Productia „Closer to the Moon”, in regia lui Nae Caranfil, a fost distinsa cu noua statuete Gopo, printre care trei dintre cele mai importante trofee ale serii, pentru „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” si „Cel mai bun scenariu”. A noua editie a Galei Premiilor Gopo a avut loc aseara, la Sala Studio a Teatrului National Bucuresti, eveniment la care au participat peste 500 de invitati.

Nae Caranfil si-a adjudecat mare parte a premiilor galei, fiind aplaudat la scena deschisa minute in sir. Cineastul a multumit in repetate randuri echipei care a lucrat la realizarea acestui lungmetraj inspirat din perioada comunismului, care a reusit sa impresioneze juriul galei si la imagine, montaj, sunet, muzica, costume, machiaj si coafura. Filmul este o coproductie internationala Romania – Italia – Polonia – Franta, cu o distributie impresionanta la capitolul actori celebri, printre care ii amintim pe Mark Strong, Vera Farmiga si Harry Lloyd. Anul trecut, premiul Gopo pentru „Cel mai bun film” i-a revenit lungmetrajului „Pozitia copilului”, de Calin Peter Netzer.

In cursa pentru castigarea premiilor Gopo au intrat 81 de filme romanesti lansate in cinematografe si in festivaluri in 2014. Astfel, printre laureatii galei s-a numarat si lungmetrajul „Q.E.D.” (Quod Erat Demonstrandum), in regia lui Andrei Gruzsniczki, care a obtinut cinci premii, printre care cele patru dedicate categoriilor de interpretare. Unul dintre acestea a fost premiul pentru „Cel mai bun actor intr-un rol principal”, castigat de Florin Piersic Jr. pentru rolul Alecu Voican, iar premiul pentru „Cea mai buna actrita intr-un rol principal” a fost acordat Ofeliei Popii pentru rolul Elena Buciuman. Premiul pentru „Cel mai bun actor intr-un rol secundar” a fost atribuit lui Virgil Ogasanu pentru rolul Martin Scaunasu, iar premiul pentru „Cea mai buna actrita intr-un rol secundar” i-a revenit Alinei Berzunteanu pentru rolul Valeria Amohnoaiei.

Un alt film cunoscut publicului din Romania este „Toto si surorile lui”, in regia lui Alexander Nanau, care a castigat aseara premiul pentru „Cel mai bun film documentar”.

Radu Jude a primit cu aceasta ocazie cel de-al saselea Premiu Gopo din cariera: „Cel mai bun scurtmetraj fictiune” pentru „Trece si prin perete”.

La categoria „Cel mai bun film european”, voturile criticilor de film au mers catre „La Grande Bellezza”, in regia lui Paolo Sorrentino. Independenta Film si-a adaugat al saptelea trofeu in palmares, un numar record pentru distribuitorul roman.

In cadrul celei de-a noua editii a Galei au fost acordate si cateva premii speciale: actritei Coca Bloss i-a fost inmanat „Premiul pentru intreaga cariera”, iar Eugeniei Bosanceanu i-a fost acordat „Premiul Gopo pentru intreaga activitate”. Totodata, Alexandra Carastoian si Boroka Biro au primit premiul pentru „Tanara speranta”, acordat pentru imaginea filmului „Plansa”.

Premiul publicului (premiul pentru filmul romanesc cu cel mai mare succes de box-office in 2014) a fost atribuit filmului „#Selfie”, de Cristina Iacob.

Lista completa a castigatorilor Premiilor Gopo o puteti accesa pe site-ul oficial al evenimentului.

Premiile Gopo reprezinta un eveniment anual de prestigiu, prin care se recompenseaza cele mai importante realizari cinematografice nationale din cursul anului precendent si se promoveaza adevaratele valori din domeniu in randul unui public cat mai larg. Premiile Gopo se desfasoara dupa un model adoptat de cele mai importante evenimente de acest gen din tari cu cinematografii puternice, precum Franta (Cesar), Marea Britanie (BAFTA), Spania (Goya), Suedia (Guldbagge) etc. Trofeele sunt decernate anual in cadrul Galei Premiilor Gopo, in urma votului a peste 400 de profesionisti din toate sectoarele industriei cinematografice autohtone. Acestia aleg, prin vot individual si secret, cei mai buni dintre nominalizatii la fiecare categorie competitiva, desemnati de un juriu de personalitati in domeniu.