Oamenii de stiinta se tem ca un tsunami urias, catastrofal, din Alaska, declansat de o alunecare de piatra devenita instabila dupa topirea ghetarilor, va avea loc in urmatoarele doua decenii – si s-ar putea intampla in urmatoarele 12 luni.

Un grup de oameni de stiinta a avertizat asupra perspectivelor acestui dezastru iminent in Prince William Sound intr-o scrisoare deschisa catre Departamentul de Resurse Naturale din Alaska (ADNR) in luna mai.

Desi riscurile potentiale ale unei astfel de alunecari de teren sunt foarte grave, raman o multime de necunoscute cu privire la modul sau momentul in care aceasta calamitate ar putea avea loc.

Ceea ce este clar este ca retragerea ghetarilor din Prince William Sound, de-a lungul coastei de sud a Alaska, pare sa aiba un impact asupra pantelor montane de deasupra Barry Arm, la aproximativ 97 de kilometri (60 mile) la est de Anchorage.

Analiza imaginilor prin satelit sugereaza ca pe masura ce ghetarul Barry se retrage din Barry Arm din cauza topirii in curs, o cicatrice mare stancoasa numita scarpa apare pe fata muntelui de deasupra acestuia.

Acest lucru indica o alunecare de teren progresiva, cu miscare lenta, care are loc deja deasupra fiordului, dar daca fata stancii ar ceda brusc, consecintele ar putea fi grave.

Desi este indepartat, aceasta este o zona frecventata de barci comerciale si de agrement, inclusiv nave de croaziera.

„A fost greu sa credem cifrele la inceput”, a declarat unul dintre cercetatori, geofizicianul Chunli Dai de la Universitatea de Stat din Ohio, pentru Observatorul Pamant al NASA .

„Pe baza inaltimii zacamantului de deasupra apei, a volumului de teren care aluneca si a unghiului pantei, am calculat ca o prabusire ar elibera de 16 ori mai multe resturi si de 11 ori mai multa energie decat alunecarea de teren din Golful Lituya din Alaska din 1958 si mega-tsunami”.

Daca calculele echipei sunt corecte, un astfel de rezultat se limiteaza la de neimaginat, deoarece episodul din 1958 – asemanat de martori oculari cu explozia unei bombe atomice – este adesea considerat a fi cel mai inalt val de tsunami din vremurile moderne, atingand o altitudine maxima de 524 metri (1.720 picioare).

Un eveniment mult mai recent de esec al pantei din 2015 in Taan Fiord, spre est, a produs un tsunami care ajunge pana la 193 de metri (633 ft), iar cercetatorii spun ca aceste esecuri pot fi cauzate de numeroase cauze.

„Pante de acest gen se pot schimba de la taratorul lent la o alunecare de teren in miscare rapida din cauza unui numar de declansatori posibili” , explica raportul din mai .

„Adesea, ploaia abundenta sau prelungita este un factor. Cutremurele declanseaza de obicei esecurile. Vremea fierbinte care determina dezghetarea permafrostului, a zapezii sau a ghetii de pe ghetari poate fi, de asemenea, un factor declansator.”

De la publicarea raportului la inceputul anului, analiza ulterioara a alunecarilor de teren a sugerat o miscare mica sau deloc a masei de pamant pe versant, desi in sine asta nu ne spune prea multe, din moment ce cercetarile arata ca fata stancii se schimba de cel putin 50 de ani. cu ani in urma , in unele puncte, accelerarea, in timp ce incetinirea in altele.

In timp ce aceste tipuri de variatii subtile sunt inca cercetate, opinia generala este ca viteza retragerii ghetarilor creste probabilitatea unor esecuri de panta mai dramatice.

„Cand clima se schimba, peisajul are nevoie de timp pentru a se adapta”, a declarat pentru The Guardian co-autorul scrisorii si geologul Bretwood Higman de la non-profit Ground Truth Alaska .

„Daca un ghetar se retrage foarte repede, acesta poate prinde prin surprindere versantii din jur – ar putea esua catastrofal in loc sa se adapteze treptat”.

Monitorizarea continua de catre numeroase organizatii – inclusiv ADNR, Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica si Studiul Geologic al SUA – tine la curent evolutiile de la Prince William Sound, pentru a urmari miscarile de deasupra ghetarului Barry si pentru a rafina predictiile despre ceea ce va avea loc dintr-un mega-tsunami ar fi.

Modelarea preliminara din raportul din mai, care nu a fost inca evaluata de colegi, sugereaza ca un tsunami care atinge sute de metri inaltime de-a lungul tarmului ar rezulta dintr-un esec brusc masiv, propagandu-se prin Prince William Sound si in golfuri si fiorduri departe de sursa.

Poate ca cea mai mare problema este ca impactul retragerilor relativ rapide ale ghetarilor in era schimbarilor climatice ar putea reprezenta amenintari similare cu alunecari de teren si tsunami in multe alte locuri din lume, nu doar in Alaska.

„Este intr-adevar destul de terifiant”, a declarat Higman pentru blogul GlacierHub al Universitatii Columbia in mai, comparand riscurile de mediu cu vulcanii – lucru pe care omenirea a inteles-o ca fiind un pericol geohazard imprevizibil de mult, mult mai mult.

„Poate ca intram intr-un moment in care trebuie sa privim peisajele glaciare cu acelasi tip de ochelari.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here