Un accident vascular cerebral poate fi foarte periculos, de aceea trebuie sa incercam sa il prevenim pe cat putem. Iata ce descoperiri au mai facut oamenii de stiinta in reducerea riscului accidentului vascular cerebral! Tine si tu cont de aceste sfaturi daca vrei sa fii sanatos!

Sport

Specialistii americani de la Universitatea din Alabama au studiat peste 27.000 de persoane care nu au facut accident vascular cerebral. Cercetatorii au urmarit participantii la studiu pe o perioada de peste 5 ani, concluzionand la final ca lipsa activitatii fizice creste cu 20% riscul de a face accident vascular cerebral.

Cercetatorii au reusit sa demonstreze ca cei care fac sport de cel putin 4 ori pe saptamana prezinta un risc mai mic de accident vascular cerebral. Studiile au fost insa clare doar in cazul barbatilor, la femei cercetatorii obtinand rezultate diferite. Cei mai cunoscuti factori care duc la producerea unui accident vascular cerebral sunt diabetul si hipertensiunea arteriala. Asadar, daca suferi de aceste afectiuni, riscul sa suferi si un accident vascular cerebral este mai mare.

Licopen

Un alt studiu realizat de cercetatori au scos la iveala efectele benefice ale licopenului asupra organismului. Licopenul este compusul care da culoarea rosie la produsele alimentare si se regaseste din plin in rosii, capsuni, sfecla rosie sau ardei gras rosu. Persoanele care consumau zilnic aceste alimente au avut un risc cu 55% mai scazut de a suferi un accident vascular cerebral.

Potasiu

Si potasiul te ajuta in prevenirea accidentului vascular cerebral, conform unui alt studiu realizat tot de catre americani. Studiul a fost realizat in randul femeilor aflate deja la menopauza, iar rezultatele au fost incurajatoare. Femeile care consumau zilnic alimente bogate in potasiu aveau un risc cu 12% mai mic de accident vascular cerebral si un risc de 16% mai mic de accident vascular cerebral ischemic. Potasiul se regaseste in banane, cartofi si fasole alba.