Pe 26 iunie se implinesc a noua aniversare a legalizarii casatoriei homosexuale in Statele Unite. Pentru a comemora aceasta piatra de hotar in istoria LGBTQ, aruncam o privire asupra tarilor din intreaga lume care au legalizat oficial casatoria intre persoane de acelasi sex. Aproape 30 din 195 de tari au adoptat legi care permit casatoria homosexuala, potrivit Centrului de Cercetare Pew. In acest articol, vom explora tarile in care casatoria intre lesbiene si barbati gay este oficial legala.
Tari in care casatoria de acelasi sex este legala
Mai jos este o cronologie pentru tarile in care casatoria intre persoane de acelasi sex este oficial legala. Anul marcheaza cand legea a fost adoptata pentru prima data in acea tara.
In 2000, Olanda a devenit prima tara care a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex.
2000: Olanda
Tara a devenit prima din lume care a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex. In anul urmator, patru cupluri s-au casatorit la prima nunta intre persoane de acelasi sex din lume, in 2001.
2003: Belgia
La trei ani de la promulgarea noii legi, parlamentul tarii a acordat cuplurilor de acelasi sex dreptul de a adopta in 2006.
2005: Canada
Definitia traditionala a natiunii a casatoriei civile a fost schimbata pentru a include uniunea dintre cuplurile de acelasi sex.
2005: Spania
Noua lege a oferit cuplurilor de acelasi sex aceleasi drepturi maritale si de adoptie ca si cetatenii heterosexuali.
2006: Africa de Sud
Masura a fost adoptata cu o marja mai mare de cinci la unu, cu sprijinul marilor partide politice opuse.
2008: Norvegia
La un an de la legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, Biserica Luterana din tara a votat pentru a permite pastorilor sai sa se casatoreasca cu cupluri de acelasi sex in 2009.
2009: Suedia
Cu cateva luni inainte ca proiectul de lege sa fie adoptat in octombrie 2009, consiliul de conducere al bisericii din tara a initiat o petitie pentru a permite casatoriile intre persoane de acelasi sex.
Casatoria intre persoane de acelasi sex a devenit legala in Anglia si Tara Galilor in 2013.
2010: Argentina
Argentina a fost prima tara din America Latina care a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex.
2010: Portugalia
La sase ani dupa ce parlamentul portughez a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex, tara a acordat cuplurilor gay dreptul de a adopta.
2010: Islanda
Islanda a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex printr-un vot unanim.
2012: Danemarca
Inainte de legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, Danemarca a fost prima tara care a recunoscut cuplurile de acelasi sex ca parteneri domestici.
2013: Uruguay
Legislatia inclusiva a tarii privind drepturile LGBT a inceput sa atraga mii de turisti in fiecare an, dupa ce casatoria intre persoane de acelasi sex a devenit legala in 2013.
2013: Brazilia
Peste 3.700 de casatorii au avut loc in 2013, dupa ce casatoriile intre persoane de acelasi sex au fost legalizate.
2013: Noua Zeelanda
Masura de legalizare a casatoriilor intre persoane de acelasi sex in Noua Zeelanda a castigat aprobarea cu o marja de 77-44.
2013: Anglia si Tara Galilor
Dupa ce a fost luata decizia de referinta, fostul viceprim-ministru al Regatului Unit Nick Clegg a spus: „Indiferent cine esti si pe cine iubesti, suntem egali”.
2013: Franta
Prima nunta intre persoane de acelasi sex a avut loc in Franta si a fost foarte sustinuta de public.
2014: Luxemburg
Noua lege a fost prima reforma majora a legilor casatoriei din tara din 1804.
2014: Scotia
La trei ani dupa ce majoritatea Parlamentului Scotian a votat pentru legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, Biserica Episcopala Scotiana a devenit prima biserica crestina majora din Marea Britanie care a incheiat casatorii intre persoane de acelasi sex.
2015: Statele Unite ale Americii
Hashtag-ul #LoveWins a devenit aproape imediat hashtag-ul numarul 1 in tendinte din lume pe Twitter, dupa ce SUA a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex.
2015: Irlanda
Irlanda a fost prima tara care a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex printr-un vot popular.
