Inainte de a sapa adanc in dreptul comercial sau dreptul afacerilor, ar trebui sa raspundem la o intrebare simpla:

Ce anume reprezinta un avocat?

Adevarul este ca exista o multime de tipuri de avocati cu specialitati si abilitati diferite. Unii avocati apara sau acuza infractorii, altii sustin drepturile civile, iar altii pot sa-si desfasoare activitatea fara a pune vreodata piciorul intr-o sala de judecata.

Pe de alta parte, atunci cand ai nevoie de un avocat bun, iti poti indrepta atentia spre o casa de avocatura cu expertiza multidisciplinara. De exemplu, Ad- avocat drept comercial pune la dispozitia ta o echipa de specialisti juridici care sunt confortabil in revizuirea unui contract, oferirea de consultanta proprietarilor de afaceri, negocierea de clauze contractuale in caz de tranzactii compleze ori litigii in instanta. Acestea reprezinta doar o mica fractiune din situatiile pe care le poate gestiona un avocat drept comercial.

Cei mai buni avocati specializati in dreptul afacerilor ofera solutii flexibile pentru probleme juridice complicate si cauta intotdeauna cele mai bune modalitati prin care isi pot sustine clientii.

Si totusi ce face un avocat drept comercial?

Ca sa spunem in mod direct, un avocat drept comercial poate ajuta proprietarii de afaceri sa-si rezolve problemele. Pentru cel mai important lucru in acest sens, este ca avocatii de afaceri ii ajuta pe antreprenori si administratori sa inteleaga problemele cu care se confrunta si problemele cu care ar putea sa se confrunte in viitor.

Iata cateva chestiuni de business ce ar putea avea nevoie de asistenta unui avocat drept comercial.

– Initierea unei afaceri. In momentul in care un antreprenor infiinteaza o firma el poate alege intre mai multe tipuri de entitati pentru a-si clasifica afacerea: PFA, SRL, SA (acestea sunt cele mai uzuale). O decizie gresita in aceast stadiu se poate dovedi costisitoare, iar problemele ar putea sa nu fie evitate nici dupa mai multi ani.

– Redactare de contracte. De ce documente si formalitati aveti nevoie atunci cand faceti angajari de personal sau cand incheiati o tranzactie importanta cu un client? De cele mai multe ori, in aceste cazuri va fi nevoie de un contract, iar aceste contracte ar trebui sa satisfaca nevoile unice ale afacerii tale. In acest context, un avocat drept comercial poate ajuta la elaborarea, redactarea, modificarea, introducerea sau scoaterea de noi clauze intr-un contract.

– Contracte contestate si incalcari de clauze contractuale. Ce se intampla cand un contract devine contestat? Clientul nu-si plateste datoria sau un angajat divulga un secret de serviciu, care era confidential? In toate acestea cazuri, un avocat drept comercial va poate ajuta sa negociati si si sa gasiti solutii pentru rezolvarea problemele. Daca este nevoie, el va poate reprezenta intr-un proces pe care il deschideti pentru recuperare de daune sau solutionare litigii complexe.

– Fuziuni si achizitii. Atunci cand exista fuziuni intre firme sau tranzactii de vanzare – cumparare firme, se impune prezenta unui avocat. Acesta poate oferi consultanta de care firma are nevoie si se poate asigura ca toate procedurile se realizeaza in cele mai bune conditii, in cunostinta de cauza si potentiale riscuri. Nu faceti greseala de a ignora contractarea unui avocat drept comercial in caz de fuziune sau achizitie.

– Solutionare probleme de afaceri si revendicari. Nici cel mai bine intentionat si pregatit proprietar de afacere nu poate solutia pe cont propriu toate problemele ce pot aparea legate de invaliditate si concediu medical, discriminare la locul de munca, hartuire sexuala, siguranta si securitate la locul de munca. Un avocat de afaceri isi informeaza clientii cu privire la legile si cele mai bune practici aplicabile si ii reprezinta pe acestia atunci cand apare o problema neprevazuta.

Cand ar trebui sa contractati un avocat drept comercial?

Cu cat mai repede, cu atat mai bine.