Intre clasic și contemporan, cititul a devenit un subiect tabu in randul tinerilor secolului XXI. Chiar și cei care urmeaza cursurile unei facultați ignora aceasta activitate.

Studenții din Petroșani, spre exemplu, nu sunt cei mai infocați cititori conform unei analize a datelor oferite de Biblioteca Universitații.

Dupa ultimile statistici, publicate de Biblioteca Universitații din Petroșani, sunt peste 2.680 de cititori inscriși, dintre care 364 s-au inscris recent, pe parcursul acestui an de studii.

In perioada sesiunii studenții merg des la centrul de lectura din campusul universitar, astfel inregistrandu-se peste 13.600 de vizite la biblioteca, fiind totodata imprumutate mai mult de 15.800 de carți.

Potrivit directorului Bibliotecii din Petroșani, Luminița Danciu, cei mai activi cititori, sunt bineințeles cei care frecventeaza cursurile. Cat despre studenții care chiulesc ceva mai des, aceștia de cele mai multe ori vin și imprumuta doar in sesiune.

“Este un paradox național, se publica mult și se citește puțin. Frecvența slaba la cursuri, lipsa de intres fața de carte, cam astea ar fi motivele principale de ce studenții nu vin des la biblioteca. Ei se jutifica prin faptul ca citesc de pe internet sau cumpara carți. Biblioteca acum se afla intr-o perioada de tranziție. Cartea a evoluat mult, de la timpurile cand se scria pe pietre pana la invenția tiparului iar acum cu aparția internetului, lucrurile se schimba”, spune Luminița Danciu.

Cele mai populare exemplare sunt titlurile ce țin de Științe Socio-Economice, Științe Tehnice și Științe Exacte.

Cum era și de așteptat, ușor, ușor Internetul din cadrul bibliotecii devine mai popular, peste 800 de accesari la rețeaua web, au fost inregistrate pe parcursul ultimului semestru.

„Mi-am facut permis de intrare in bilioteca, și ma duc ori de cate ori profii ne dau o lista de carți… dar așa prefer sa invaț din cursuri și de pe Internet, așa mie mult mai ușor”, spune Octavian, student la Facultatea de Inginerie și Mecanica.

Octavian recunoaște sincer ca solicita bibliografia necesara mai ales in apropierea sesiunii. Touși el este o excepție, printre mulți alții, care au zis franc, ca nici macar nu au permis de intrare in Biblioteca universitații și nici nu se deranjeaza sa-l faca in perioada apropiata. Tinerii nu se sfiesc sa spuna ca nu citesc, iar daca o fac atunci se intampla foarte rar, sau numai daca sunt obligați, ei prefera totuși metode moderne de studiu.

Cum e și normal o gandire „puritana” și concepțiile invechite nu-și mai au rostul, in cadrul modului prin care tanara generație invața. Traim intr-o lume in continua schimbare cu care nu ne ramane decat sa de adaptam, și sa acceptam progresul tehnologiei ce ne afecteaza viața in toate domeniile.

Conform unei statistici ingrijoratoare, Romania se afla pe ultimul loc la consumul de carte in UE. Cu puține excepții, tinerii secolului XXI prefera sa se informeze de pe internet, de cele mai multe ori, decat sa caute intr-o biblioteca sau librarie, o carte. Insa pe langa beletristica, care reprezinta un domeniu aparte, ce ține in special de cititorii fideli, nici manualele, sau carțile academice nu sunt prea populare in randul tinerilor ce frecventeaza o instituție de invațamant superioara.

Totul este intr-o continua evoluție, inclusiv schimbul de informație. Poate ca tinerii nu mai citesc cum citeau candva sau poate pur și simplu s-au reorientat și citesc altceva intr-un mod cu totul nou.

Internetul ne ofera nenumarate posibilitați, o stocare de informații gigantica pe care o putem accesa cu un singur click. Cu nenumarate avantaje, dar și dezavantaje, evoluția lecturii in ultimii ani s-a simțit semnificativ, datorita popularizari și raspandirii internetului.

Deci putem spune ca moneda are doua fețe, poate ca si carțile tiparite pierd teren in fața celor electronice, dar cititori printre tineri inca exista, pur si simplu ei progreseaza odata cu lumea din jurul lor.