Pandemia de coronavirus a provocat un cataclism cand vine vorba de mutarea in Europa. In plus, noi, pasagerii, ne vedem la o a doua rascruce, zburand catre un stat sau o provincie care ar putea fi interzisa sau pusa in carantina. Cum este sa zbori in jurul Europei dupa coronavirus? 

Primul val al coronavirusului a paralizat traficul aerian comercial pe cerul european, iar turismul a fost afectat intr-un mod in care chiar si cei mai pesimisti nu se incadreaza. Peste noapte, deplasarea pe teritoriul european a devenit imposibila. Un nou scenariu in care motorul economic al turismului a inceput sa sufere. Controlul contagiunii, securitatea nationala si oferirea unui turism sigur au devenit cea mai mare provocare pentru statele membre.

Fiecare guvern european isi stabileste propriul protocol si cerinte de intrare pentru persoanele care sosesc din strainatate. In acest moment, calatorii care vin din Spania se afla din ce in ce mai mult pe lista neagra de restrictii si cerinte la sosire . In acest link de la Ministerul Afacerilor Externe, Uniunea Europeana si Cooperare din Spania putem vedea numeroasele restrictii pe care le presupune zborul din Spania.

Aeroporturi sigure, dar cum ramane cu avionul?

Raquel, este una dintre multele spaniole care au decis sa parieze pe turismul national. A cumparat doua zboruri dus-intors de la Valencia la Santiago de Compostela. El ne spune ca: „Nu inteleg cum ne-a pus Ryanair pe randuri diferite daca am cumparat zborul impreuna”.

Masurile de securitate sunt extreme in aeroporturi. Pot accesa doar cei care au carte de imbarcare, gel hidroalcoolic in fiecare colt, iar sistemul de sonorizare aminteste constant de distanta de siguranta si de obligatia de a purta masca. Desi odata imbarcata fiecare companie aeriana isi stabileste regulile. Protocoalele europene de siguranta aici nu sunt aceleasi, iar uneori distanta minima de siguranta nu este respectata. Aceasta este preocuparea multor turisti.

„Inainte de imbarcare sunt o mie de masuri de securitate. Dar totul se schimba cand te urci in avion. Este inexplicabil ca in aceasta situatie trebuie sa platesti pentru a merge alaturi de prietenul tau, si ca Ryanair ne obliga sa stam cu straini”.

Grecia necesita un PCR daca vii din Spania

Incepand cu 17 august trecut, guvernul elen a inasprit masurile pentru cei care intra din Spania. Este obligatorie prezentarea unui test PCR (-) negativ, realizat cu 72 de ore inainte de imbarcare si in limba engleza. Pana in prezent, aceste teste au fost cea mai buna metoda de control al raspandirii sale.

Pe o ruta Madrid-Atena, am intrebat echipajul si cativa turisti care au fost sentimentele lor. Personalul de la sol examineaza toata documentatia. Francisco Santos, un administrator de teren, comenteaza ca: „Acum exista mai multa documentatie de revizuit. Dar nu toti vin pregatiti.” In timp ce ne imbarcam, vedem cum 6 pasageri raman in Madrid pentru ca nu indeplinesc cerintele. Doi dintre ei au rezultatul PCR (-) in spaniola, alti trei nu au facut testul, iar unul nu a completat formularul cerut de Grecia.

Doar 41 de locuri din cele 200 oferite sunt ocupate. Personalul de la bord este „mai sigur” cu acest zbor decat pe altul din Spania. „Acest zbor catre Grecia este intotdeauna plin pe jumatate si toti pasagerii merg cu un test negativ”, spune Lara, insotitorul de bord. „Este mai probabil sa existe un pozitiv la un zbor de la Madrid la Tenerife, decat la un zbor la Atena”, spune Lara cu cateva minute inainte de a ateriza la Atena.

O a doua verificare

La sosirea in tara elena am prezentat din nou toata documentatia. In ciuda faptului ca ne-am angajat cu totii cu documentatia in regula, mai multe echipe medicale efectueaza teste aleatorii pentru a limita si mai mult orice posibila raspandire a coronavirusului.

„Am platit 460 de euro pentru patru teste si o parte din bilete. Sunt o gramada de bani” marturiseste Emilio Fernandez care impreuna cu familia vine din Jaen in Grecia in vacanta. „Nu inteleg cum Spania nu cere un PCR negativ de la toti turistii si aici trebuie sa-l prezint” este disconfortul pe care il arata acest Cadiz.

Carantina, da sau nu?

Depinde de tara in care calatoresti, dar mai ales depinde de unde vii. In Grecia, trebuie sa fii inchis timp de 24 de ore, asa cum iti aminteste Ministerul grec al Sanatatii printr-un mesaj text pe mobil. Belgia impune carantine pasagerilor care vin de pe orice aeroport spaniol, cu exceptia celor din Insulele Canare, ceea ce este recomandat.

Lipsa de coordonare in protocoale

Niciodata pana acum calatoria in Europa nu a fost atat de dificila. Birocratia si controlul pasagerilor sai au devenit cel mai bun paliativ pana in prezent. O batalie de care Europa are nevoie de la cetatenii sai. Pe de o parte, sunt necesare mai multe informatii pentru ca pasagerii sa se simta din nou 100% in siguranta. Dar, de asemenea, este timpul sa dobandesti noi obiceiuri atunci cand pregatesti o calatorie. Aceste doua ingrediente vor fi cheie pentru stabilirea din nou de conexiuni aeriene intre statele membre.