Astazi se implinesc 100 de ani de la nasterea exploratorului marin, cercetatorului si prezentatorului TV Jacques-Yves Cousteau, in 11 iunie 1910. Centenarul este marcat prin doodle-ul Google de astazi din Statele Unite ale Americii, conform Mashable.

Comandantul Cousteau sau Capitanul Cousteau este parintele conservarii marine, dedicandu-si viata explorarii, cercetarii si popularizarii vietii subacvatice. Impreuna cu Emile Gagnan, el a inventat echipamentul de scufundari cu circuit deschis numit “aqua-lung“, care ii permite inotatorului sa stea mai mult timp sub apa.

Cousteau s-a nascut in Gironde, Franta si a urmat Academia Maritima, calificandu-se ca ofiter naval. Ca membru al serviciilor secrete franceze, Cousteau a fost trimis in misiuni in Japonia, Shanghai si URSS, insa dupa ce un accident rutier i-a curmat cariera militara, tanarul s-a dedicat pasiunii sale pentru viata acvatica.

Cousteau isi propusese nu numai sa descopere minunatiile care se ascundeau pe fundul marilor, dar si sa se faca cunoscute publicului. Astfel, dupa 1940 realizeaza impreuna cu un prieten primul film frantuzesc subacvatic, Par dix-huit metres de fond (18 meters deep), pentru care cei doi obtin premiul Congresului Filmului Documentar in 1943. Daca primul documentar a fost realizat fara echipament subacvatic, pentru urmatoarele cercetatorii au folosit sistemul aqua-lung.

In 1948, Cousteau a realizat o prima expeditie pe Marea Mediterana, in cadrul caruia a explorat cetatea romana Mahdia, din apele teritoriale ale Tunisiei. Era pentru prima data cand o constructie aflata sub apa era explorata prin scufundare autonoma, ceea ce a deschis drumul pentru arheologia subacvatica. Cu ocazia aceleiasi calatorii, Cousteau a descoperit biosonarul, sistemul folosit de cetacee si alte animale pentru a isi determina pozitia prin ultrasunete. Constatarea a fost prezentata intr-o carte, “The Silent World” si intr-un film cu acelasi nume, cu care cercetatorul a luat premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes din 1956.

Un an mai tarziu, Cousteau a fost numit director al Muzeului de Oceanografie din Monaco, iar in 1960 a demarat o campanie care milita impotriva poluarii Marii Mediterane cu deseuri radioactive. Miscarea a luat amploare, iar trenul care transporta deseurile a fost oprit de femei si copii care s-au asezat pe liniile de cale ferata.

A urmat renumitul serial “Odiseea subacvatica a comandantului Cousteau”, sponsorizat si difuzat de mai multe televiziuni americane, iar in 1986, exploratorul a primit “Medalia Prezidentiala a Libertatii” de la presedintele Ronald Reagan. In 1988 a devenit membru al Academiei Franceze, iar in 1992 a fost numit consultant al ONU si al Bancii Mondiale. Jacques-Yves Cousteau a murit pe 25 iunie 1997 la Paris, la varsta de 87 de ani.