica poate ajuta la atenuarea stresului prin scăderea nivelurilor de cortizol din organism – hormonul eliberat ca răspuns la stres.

O revizuire a studiilor sugerează că acest efect de ameliorare a stresului depinde de tipul de muzică pe care îl asculți, muzica relaxantă fiind mai probabil capabilă să scadă nivelurile de cortizol.

Efecte asupra ritmului cardiac

Un alt mecanism prin care muzica poate atenua stresul este efectul pe care îl are asupra parametrilor mediați de trunchiul cerebral, precum pulsul, ritmul cardiac, tensiunea arterială și temperatura corpului; din nou, efectul depinde de tipul de muzică ascultată.

Stimularea prin meloterapie produce creșteri ale parametrilor cardiovasculari, în timp ce muzica relaxantă produce scăderi. Aceste efecte sunt mediate în mare măsură de tempo: muzica lentă și pauzele muzicale sunt asociate cu o scădere a ritmului cardiac, a respirației și a tensiunii arteriale, iar muzica mai rapidă cu creșteri ai acestor parametri.

Efectul muzicii asupra ritmului cardiac și potențialul său ca ameliorator a stresului i-au determinat cercetători să creadă că muzica poate fi eficientă și pentru tratarea afecțiunilor cardiace. (4)

Aceștia au descoperit că refrenele muzicale repetate pot ajuta la controlul ritmului cardiac și la reducerea tensiunii arteriale – deși au remarcat că mai multe cercetări sunt necesare în acest domeniu.

Meloterapie pentru memorie

Anumite cântece au capacitatea de a ne aminti de anumite perioade sau evenimente din viața noastră – unele care ne fac să zâmbim, iar altele pe care mai degrabă am vrea să le uităm.

Având în vedere acest lucru, cercetătorii investighează din ce în ce mai mult dacă muzica poate ajuta memoria.

Într-un studiu cu 60 de adulți care învățau limba maghiară, aceștia au fost separați în grupuri diferite. (5)

Când li s-a cerut să-și amintească frazele, cercetătorii au descoperit că participanții care au cântat frazele aveau o acuratețe mult mai mare de amintire decât celelalte două grupuri.

Aceste rezultate sugerează că metoda de învățare de tipul „ascultă și cântă” poate produce beneficii memoriei în cazul învățării limbilor străine.

Dovezile din astfel de studii i-au determinat pe cercetători să sugereze că muzica poate ajuta la recuperarea memoriei persoanelor cu tulburări cognitive, cum ar fi boala Alzheimer.

Studii

https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(15)00216-3/fulltext
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2014.00090/full
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693090/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33367586/
https://link.springer.com/article/10.3758%2Fs13421-013-0342-5

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here