Cei mai multi dintre noi adoram filmele, fie ca mergem la cinematograf sau le vizionam in confortul caminului. Dar cati mai vad filme clasice sau se mai intereseaza de viata si opera unor nume mari ale cinematografiei mondiale? Stim anumite nume de regizori sau de actori celebri si consideram ca ii cunoastem, dar nu e asa.

Acest “serial” isi propune sa va prezinte, in fiecare saptamana, cate un nume care a facut istorie in lumea cinematografica, iar prima saptamana ii este dedicata geniului cinematografiei italienesti: Federico Fellini.

La Rimini, in Italia, pe 20 ianuarie 1920, se naste Federico Fellini. Acesta isi va dedica viata si geniul cinematografiei italienesti, facand-o sa fie apreciata la nivel mondial. Geniul incontestabil si cariera sa de succes ii sunt apreciate in anul 1993, cand ii este inmanat Premiul Oscar onorific, premiu care vine exact in anul in care regizorul moare, pe 31 octombrie, la Roma.

Opera sa se bazeaza pe un univers propriu si original si nu ii este frica sa foloseasca, de mai multe ori in filmele sale, teme, obsesii sau personaje care au darul de a construi un film total ireal, in care realitatea se impleteste cu imaginarul iar tragicul si comedia stau impreuna. Filmele sale coplesesc, deruteaza si au un impact garantat.

Filmele lui Fellini exploreaza fascinatia pentru circ, pentru carnaval, reusind sa construiasca personaje care, de cele mai multe ori, sunt considerate grotesti.

“Seicul alb”, din 1951, este primul film pe care il realizeaza singur. Dar succesul international il cunoaste trei ani mai tarziu cu pelicula “La strada”, cu Anthony Quinn in rolul principal. Este filmul care ii aduce si primul Premiu Oscar pentru “cel mai bun film strain”.

Anul 1960 reprezinta schimbarea stilului pentru Fellini, cand filmul “La Dolce Vita” ii aduce, in acelasi timp, critici si aprecieri. Este momentul cand incepe sa lucreze cu actorul Marcello Mastroianni, care este considerat a fi alter-ego-ul regizorului. Acest film este creatorul cuvantului “paparazzi”.

Primul sau film color prezinta o lume care se naste exclusiv din imaginatie si care lasa realitatea sa moara, “Juliet of the spirits”. Dar nici un film nu starneste atatea reactii din partea publicului dar si din partea criticilor precum controversatul “Satyricon”, din 1969. Anul 1990 ii aduce si ultimul sau film “The Voice of the Moon”.

Regizor, scenarist, actor secundar, reporter criminalistic, caricaturist, creator de gag-uri si castigator a patru Premii Oscar pentru opera sa, plus unul onorific pentru cariera ce sfideaza realitatea si regulile, acesta este Federico Fellini, un nume care a impresionat secolul trecut si a schimbat mentalitati pentru secolul acesta.