Camera Reprezentantilor si-a indeplinit deja misiunea in acest proces. Acum, Camera Superioara, care are controlul divizat, trebuie sa efectueze aceasta procedura.

Donald Trump se va confrunta cu cel de-al doilea proces de destituire. Camera Reprezentantilor, cu majoritate democrata, a votat miercuri pentru demiterea presedintelui, la o saptamana dupa ce sustinatorii sai au luat cu asalt Capitoliul.

Democratii il acuza pe presedinte de o singura acuzatie: incitarea la insurectie, pentru ca si-a chemat pe adeptii sai pe 6 ianuarie sa „lupte” impotriva fraudei electorale —niciodata dovedite— care i-a fost comisa. Aproximativ doua ore mai tarziu, mii de oameni au intrerupt sesiunea Congresului in care a fost certificata victoria lui Biden.

Textul rezolutiei pentru un proces de punere sub acuzare – care a fost aprobat miercuri de toti reprezentantii democratilor si de 10 republicani – indica faptul ca, incurajand insurectia adeptilor sai, Trump „a pus serios in pericol securitatea Statelor Unite si a institutiilor guvernamentale” .

Camera Reprezentantilor, aflata sub control democrat din 2019, are „puterea exclusiva de demitere” pentru oficialii federali si tot ceea ce este nevoie este o majoritate simpla pentru a incepe procedurile.

Practic, camera inferioara isi asuma rolul de procuror, hotarand daca acuzatiile justifica punerea sub acuzare si punerea sub acuzare. Ai finalizat deja aceasta misiune. Presedintele Camerei, Nancy Pelosi, trebuie sa trimita acum propunerea de demitere la Senat.

Un viitor incert

Ce se intampla de acum inainte este putin incert. Niciun presedinte american nu a fost pus sub acuzare de doua ori sau in ultimele sale zile de mandat. In plus, acest proces nu seamana nici cu primul rechizitoriu impotriva lui Trump, nici cu cel cu care se confrunta democratul Bill Clinton in 1998.

Cu rechizitoriul deja aprobat, Senatul este nevoit sa initieze un al doilea proces de demitere impotriva lui Trump. Dar liderul majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, a spus ca nu va convoca sesiuni inainte de 19 ianuarie, cand camera superioara este programata sa se intruneasca din nou. Pe 20 ianuarie, democratul Joe Biden va depune juramantul ca al 46-lea presedinte al Statelor Unite.

Senatorul din Kentucky a spus ca un proces „echitabil sau serios” de demitere a presedintelui Donald Trump nu poate avea loc in cateva zile ramase pana la incheierea mandatului sau.

„Conform regulilor, procedurilor si precedentului din Senat care guverneaza punerea sub acuzare, pur si simplu nu exista nicio sansa ca un proces echitabil sau serios sa se incheie inainte ca presedintele ales Biden sa depuna juramantul saptamana viitoare”, a spus McConnell, este o declaratie.

Insa „chiar daca procesul incepe saptamana aceasta si se misca rapid, nu va exista un verdict pana cand presedintele isi va parasi deja mandatul”, a adaugat politicianul republican. McConnell a subliniat ca cele trei procese politice anterioare — ale lui Andrew Jackson in 1868, ale lui Bill Clinton in 1999 si ale lui Trump insusi intre 2019 si 2020 — au durat 83, 37 si, respectiv, 21 de zile.

Liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, a remarcat ca McConnell ar putea incepe procesul „imediat” daca ar vrea. In caz contrar, procesul ar putea incepe dupa ce Biden va prelua mandatul. „Dar nu va inselati, va exista un proces de demitere in Senatul Statelor Unite”, a spus Schumer intr-un comunicat.

Va fi un vot pentru condamnarea presedintelui pentru infractiuni si contraventii, iar daca va fi condamnat, va avea loc un vot pentru a-i interzice sa candideze din nou”.

Schumer, care este pe cale sa devina liderul majoritatii odata ce doi senatori democrati vor depune juramantul si Biden va prelua mandatul, a declarat ca Trump va fi judecat „pentru rolul sau in incitarea la o insurectie violenta pe Capitol Hill in ianuarie, incercarea de a schimba rezultatul unei alegeri libere si corecte”.

Trump „a devenit pe buna dreptate primul presedinte din istoria Statelor Unite care a suportat pata ca a fost demis de doua ori”, a adaugat el.