2015: Finlanda
Un proiect de lege care cere legislatia casatoriilor intre persoane de acelasi sex a inceput ca o „initiativa a cetatenilor” cu 167.000 de semnaturi raportate.
2015: Groenlanda
Legiuitorii tarii au adoptat un proiect de lege pentru legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex pe cea mai mare insula din lume.
Casatoria intre persoane de acelasi sex a fost legalizata in Statele Unite in 2015.
2016: Columbia
Tara a promulgat noua lege cu 6-3 voturi: „Toti oamenii sunt liberi sa aleaga in mod independent sa intemeieze o familie in conformitate cu orientarea lor sexuala”.
2017: Malta
Votul Parlamentului pentru legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex a fost aproape unanim, in ciuda criticilor din partea Bisericii Catolice.
2017: Australia
Sustinatorii drepturilor LGBT au celebrat noua lege in fata Parlamentului Australiei inainte ca decizia finala sa fie anuntata.
2017: Germania
Proiectul de lege a tarii a primit o suma coplesitoare de sprijin public. Parlamentul a aprobat masura cu 393-226 de voturi.
2019: Austria
In 2010, tara a permis cuplurilor de gay si lesbiene sa incheie un parteneriat civil, iar la 1 ianuarie 2019, Austria a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex. Doua austriece s-au casatorit in prima casatorie legala intre persoane de acelasi sex din tara.
2019: Taiwan
Pe 17 mai, Taiwan a devenit prima tara din Asia care a permis casatoriile intre persoane de acelasi sex intre cupluri de gay si lesbiene. Manifestantii, sustinatorii drepturilor LGBTQ si protestatarii au umplut strazile, asteptand votul in fata cladirii parlamentului din Taipei. Activistul LGBTQ Jay Lin a spus ca este „atat de fericit ca locuieste in Taiwan si ca a fost martor in acea zi”.
2019: Ecuador
Ecuador a devenit a cincea natiune din America Latina care a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex. Cea mai inalta instanta din tara a aprobat casatoria intre persoane de acelasi sex pe 12 iunie 2019, marcand cea de-a 50-a aniversare a miscarii pentru egalitatea homosexualilor la nivel mondial.
2019: Irlanda de Nord
In octombrie 2019, Parlamentul Regatului Unit a adoptat o legislatie pentru legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex in Irlanda de Nord. Legea a intrat in vigoare pe 13 ianuarie 2020 si a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex in intreg Regatul Unit.
Casatoria intre persoane de acelasi sex este legala in Anglia, Scotia si Tara Galilor din 2014, dar nu a fost recunoscuta de legislatura din Irlanda de Nord, Stormont. Parlamentarii de la Westminster au intervenit pentru a schimba reglementarile privind casatoriile intre persoane de acelasi sex si avortul dupa prabusirea lui Stormont.
2020: Costa Rica
Costa Rica a devenit prima tara din America Centrala care a recunoscut casatoriile intre persoane de acelasi sex dupa ce o hotarare de referinta a Curtii Supreme a tarii a intrat in vigoare la 26 mai 2020. Daritza Araya si Alexandra Quiros au fost una dintre primele persoane care s-au casatorit dupa incetarea interdictiei. la miezul noptii si cele doua femei au transmis ceremonia in direct online. Legea a intrat in vigoare in mijlocul pandemiei de coronavirus, iar serviciul a fost efectuat de un notar purtand masca.
2020-21: Elvetia
Parlamentul elvetian a adoptat un proiect de lege care recunoaste casatoria intre persoane de acelasi sex pe 18 decembrie 2020. Cu toate acestea, a fost anuntat in aprilie 2021 ca criticii legii au adunat suficiente semnaturi valabile pentru a solicita un referendum national, care va avea loc in septembrie. 26, 2021.
Cuplurile casatorite de acelasi sex din multe tari nu au aceleasi drepturi si beneficii ca si cuplurile casatorite de sex diferit, cum ar fi dreptul la adoptie. In unele tari, cuplurile de acelasi sex se confrunta si cu restrictii suplimentare. De exemplu, in Taiwan casatoria intre persoane de acelasi sex este disponibila numai pentru cetatenii taiwanezi sau pentru un cetatean al unei tari straine care recunoaste casatoria intre persoane de acelasi sex si care incearca sa se casatoreasca cu un cetatean taiwanez.