In zi de sarbatoare, dorim in primul rand sa va uram „La multi ani!” tuturor celor cu numele de Andrei si Andreea. Si va mai uram sa aveti parte doar de bine! Continuam prin a va povesti cate ceva despre originile numelui, ale sarbatorii si despre traditiile adunate de-a lungul timpului.

Numele Andrei provine din greaca, el insemnand „viteaz”, desi Andrei, impreuna cu fratele sau, Petru, erau iudei, originari din Betsaida, ambii fiind pescari. Evanghelia dupa Ioan spune ca Andrei a fost intai ucenicul lui Ioan Botezatorul, apoi primul apostol al lui Iisus, fiind denumit astazi si „cel dintai chemat”. In enumerarile Apostolilor, Andrei este mereu printre primii 4, desi nu este si printre cei pe care Iisus insusi ii mentioneaza ca cei mai apropiati.

Legenda spune ca apostolii au tras la sorti zonele pe care urmau sa le pelegrineze pentru a duce mai departe Cuvantul lui Dumnezeu, iar Sfantului Andrei i-a revenit si zona Scitiei, care este Dobrogea de astazi. De aici si denumirea de „ocrotitorul Romaniei”. Sfantul Andrei se sarbatoreste, in prezent, la data de 30 noiembrie in calendarul ortodox, dar si in cele romano-catolic, lutheran si anglican.

Superstitii si traditii de Sfantul Andrei

In Moldova, noaptea Sfantului Andrei este numita si „noaptea strigoilor”, care ies din morminte, conform legendei, pentru a se razboi cu oamenii. Se spune si ca strigoii pot fi alungati cu usturoi, astfel ca oamenii il folosesc cu o seara inainte pentru a se proteja.

In Bucovina, se spune ca in noaptea Sfantului Andrei se pot face farmece sau vraji pentru dragoste. Tot aici se practica „pazitul usturoiului”, prilej de cantec si dans, in jurul unui vas in care se pun 3 capatani de usturoi. A doua zi, acesta se ia acasa si se pune la icoane ori se foloseste ca leac pentru diverse boli, crezandu-se in proprietatile sale magice. Fetele tinere au obiceiul de a manca „turtuca lui Andrei”, inainte de culcare, iar legenda spune ca cel pe care il vor visa aducandu-le apa, acela le este sortit ca sot.

De Sfantul Andrei se pune grau la incoltit, pentru a vedea cat de roditor va fi anul ce urmeaza. Traditia s-a pastrat pana astazi, devenind un simbol romanesc, indiferent de zona. De asemenea, se mai spune ca de Sfantul Andrei “sa nu imprumuti ori sa dai nimic, caci altfel vei fi pagubit”. Voi cat de superstitiosi sunteti?