Increderea in mediul de afaceri german a atins un nivel record, in noiembrie, in conditiile cresterii cheltuielilor interne, fapt ce a intarit perspectivele economice.

Potrivit Institutului german Ifo, indicele climatului de business, bazat pe sentimentul a 70.000 de manageri privind economia, a urcat, in noiembrie la 109.3, de la 107.7 in octombrie. Este un nivel record de la reunificarea Germaniei, care a inceput in 1991, situatie neprevazuta de economisti, care preziceau un declin pana la 107.5.

Cheltuielile in crestere la nivelul gospodariilor au stimulat economia Germaniei, chiar daca cererea la nivel global si in zona euro pentru produse germane incepe sa slabeasca.

In timp ce ritmul expansiunii economice a incetinit cu 0,7% in trimestrul al treilea din 2010, de la un record de 2,3% in cel de-al doilea trimestru, consumul privat a fost principala sursa a cresterii, confirma statisticile Oficiului Federal. Producatorul german de autoturisme Porsche SE a raportat, astazi, a saptea crestere a profitului operational. “Este un nivel de boom”, apreciaza Holger Schmieding, economist sef la Joh Berenberg Gossler & Co. din London. Porscche, producatorul a 911 autoturisme sport, a anuntat un profit operational de 395 mil de euro in doar trei luni, inclusiv octombrie, in conditiile in care vanzarile au urcat cu 80%.

Cea mai mare economie a Europei, cea germana, va creste cu 3,7% in acest an, fata de 2009, potrivit consultantilor consiliului economic, chiar daca curba datoriilor suverane in regiune creste, din cauza datoriilor Greciei, Irlandei si Portugaliei.

Germania va ramane „centrul de putere economica”, printre cele 16 natiuni din zona euro, spune Carsten Brzeski, economist la grupul ING din Bruxelles. „In mijlocul noilor turbulente de pe piata financiara si a datoriilor suverane in zona euro, economia Germaniei pare sa fie o insula a fericirii”, adauga analistul.

Indicele german reprezentativ pe piata de capital, DAX, a crescut de la inceputul anului cu 12%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu declinul de 7% a Euro Stoxx 50, care urmareste evolutia actiunilor din zona euro.  

Increderea investitorilor germani a crescut, in noiembrie, pentru prima data in sapte luni, pe masura ce puterea economica germana este tot mai mare fata de cea a vecinilor din zona euro.

Somajul s-a diminuat in octombrie, pana la aproape trei milioane de someri, cel mai mic nivel atins in 18 ani, in conditiile in care companiile au decis sa faca angajari, pentru a face fata cererii straine pentru hrana, autoturisme si masini industriale.

Eforturile guvernelor din zona euro de a tine in frau deficitele bugetare inca impiedica cresterea economiei Germaniei. Irlanda a devenit, saptamana aceasta, a doua natiune, dupa Grecia, care are nevoie de asistenta financiara de urgenta din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, iar investitorii speculeaza ca urmeaza Portugalia.

Comenzile fabricilor germane s-au diminuat neasteptat, in septembrie, din cauza scaderii cererii de hrana in zona euro. De asemenea, a scazut si productia industriala.