Incertitudinea privind starea de sanatate a liderului suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-un, pluteste de o saptamana din cauza disparitiei sale bruste din evenimentele publice ale regimului de la Phenian, mai ales avand in vedere ca miscarile sale publice sunt urmarite pana la milimetru de catre propaganda comunista.

In cursul zilei de sambata, indoielile au crescut pana la punctul in care mai multe institutii de presa au raportat despre decesul sau, survenit -dupa cum a fost publicat- dupa ce a petrecut cateva zile in convalescenta de la o operatie cardiovasculara urgenta. Cu toate acestea, in aceasta seara de sambata nu a existat nicio confirmare oficiala a mortii din Republica Populara, cea mai izolata si ermetica tara de pe planeta.

Din Japonia, un raport al saptamanalului ‘Shukan Gendai’ sustinea, la randul sau, ca dictatorul se afla intr-o „stare vegetativa”. Se pare ca sursa este un medic chinez. De fapt, alarmele au declansat dimineata devreme, cand Beijingul a aflat ca Xi Jinping a trimis o echipa de medici in tara vecina joi pentru a-l trata pe Kim Jong-un. Delegatia va fi condusa de un inalt oficial al Departamentului de Legatura Internationala al Partidului Comunist Chinez, principalul organism in relatiile Chinei cu Coreea de Nord din apropiere.

Liderul nord-coreean nu a mai fost vazut de cand a prezidat, pe 11, o sedinta a Partidului Muncitorilor, singurul partid politic din statul comunist. Primele suspiciuni au aparut atunci cand nu a fost raportat ca va participa la un eveniment organizat patru zile mai tarziu pentru a comemora ziua de nastere a bunicului sau, Kim Il-sung, o data importanta pentru natiune.

Aceasta absenta neasteptata de la evenimente publice a generat multe zvonuri in Coreea de Sud si s-a speculat ca ar fi suferit un accident coronarian, desi guvernul sau a negat in orice moment aceasta ipotetica problema de sanatate. Teoria a fost alimentata si mai mult atunci cand Daily NK, un site de stiri cu sediul in Seul, a raportat la inceputul acestei saptamani ca Kim isi revine dupa ce a suferit o interventie chirurgicala pe 12.

Site-ul web a citat o sursa nenumita din Coreea de Nord spunand ca Dragul Lider „a vizitat zona rurala cand l-a prins de piept si a cazut la pamant”. De asemenea, a mai relatat ca un medic care era alaturi de el in acel moment i-a facut resuscitare cardiopulmonara si l-a insotit la spital.

Casa Alba s-a alaturat curand teoriilor bolii afirmand ca serviciile sale de informatii stiau de mult ca Kim avea deficiente grave de organe din cauza fumatului intens, a obezitatii si a antecedentelor familiale legate de probleme cardiace. Cu toate acestea, el a clarificat ulterior ca nu exista niciun motiv pentru a concluziona ca dictatorul este grav bolnav. Joi, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a minimizat si el informatiile. „Cred ca informatiile sunt incorecte”, a spus el reporterilor, refuzand sa spuna daca a contactat autoritatile nord-coreene.

Pentru a spori incertitudinea, ministrul sud-coreean al apararii, Jeong Kyeong Doo, a avertizat vineri ca a fost detectata o crestere „neobisnuita” a activitatii militare aeriene din partea Coreei de Nord, fapt ca unele institutii de presa vor comunica in curand legate de posibila moarte a lui. Kim Jong Un.

El a mai indicat ca autoritatile nord-coreene vor efectua un numar mai mare de inspectii ale capacitatii lor militare si a avertizat ca a existat un numar tot mai mare de operatiuni din partea fortelor lor aeriene, ceea ce ar putea duce la o crestere a tensiunii in regiune.

In orice caz, trebuie amintit ca nu este prima data cand Kim a disparut pentru o perioada destul de lunga de timp. In 2014, o absenta similara i-a ingrijorat foarte mult pe majoritatea subiectilor sai si, ca si astazi, a declansat si curiozitatea presei internationale si a umplut reteaua cu zeci de teorii. El a reaparut o luna mai tarziu, cu o usoara schiopatare, dupa ce a suferit o interventie chirurgicala la glezna la jumatatea lunii septembrie.

O succesiune spinoasa

China este principalul aliat al Coreei de Nord, complet izolata de restul lumii. Se stiu putine lucruri despre ceea ce se intampla de fapt in interiorul granitelor sale. Insa informatia ca Beijingul a trimis medici la Phenian aminteste de cand, in 2008, Kim Jong-il, tatal actualului lider, a suferit un accident vascular cerebral si a fost tratat de medici chinezi. Trei ani mai tarziu, a murit in urma unui atac de cord.

Acum, avand in vedere zvonurile, multi se intreaba ce s-ar intampla intr-unul dintre cele mai ermetice regimuri din lume daca Kim Jong-un ar muri la varsta de 36 de ani. Nu are copii mai mari, asa ca prenumele unui presupus succesor este cel al surorii sale mai mici si al unuia dintre principalii sai consilieri, Kim Yo-jong, a carui varsta reala nu este cunoscuta. A studiat in Elvetia, ca si fratele ei, iar in 2014 a fost numita director adjunct al Directiei de propaganda si agitatie a Partidului Muncitorilor. In urma cu o luna, a fost numita membru supleant al Biroului Politic al Comitetului Central.