Sursa foto: Shutterstock

Prajitura cu malai este un deliciu rustic si reconfortant, cu o textura frageda si o aroma dulceaga, care aduce aminte de gustul copilariei si de momentele petrecute in jurul mesei alaturi de cei dragi. Pentru a pregati o prajitura cu malai deosebita este esential sa folosesti ingrediente de calitate si sa intelegi rolul fiecareia in reteta. Iata care sunt ingredientele necesare pentru a crea o prajitura cu malai delicioasa!

Ce este prajitura cu malai?

Prajitura cu malai reprezinta o specialitate culinara deosebit de apreciata in multe parti ale Romaniei. Este un desert simplu, dar extrem de delicios, care se bucura de popularitate in special in timpul sarbatorilor si la ocazii speciale. Chiar daca este relativ simplu de preparat, gustul prajiturii cu malai este de neegalat, iar aroma specifica iti va aminti cu siguranta de bunatatile pregatite de bunica in copilarie.

Inainte sa intrebi, nu, prajitura malai dulce nu are gust de mamaliga. Daca ai incercat pana acum reteta de prajitura desteapta si checul clasic, atunci iti putem spune ca prajitura cu malai este o combinatie delicioasa intre cele doua deserturi. Pentru prepararea acestui desert al copilariei vei avea nevoie de ingrediente simple, precum faina, zahar, oua si malai, alaturi de alte cateva elemente esentiale.

Ingrediente necesare pentru prajitura „malai dulce”

Prajitura cu malai este o delicatesa traditionala, a carei savoare este data de ingrediente simple, dar atent selectionate. Iata care sunt ingredientele necesare pentru a pregati aceasta prajitura delicioasa cu malai!

1. Oua

Ouale sunt un ingredient fundamental in prepararea oricarei prajituri, oferind structura si consistenta desertului. In prajitura cu malai, ouale ajuta la legarea ingredientelor si la obtinerea unei texturi aerate si pufoase.

2. Zahar

Zaharul este responsabil pentru dulceata caracteristica a prajiturii si contribuie la caramelizarea usoara a suprafetei desertului in timpul coacerii. Cantitatea de zahar poate fi ajustata in functie de preferintele personale.

3. Ulei

Uleiul este o alternativa excelenta la unt in prajiturile cu malai, conferind o textura mai umeda si o crusta crocanta in acelasi timp.

4. Faina

Faina este un agent de legare si confera textura prajiturii. In combinatie cu malaiul, faina asigura consistenta potrivita si ajuta la obtinerea unei prajituri moi si pufoase.

5. Malai

Malaiul este ingredientul principal care da prajiturii cu malai aroma si textura caracteristice. Fiind moale si cu o aroma fresh, malaiul adauga o nota de rusticitate si autenticitate desertului.

6. Praf de copt

Ca in cazul oricarei alte retete de prajitura cu blat, praful de copt este esential pentru a asigura ca prajitura ta cu malai iti mareste volumul si devine pufoasa in timpul coacerii.

7. Zahar vanilat

Zaharul vanilat adauga o aroma subtila si dulce prajiturii, completand perfect aroma naturala a malaiului.

8. Sare

Chiar si o cantitate mica de sare poate evidentia si amplifica gusturile dulci, facand prajitura cu malai sa fie mai savuroasa si mai echilibrata in gust.

9. Coaja de lamaie

Coaja de lamaie rasa adauga o nota de prospetime si un strop de aciditate care completeaza dulceata prajiturii si ofera un echilibru subtil de arome.

10. Iaurt grecesc

Iaurtul grecesc este secretul pentru o prajitura cu malai extrem de moale si umeda. Bogat in grasimi si proteine, iaurtul grecesc adauga o consistenta cremoasa si un gust bogat prajiturii.

Asa cum se intampla in cazul oricarei alte retete de prajituri, exista anumite ingrediente care pot fi inlocuite cu altele, in functie de preferinte. De pilda, in cazul prajiturii malai dulce, iaurtul grecesc poate fi inlocuit cu lapte batut, praful de copt poate fi inlocuit cu o lingurita de bicarbonat stins cu lamaie, iar zaharul vanilat poate fi inlocuit cu extract de vanilie.

Cum prepari prajitura cu malai intr-un mod delicios?

Pentru a prepara o tava de prajitura malai dulce, vei avea nevoie de urmatoarele cantitati de ingrediente:

  • 3 oua;
  • o cana de zahar;
  • o cana de ulei;
  • o cana de faina;
  • o cana de malai;
  • un plic de praf de copt;
  • doua plicuri de zahar vanilat;
  • sare;
  • coaja de la o lamaie;
  • 2 cani de iaurt grecesc.

Odata ce ai insirat pe blatul de bucatarie toate ingredientele din lista de mai sus, iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a prepara acest desert al copilariei!

1. Pune ouale intr-un bol. Adauga peste acestea zaharul si mixeaza pana cand obtii o compozitie cremoasa.
2. Adauga treptat uleiul, in timp ce mixezi.
3. Cand uleiul s-a incorporat, adauga si praful de copt, alaturi de zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie si un praf de sare. Mixeaza totul pana cand ingredientele s-au incorporat.
4. Lasa mixerul deoparte si adauga in bol iaurtul grecesc. Mixeaza din nou pentru a incorpora si iaurtul in aluatul pentru prajitura.
5. Adauga in aluat si faina, alaturi de malai, apoi integreaza-le si pe acestea in compozitie cu ajutorul mixerului.
6. Transfera compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei.
7. Niveleaza compozitia si da aluatul la cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius pentru aproximativ 40-50 de minute.
8. Lasa prajitura sa se raceasca, apoi portioneaz-o si pune-o pe platouri, presarand pe deasupra zahar pudra.

Fiecare ingredient in parte joaca un rol esential in crearea unei prajituri cu malai delicioase. Tine cont de ingredientele prezentate mai sus si de modul de preparare al acestui desert si cu siguranta te vei putea bucura de fiecare muscatura din acest desert minunat al copilariei!