Primaria este locul unde se consemneaza nasterea, viata si moartea, este locul unde iti conturezi o identitate si iti intri in drepturi egale ca cetatean al acestei tari. Este alba , mare construita intr-un mod medieval  si este  situata chiar  in centrul Pitestiului  iar noi trecem tecem zilnic pe langa ea si habar nu avem de cand este acolo, cine a construit-o sau pentru ce a fost intrbuintata inainte de a fii cladirea primariei Pitesti.

Alexandru Ioan Cuza, initiatorul Primariei

Primaria Municipiului Pitesti a avut ca destinatie initiala Administratia Financiara, iar de  fapt cladirea primariei Pitesti era actuala„ Galerie de arta a Pitestului”, cladire care face parte la randul ei  dintre monumentele istorice ale Pitestului. In conformitate cu prevederile Legii administrative promulgate in anul 1864 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, s-a impus construirea de catre Consilul Comunal al unui edificiu nou si modern pentru Primaria din Pitesti.Astfel in ziua de 5 iulie 1885 au inaintat la Ministerul de Interne, prin Prefectura Arges un memorium prin care se solicita acordarea imprumutului necesar pentru ridicarea localului propriu si deplin cuprinzator al Primariei. Lucrarile au demarat imediat ce au fost primiti banii, antrprenorul s-a dovedit activ si serios, astfel incat in ziua de 30 octombrie 1886,la ora 12:00, are loc  inaugararea noului Palat Comunal (Primaria Pitesti). Cladirea cu o arhitectura placuta a adapostit Primaria orasului pana in anul 1968,cand a fost cedata Galeriilor de Arta, bucurandu-se de statutul de monument istoric. Inca din 1886 primarii si consilieri comunali si-au  desfasurat aici activitatea in conditii optime, spatiul cladirii concentrand toate institutiile de stat aflate in subordinea Primariei. Cladirea noua a  Primariei a fost construita 1933 de catre arhitectul State Cintan  (1876_1940) in stil neoromanesc, un stil care singurul reprezentant din istoria arhitectului care a reinviat traditia, a intarit originile si le-a conectata la un prezent. Arhitectura de inspiratie culta a arhitectului  are la baza arheologia si etnologia, impletite intr-o maniera ce a tinut de cultura, abilitatea arhitectului si caracterul functional al cladirii. Arhitectul State Cintan a construit cladirea cu trei nivele, cu un hol central tratat ca o curte interioara acoperita pe doua nivele si cu un luminator central destul de spectaculos.

Nici Primaria nu mai este ce a fost

Primaria dispunea de importante suprafete de teren arabil, islaz si padure care aduceau venituri modeste. Astfel langa oras detinea 484 hectare islaz si 19 hectare zavoi si terenuri necultivate, iar comuna Dobrogostea _ Negovani detinea impreuna cu Prefectura Arges 321 hectare padure si 101 hectare „locuri necultivate”. In anul 1892 vechea Primaria detinea urmatoarele bunuri, unele dintre ele aducand venituri casei comunale, iar altele consumand fonduri de intretinere: Piata Sf. Gheorghe Targul de saptamana in care sunt construite maghernite si setre de lemn Mosia de langa comuna numita a orasului Mosia Dobrogostea in davalmasie cu judetul Locul peste apa Raul Doamnei din judetul Muscel Locul cedat de raposata Marina Dimancea Locul la capul podului Arges,in oras, ce se inchiriaza la mai multe persoane Locul de langa julmari,pe malul raului ramas neinchiriat Locul aproape de gara caii ferate,fost cimitir Locul pe strada Scolilor langa propietatea raposatului T.Bratianu Locul in dosul temnitei judetului Pivnita de sub Scoala de fete nr. 20

Istoria nu minte

Prima conducere a  Primariei Pitesti a fost alcatuita din presedinte(Mihai Nistor), doi vice – presedinti (Tache Ion si Mihai Iosif), un secretar (Iosif Cerbureanu),28 de membri si trei membri supleanti.  Activitatea institutiei a fost organizata pe servicii din secolul trecut, acestea, la inceput mai putine, inmultindu-se cu timpul in functie de nevoile momentului si de consistenta veniturilor bugetare. Uneori pentru intregirea bugetului care venea la Primarie se instituiau noi taxe, sau erau micsorate salariile functionarilor,sau erau suprimate unele posturi, iar in cazuri deosebite toate aceste masuri.Nu intodeauna erau gasite cele mai potrivite surse de venituri,sau se apreciau corect procentele de participare la buget deoarece capitolul cheltueli nu era bine dozat. Uneori erorile strecurate in alcatuirea bugetului erau sanctionate de primar si de consilierii care urmau la conducerea primariei. e posibil ca uneori criticile sa fi imbracat si aspect politic. In general tot ceea ce s-a facut in acest oras, cu usurinta sau cu multe greutati,spre binele si prosperitatea locuitorilor lui, a depins de partea materiala – financiara, pe care au avut-o la dispozitie primarii si consilierii de-a lungul anilor, de dragostea, competenta, atasamentul acestora fata de urbea lor, dar si de salariatii primariei care s-au succedat in serviciile acesteia.