Floarea de lotus albastra este o planta psihoactiva care a fost folosita in medicina naturista pentru a calma anxietatea si insomnia, printre alte afectiuni. Cu toate acestea, utilizarea sa este sigura? 

Lotusul albastru (Nymphaea caerulea), cunoscut si sub denumirea de „Lotus albastru egiptean”, „nufarul albastru” sau „crinul albastru sacru” este o planta psihoactiva originara din Egipt si din anumite parti ale Asiei, unde are o mare importanta culturala. Conform datelor istorice, a fost folosit in ritualuri religioase si sociale, pe langa faptul ca era folosit ca medicament.

In special, a fost folosit ca un afrodisiac natural si un remediu pentru anxietate si insomnie. Dar din cauza componentelor sale, acum exista avertismente despre consumul lui si, de fapt, in unele locuri este interzis. Vrei sa afli mai multe despre asta? Continuati lectura!

Ce este lotusul albastru si care sunt componentele sale?

Lotusul albastru este un nufar egiptean care se remarca prin florile sale spectaculoase in forma de stea, cu petale albastre sau mov, a caror nuanta se estompeaza treptat pana ajunge la un ton galben pal la pistil. Creste la suprafata apei in timpul verii  si poate fi vazut printre frunzele mari plutitoare care se leaga si de radacina sa.

In ciuda utilizarii sale in medicina egipteana si asiatica, astazi este clasificata drept „planta halucinogena” sau „psihedelica”. Potrivit unui articol publicat in Journal of Psychoactive Drugs , aceste efecte se datoreaza continutului sau de apomorfina si nuciferina, doua substante care provoaca modificari ale mintii.

Efectele componentelor lotusului albastru

  • Apomorfina: Aceasta substanta psihoactiva actioneaza ca un agonist al dopaminei. In consecinta, induce sentimente de fericire si euforie. De asemenea, are efecte pozitive asupra controlului muscular la pacientii cu boala Parkinson si disfunctie erectila.
  • Nuciferin: Potrivit unei publicatii din revista Plos One , aceasta substanta are un profil de receptor similar cu medicamentele antipsihotice. Prin urmare, provoaca senzatii de relaxare si scade tensiunea.

Printre altele, si asa cum a fost compilat de un studiu publicat in Phytochemistry , lotusul albastru contine antioxidanti precum flavonoide, quercetina, kaempferol si miricetina. Acestea, conform unor ipoteze, ar putea explica si beneficiile lor pentru sanatate.

Cele doua substante psihoactive principale din floarea de lotus albastru sunt responsabile de efectele acesteia asupra sistemului nervos.

Principalele utilizari ale lotusului albastru

Floarea de lotus albastru, datorita actiunii sale psihoactive, a fost folosita in mod traditional in scopuri recreative si medicinale. Potrivit literaturii populare, planta poate imbunatati calitatea somnului, poate reduce anxietatea si creste dorinta sexuala. In mod similar, se spune ca ajuta la tratarea disfunctiei erectile.

In ciuda acestui fapt, in prezent exista putine dovezi care sa sustina posibilele beneficii ale plantei. De fapt, nu exista studii directe care sa demonstreze ca floarea in sine poate provoca imbunatatiri ale sanatatii. Efectele care i se atribuie sunt explicate prin continutul sau de apomorfina si nuciferina, care sunt doua substante care au fost studiate.

Apomorfina, conform unei recenzii publicate in Parkinsonism & Related Disorders , actioneaza ca un agonist dopaminergic puternic, direct si cu spectru larg, capabil sa sustina controlul muscular, in special in patologii precum Parkinson.

Intre timp, revista Molecules detaliaza ca nuciferina ajuta la inhibarea citokinelor proinflamatorii, dandu-i posibil efecte antiinflamatorii. Acesta din urma se adauga efectului sau antipsihotic care induce senzatii de calm.

Sunt necesare mai multe dovezi

In ciuda studiilor citate, utilizarea lotusului albastru ca remediu natural este descurajata. Motivul este ca nu exista nicio cercetare care sa lege direct utilizarea acestuia cu un risc scazut de imbolnavire. Nici nu se stie care este modalitatea ideala de a-l consuma si in ce doza.

Riscuri si contraindicatii

Consumul florii de lotus albastru, in oricare dintre prezentarile sale, poate provoca o senzatie de usoara euforie. Datele anecdotice sugereaza ca senzatia este similara cu cea experimentata dupa consumul de canabis . In orice caz, consumul lui la om nu este aprobat in Statele Unite.

Food and Drug Administration (FDA) eticheteaza floarea ca fiind otravitoare, desi nu o clasifica drept substanta controlata. Cu alte cuvinte, nu este ilegal sa-l cresti, sa vinzi sau sa-l cumperi, asa ca se gaseste adesea sub forma de ceaiuri, tamaie sau uleiuri. In tari precum Polonia, Rusia si Letonia, este considerat ilegal.

Unele cazuri in care este contraindicata sunt urmatoarele:

  • Copii.
  • Femeile insarcinate sau care alapteaza.
  • Persoanele cu niveluri anormale de dopamina si glucoza.

De asemenea, nu este recomandat consumul combinat cu alte substante precum canabisul sau alcoolul. In plus, datorita efectului sau, nu se recomanda conducerea sau efectuarea altor activitati in timpul ingerarii plantei.

Nu este recomandat sa conduceti in timp ce ingerati lotus albastru, deoarece efectele halucinogene ale acestuia pot altera simturile.

Modul in care este folosit?

Derivatele florii de lotus albastru se gasesc adesea in magazinele de wellness holistice specializate. Este disponibil sub forma de ceaiuri, vin, bauturi spirtoase infuzate sau produse de vaporizare. Poate fi gasit si in uleiurile esentiale pentru masaj sau aromoterapie.

In toate cazurile, este important sa urmati instructiunile de dozare pentru a evita inconvenientele. Nu se stie daca poate provoca interactiuni medicamentoase sau toxicitate. Prin urmare, nu trebuie combinat cu alte medicamente sau utilizat in exces.

Ce sa retineti despre lotusul albastru?

Datele istorice sugereaza ca lotusul albastru are proprietati medicinale, utile in combaterea anxietatii, insomniei si problemelor sexuale. Cu toate acestea, dovezile actuale nu au dovedit astfel de efecte si nu se stie la ce doza este sigur si eficient. Din acest motiv, entitati precum FDA sfatuiesc consumul acestuia.

Planta este comercializata sub forma de ceaiuri, ulei si lichioruri. Daca il utilizati, nu depasiti cantitatea sugerata pe ambalajul produsului. Nici nu trebuie utilizat in combinatie cu medicamente sau daca aveti o boala anterioara.