Sanii se dezvolta in perechi la om si sunt situati pe muschiul pectoral mare. Acestea prezinta o serie de caracteristici externe si interne comune.

Bazele anatomiei sanilor

Sanii sunt glande pereche si simetrice care sunt situate pe peretele toracic anterior coastelor; de la stern la linia mediaxilara. Dar din ce sunt facute?

Sanii sunt alcatuiti din lobi, adica structuri ale glandelor care sunt responsabile de producerea laptelui matern prin celule speciale, care este transportat prin canalele conectate cu areola. Cu toate acestea, fiecare lob este alcatuit din grasime si tesut protector. 

In interior exista mai multe canale care transporta sange si oxigen catre vene si artere. In mod similar in san exista nervi si canale speciale cu celule care sunt responsabile de protejarea organismului, numite canale limfatice. Aceste canale transporta totul catre noduri, care sunt in mare parte in axile si restul in spatele sternului.

Structura glandei mamare se modifica in functie de stadiul de dezvoltare in care se gaseste.

 Ce se afla sub glanda mamara?

Sub glanda mamara se afla pectoralul major, care are un strat subtire numit aponevroza.

Cum se formeaza glanda mamara?

Cresterea glandelor mamare este stimulata de hormoni (de crestere, tiroida si insulina) precum si de alte substante speciale secretate de organism. Acestea calatoresc prin fluxul sanguin si pun in functiune organele si tesuturile.

De remarcat ca exista bebelusi (indiferent de sex), la care glandele cresc prematur si chiar secreta lichide prin mamelon.

Parti ale glandei mamare

Dupa cum arata literatura stiintifica, sanii sunt sustinuti de muschii pectorali si sunt formati dintr-o serie de vase sanguine si limfatice. Fiecare san este alcatuit din 15 pana la 20 de lobi separati unul de celalalt prin tesut conjunctiv si gras. Tesutul adipos functioneaza ca izolator si amortizor de soc. 

In centrul fiecarei areole se afla mamelonul, adica tesut erectil care faciliteaza aspiratia. Forma, dimensiunea si culoarea mamelonului sunt diferite pentru fiecare femeie.

In termeni generali, areola, mamelonul si deschiderile canalelor lactofere, captusite cu tesuturi formate din mai multe straturi (epiteliu), sunt partile principale ale sanului.

  • Mamelon: Este  o protuberanta cilindrica gasita in muschiul intercostal. Se caracterizeaza prin aspectul incretit si perforat de 15 pana la 20 de gauri, adica canalele de lapte.
  • Areola: este situata in jurul bazei mamelonului. Culoarea lui se schimba in functie de stadiu. De exemplu in timpul pubertatii are un ton mai deschis. Dar dupa sarcina devine mai mare si capata o nuanta maro inchis sau negru.

Intre timp, foarte aproape de mamelon exista numeroase glande sebacee. Acestea se maresc in timpul alaptarii si secreta o substanta grasa care este responsabila cu protejarea mamelonului in timpul alaptarii.

Cum functioneaza?

Fiziologia sanului in timpul alaptarii.

Glanda mamara este considerata un hormon dependent, deoarece are nevoie de munca:

  • Prolactina.
  • Estrogen.
  • Progesteron.
  • Hormon de crestere.
  • Glucocorticoizi.

In timpul ciclului menstrual faza proliferativa a endometrului, datorita nivelului ridicat de estrogeni; glanda se umfla si secreta exces de lichid, mai ales in primele 14 zile.

In fine, progesteronul are actiune asupra dezvoltarii parenchimului, astfel incat laptele poate fi produs cu ajutorul oxitocinei. In mod similar, pentru a se dezvolta acinii glandulari, sunt necesare concentratii mari de progesteron din placenta.

In general, fiecarei femei i se recomanda sa faca niste pasi pentru a avea grija de anatomia sanului.

  • Faceti auto-examene in mod regulat.
  • Foloseste un suport (sutien) potrivit pentru silueta corpului tau.
  • Ramaneti bine hidratat (pentru a preveni aparitia vergeturilor si pentru a mentine fermitatea).
  • Efectuati activitate fizica frecvent.Este important sa efectuati exercitii care ajuta la intarirea muschilor dorsali si pectorali.
  • De asemenea, trebuie evitata cresterea si pierderea brusca in greutate.
  • Aveti grija de postura (adica mentineti o buna igiena posturala).
  • Du-te un stil de viata sanatos, cu o dieta bogata in vitamine si minerale pentru a mentine elasticitatea musculara.

Toti avem sani, dar nu toti stim cum se formeaza si intregul lor mecanism. Ai grija de corpul tau in general si cu aceste recomandari poti include deja aceasta parte a corpului, mai ales daca esti femeie. Ce mai astepti?