Saptamana trecuta, la seria de articole dedicate Romaniei, am vorbit despre romancierul Mihail Drumes si nu intamplator am ales sa vorbim pe larg despre el, ci tocmai pentru ca ziua de 26 noiembrie avea o semnificatie importanta, fiind ziua in care s-a nascut prozatorul si dramaturgul roman.

Daca saptamana trecuta am poposit asupra biografiei romancierului Mihail Drumes, care a fost un nume important in randul scriitorilor din perioada interbelica, astazi va prezentam povestea din spatele unui monument turistic important din Brasov – Biserica Neagra.

Biserica Neagra este biserica evanghelica aflata in centrul orasului Brasov. Edificiul a fost construit in jurul anului 1380 (probabil incepand cu 1377), in stil gotic.

Initial catolica, Biserica Neagra a fost cunoscuta mai intai sub numele de Biserica Sfanta Maria (Marienkirche), potrivit informatiilor de la enciclopedia Wikipedia. Cladirea bisericii a fost partial distrusa dupa marele incendiu din anul 1689, cand a primit numele actual.

Biserica Neagra este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura gotica din Romania, datand din secolele XIV-XV.

Constructia bisericii a inceput serios in anul 1383- 1384 (sursa) si a fost finalizata in anul 1477. O inscriptie descoperita in zidul bisericii il atesta ca prim ctitor pe Thomas, despre care aflam ca a murit in anul 1410.

Lucrarile au la baza un proiect in stil gotic, cu marimi impresionante: 89 metri lungime, 25- 37 metri latime si 42 metri inaltime. In planul initial erau prevazute doua turnuri, dar a fost realizat doar unul, cu o inaltime de 65 metri. In 1421, cand lucrarile se apropiau de sfarsit, navalesc turcii, producand pagube serioase constructiei.

Dupa trecerea pericolului, lucrarile la Bierica Neagra au fost reluate, edificiul fiind terminat si sfintit in anul 1477, iar turnul in 1514.

In 1542, cand Brasovul a acceptat reforma lui Honterus si sasii au trecut la luteranism, biserica catolica de pana atunci s-a transformat in biserica evanghelica.

Pe langa scurta cronica a Transilvaniei pe anii 1143-1571, figura si lunga lista a donatorilor care au facut posibila construirea bisericii (dupa Orban Balazs: Descrierea Tinutului Secuiesc).

Devine Biserica Neagra dupa incendiu

Din pacate, inscriptiile au disparut in incendiul din 1689. Grav avariata dupa incendiul din anul 1689, Biserica Neagra a fost refacuta cu ajutorul unor mesteri veniti din orasul hanseatic Danzig, pentru ca mesterii locali nu mai stiau sa inchida bolti de dimensiuni atat de mari. Noile bolti, insa, sunt in stil baroc, nu gotic. Dupa acest incendiu, datorita culorii zidurilor arse, edificiul a primit denumirea de “Biserica Neagra”.

Marele incendiu din anul 1689 a distrus indeosebi acoperisul si interiorul cladirii. Renovarea bisericii a durat aproape 100 de ani, timp in care a fost ridicat acoperisul inalt de 20 de metri in forma care se pastreza si astazi. (sursa)

Cel mai mare edificiu gotic

Biserica Neagra este cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei, masurand 89 de metri lungime si 38 de metri latime. In aceasta biserica au loc aproximativ 5.000 de persoane.

Planul utilizat de catre arhitecti a fost acela de bazilica cu trei nave, egale ca inaltime, inscriindu-se in tipul de biserici- hala preferate in secolele XV-XVI in spatiul german, de unde proveneau unii dintre arhitecti si mesteri.

Biserica Neagra este celebra nu doar prin dimensiunile sale, ci si prin alte lucruri: astfel, in clopotnita se afla cel mai mare clopot din spatiul romanesc, un clopot din bronz care cantareste 6 tone.

Corul sustinut de contraforti exteriori decorati cu edicole care adapostesc statui de sfinti constituie unul din putinele exemple de acest tip din Transilvania. Colectia de covoare orientale din Biserica Neagra este cea mai bogata de acest tip din Romania.

Orga principala dateaza din 1836

Orga principala a bisericii a fost construita de Carl August Buchholz din Berlin in perioada 1836-1839 si este cea mai mare din cele 140 de orgi construite de maistrii familiei Buchholz.

Orga are 4 manuale cu cate 56 de taste si un pedalier cu 27 de taste si dispune de 63 de registre sonore. Orga din Biserica Neagra a fost inaugurata la 17 aprilie 1839, organist fiind chiar Buchholz, care a prezentat improvizatii si cantate ale compozitorilor Friedrich Schneider si Johann Lucas Hedwig.

Orga a fost restaurata in perioada 1997 – 2001. Atunci toate cele 3993 de tuburi (cel mai mare avand o inaltime de circa 13 metri) au fost demontate si restaurate. Orga se incadreaza in categoria orgilor baroce si a supravietuit aproape neschimbata in perioada de la constructie si pana in prezent.

A doua orga a fost construita de Carl Hesse si dispune de un manual, un pedalier si 8 registre. A fost restaurata in anul 1997.

Incepand din anul 1953 au loc recitaluri de orga, traditie inceputa de organistul Victor Bickerich si continuata de Hans Eckart Schlandt.

Edificiul, de-a lungul istoriei

Se spune ca, pe langa altarul principal, ornat cu statui de argint aurit, in Biserica Neagra mai erau 22 de altare, toate disparute in marele incendiu. Refacerea ingreunata si de frecventele cutremure a durat aproape 100 de ani si a rezultat un interior cu puternice influente baroce.

In perioda interbelica, statuile de pe pilastrii corului au fost inlocuite cu copii, originalele fiind si ele expuse in interiorul bisericii.

Biserica Neagra se mandreste cu cea mai mare orga mecanica functionala Buchholz din sud-estul Europei, avand 3993 de tuburi si 76 de registre. Tot aici se poate admira cea mai mare colectie de covoare anatoliene din Europa, din secolele XVI – XVII, fragmente de pictura murala din secolul XV, o cristelnita din 1472 si multe obiecte vechi.