Rolul Senatului

Senatul este locul unde are loc procesul. Conform Constitutiei, camera actioneaza ca o instanta, senatorii luand in considerare probele de la martori sau orice alta forma considerata adecvata.

Managerii procurorilor numiti de Camera „jusca” cazul in fata Senatului, iar presedintele poate pune o aparare. Presedintele Curtii Supreme actioneaza in calitate de presedinte.

Presedintele Trump ar putea merge la Rudy Giulianni, unul dintre cei mai loiali colaboratori ai sai, pentru a-l apara in acest proces, potrivit doua surse citate de agentia Reuters. Fostul primar New York a condus campania legala nereusita a lui Trump de a inversa rezultatele alegerilor din 3 noiembrie.

El nu a putut prezenta nicio dovada de frauda semnificativa si a pierdut zeci de dosare in justitie in state cheie si la Curtea Suprema inainte ca victoria presedintelui ales Joe Biden sa fie confirmata.

Desi seamana foarte mult cu un proces intr-o instanta adevarata, demiterea este in primul rand un proces politic.

Conform clauzei de demitere a Constitutiei, un presedinte poate fi revocat din functie „pentru acuzare si condamnare pentru tradare, luare de mita sau alte infractiuni si contraventii grave”.

Acest limbaj a fost sursa unor dezbateri considerabile, unii experti in drept, cum ar fi primul avocat al lui Trump pentru demitere, Alan Dershowitz, sustinand ca infractiunile de demitere sunt limitate la crime reale. Altii nu sunt de acord.

Condamnarea necesita doua treimi din senatori, un prag in mod deliberat ridicat pentru a preveni succesul destituirilor motivate politic. Niciun proces anterior de destituire a unui presedinte nu a intalnit acest barier.

Niciun republican al Camerei nu a sustinut demiterea lui Trump in procesul sau anterior de demitere din decembrie 2019 si doar un senator din partid, Mitt Romney, a votat pentru a-l condamna. Situatia acum este diferita, desi poate fi insuficienta pentru atingerea obiectivului.

Miercuri, 10 republicani s-au alaturat majoritatii democrate si au votat in favoarea supunerii lui Trump unui nou proces de destituire. Cel putin trei senatori republicani si-au anuntat deja intentia de a vota in favoarea demiterii presedintelui.

Potrivit New York Times si CNN, McConnell, un aliat cheie al lui Trump in ultimii patru ani, saluta o demitere, deoarece ar putea scapa de partidul lui Trump, pe care l-a invinuit pentru doua infrangeri in turul de acum o saptamana din Georgia, dupa care republicanii isi vor pierde majoritatea in camera superioara.

Ce rost are sa destituiti un presedinte pe cale de a parasi functia?

Democratii fac eforturi pentru demitere, deoarece Constitutia nu numai ca permite condamnarea, ci prevede si interzicerea lui Trump de a ocupa vreodata functii federale. Acest lucru i-ar zadarnici ambitiile de a candida la presedintie in 2024, o perspectiva care nu a fost pierduta pentru republicanii cu acelasi scop.

Constitutia nu prevede cati senatori trebuie sa voteze pentru a descalifica un oficial acuzat de la revenirea in functie, dar Senatul a stabilit ca o majoritate simpla ar fi suficienta. Acest instrument a fost, de asemenea, folosit cu moderatie in trecut: descalificarea a avut loc doar de trei ori si numai pentru judecatorii federali.

Cel mai mare obstacol, totusi, este ca inca mai cere ca Trump sa fie demis mai intai cu o majoritate de doua treimi in Senat.

In plus, nu exista nicio interdictie in Constitutie pentru a-l judeca pe Trump dupa 20 ianuarie. The New York Times aminteste ca Camera Reprezentantilor l-a destituit pe secretarul de razboi al presedintelui Ulysses S. Grant pentru coruptie in 1867. Atunci, Senatul a considerat ca mai are competenta de a judeca cazul fostului oficial. In cele din urma, a fost achitat.

„Nu ar avea sens ca fostii oficiali, sau cei care se pensioneaza la timp, sa scape de acest mecanism de reparare. Prin urmare, este de la sine inteles ca, daca un proces de punere sub acuzare incepe atunci cand o persoana este in functie, procesul poate continua cu siguranta dupa ce el sau ea demisioneaza sau pleaca in alt mod”, a explicat Michael J. Gerhardt, profesor de jurisprudenta la Universitatea din Carolina de Nord, intr-un articol publicat pe 8 ianuarie.