Plasturii pentru durere sunt o alternativa pentru persoanele care doresc o usurare temporara. Nu ne putem astepta ca o patologie sa ne vindece, dar pot merge bine pentru a face o remediere temporara.

In continuare, vom vedea care sunt aceste patch-uri si cum functioneaza, analizand mecanismul functional. Ne vom uita, de asemenea, la limitele eficacitatii lor si la ce ne putem astepta in mod realist de la ele.

Ce sunt plasturii de durere?

In acest caz, vom vorbi despre plasturi de durere care nu au medicamente. Adica acelea pe care oricine le poate cumpara pentru a obtine o usurare temporara a disconfortului. La final, vom face o nota despre cele care contin medicamente, dar sunt pentru cazuri mai specifice si trebuie prescrise.

Plasturii de durere generala isi produc efectul analgezic datorita caldurii. Aceste plasturi transporta substante care se incalzesc atunci cand intra in contact cu aerul. Astfel, atunci cand este aplicat dupa indepartarea stratului protector, plasturele se incalzeste si caldura este transmisa pielii si tesuturilor subcutanate ale utilizatorului.

Odata ce substantele din plasture dispar, efectul scade si plasturele nu mai este util. Acest lucru se intampla de obicei dupa cateva ore, timp in care organismul are un focar de caldura constant si foarte localizat.

Efecte si utilitate

Caldura este un mediu fizic utilizat pe scara larga in medicina si fizioterapie, in special pentru a promova relaxarea musculara. De asemenea, s-a demonstrat ca are un efect analgezic, potrivit unui studiu publicat de BMC Women’s Health.

Pe de o parte, caldura produce o crestere a fluxului sanguin local datorita vasodilatatiei. De asemenea, creste viteza de transport a impulsurilor electrice din creier si creste flexibilitatea colagenului din zona. Pentru ce sunt aceste efecte?

  • Contracturile se caracterizeaza prin a fi o contractie involuntara, continua si patologica a muschiului. Prin cresterea fluxului sanguin, ajutam la intreruperea ciclului patologic si la readucerea nutrientilor sa curga normal.
  • Un muschi obosit sau dureros va fi, de asemenea, ajutat de cresterea fluxului sanguin. Cresterea sangelui va curata zona si va promova procesele de recuperare.
  • O circulatie mai buna ajuta si la tratarea altor patologii musculare, cum ar fi durerile musculare. In acest caz, este vorba despre micro-lacrimi a caror recuperare va accelera si cresterea fluxului sanguin.
  • In ceea ce priveste flexibilitatea colagenului, acest efect va ajuta la reducerea rigiditatii, in special a rigiditatii articulatiilor. Prin cresterea flexibilitatii si avand o mai mare aprovizionare cu sange, zona nu va fi atat de tensionata si vom castiga mobilitate.

Astfel, vedem ca caldura este pozitiva, mai ales pentru patologiile musculare usoare si pentru a elimina tensiunea si rigiditatea articulatiilor. Exista chiar si studii care arata ca este eficient in indepartarea negilor, cum ar fi unul publicat in Journal of Drugs in Dermatology .

Eficacitatea plasturelui

Dincolo de ceea ce s-a mentionat anterior, este necesar sa clarificam ca nu exista aproape nicio studii privind eficacitatea plasturilor de caldura. Prin urmare, trebuie sa le evaluam tinand cont de eficacitatea caldurii ca element terapeutic si de modul in care este aplicata.

Se poate presupune ca plasturele este o modalitate eficienta de aplicare a caldurii, deoarece este in contact direct cu pielea. In schimb, alte metode de diatermie sunt plasate la distanta si sunt eficiente pentru ca au multa putere; in cazul plasturilor, te-ai astepta ca un articol care trimite caldura direct pe piele sa fie eficient.

Pe de alta parte, tine cont de faptul ca terapiile care folosesc caldura se aplica de obicei cateva minute, nu ore. Prin urmare, efectul exact al aplicarii caldurii pe aceeasi zona timp de cateva ore consecutive este necunoscut.

Plasturi de medicamente

Pe de alta parte, exista plasturi care contin buprenorfina sau fentanil. In acest caz, plasturii sunt impregnati cu medicament si ajung in tesuturile subcutanate subdermal.

Trebuie sa fii atent cu ele pentru ca pot crea dependenta. Prin urmare, acestea pot fi obtinute doar pe baza de reteta, iar pentru aplicarea lor este necesar sa se respecte in permanenta instructiunile medicului.

Plasturi de durere, inca o optiune

Din toate cele de mai sus rezulta ca mecanismul functional al plasturilor de caldura este corect. Le putem folosi pentru a trata afectiunile musculare minore si pentru a avea mai multa mobilitate. Totusi, avand in vedere lipsa studiilor privind aplicarea prelungita a caldurii, ar fi indicat sa le folosim doar daca nu avem alta varianta.

Cu alte cuvinte, daca vom fi departe de casa toata ziua si dorim usurare in timpul zilei de lucru sau intr-o calatorie, acestea pot fi o optiune valabila. Totusi, daca suntem acasa, este mai bine sa aplicam caldura timp de 15-30 de minute cu o perna de incalzire, o patura electrica sau, de ce nu, o baie fierbinte.