Nu l-am intalnit niciodata pe Colin Powell. Dar cine o stie pe Ana Palacio (1948), fostul ministru al Afacerilor Externe al Spaniei (2002-2004) va fi auzit miile de anecdote pe care aceasta le are cu secretarul de stat de atunci al Statelor Unite. 

S-a nascut in cartierul Harlem din New York, cand acesta era un focar al saraciei si al foametei, in 1935. Era negru, fiul de descendenta multirasiala si care la acea vreme era un atac atat asupra institutiilor albe, cat si asupra celor afro-americane. . Cu sange jamaican si scotian in vene, a crescut in Bronx si s-a inrolat in armata.

Powell a murit din cauza complicatiilor cauzate de coronavirus. A fost vaccinat, dar se lupta cu cancerul de mult timp. Powell avea mielom multiplu, un cancer al celulelor plasmatice care suprima raspunsul imun al organismului. Chiar daca sunt complet vaccinati impotriva Covid-19, cei care sunt imunodeprimati prezinta un risc mai mare de a contracta virusul. A murit la varsta de 84 de ani.

A intrat in armata Statelor Unite dupa absolvire in 1958. A servit de doua ori in Vietnamul de Sud in anii 1960, unde a fost ranit de doua ori, inclusiv intr-un accident de elicopter in care a salvat doi soldati. A fost promovat general de brigada in 1979, numit consilier pentru securitate nationala al lui Reagan in 1987 si numit de Bush Sr. in 1989 sa conduca sefii de stat major.

Cariera spectaculoasa in armata

De la tanar cadet la general cu patru stele. Powell a fost o icoana a tineretului de culoare din Statele Unite de zeci de ani. In timp ce era soldat profesionist, a fost onorat cu nenumarate medalii si distinctii si a fost, de asemenea, un pionier a carui cariera de viata l-a dus de la serviciul de lupta in Vietnam pentru a deveni primul consilier de culoare pentru securitate nationala la sfarsitul presedintiei lui Ronald Reagan.

Powell a fost, de asemenea, primul si cel mai tanar presedinte afro-american al sefilor de stat major comun sub presedintele George HW. Popularitatea sa nationala a crescut in urma victoriei coalitiei conduse de SUA in timpul Razboiului din Golf si, pentru o perioada, la mijlocul anilor 1990, a fost considerat un candidat principal pentru a deveni primul presedinte de culoare al Statelor Unite. Dar reputatia sa va fi patata pentru totdeauna atunci cand, in calitate de secretar de stat sub conducerea lui George W. Bush, el a transmis Natiunilor Unite informatii falsificate in sprijinul razboiului din Irak, pe care mai tarziu l-a numit o „pata” in dosarul sau.

Primul secretar de stat negru din istoria SUA

Bush a declarat luni intr-o declaratie ca Powell a fost „un mare functionar public” si „un favorit al presedintilor, castigand de doua ori medalia prezidentiala a libertatii. Era foarte respectat in tara si in strainatate. Si, cel mai important, Colin era un om de familie si un prieten.”

Powell a devenit oficialul public afro-american cu cel mai inalt rang al natiunii pana in prezent in 2011, ocupand locul patru in linia de succesiune prezidentiala. „Cred ca arata lumii ce este posibil in aceasta tara”, a spus Powell despre numirea sa de referinta in timpul audierii de confirmare a Senatului. „Arata lumii ca daca ne urmezi modelul si daca crezi in valorile pe care le sustinem, poti vedea lucruri la fel de miraculoase ca mine stand in fata ta pentru a primi aprobarea ta”, a spus el entuziasmat.

Era un negru inconjurat de albi. Si republican. Powell a fost inlocuit de prima femeie secretar de stat, afro-americana si republicana ca el, Condoleezza Rice. Antony Blinken, actualul sef al biroului, a declarat luni ca Powell „a adus Departamentului de Stat tot ce e mai bun din conducerea sa, din experienta sa, din patriotismul sau”.

Secretarul Apararii Biden, Lloyd Austin, a declarat luni in remarcile ca la Powell „a pierdut un prieten si un mentor personal extraordinar”. „A avut intotdeauna timp pentru mine si am putut oricand sa vin la el cu probleme dificile. Avea intotdeauna sfaturi grozave. Cu siguranta ii va fi dor de el”, a spus Austin.

De la stanga la dreapta sunt fostul secretar de stat Colin Powell, fostul secretar de stat James Baker, Obama, fostul secretar de stat Henry Kissinger si fostul secretar de stat Madeleine Albright. 

Consilier ori de cate ori il chemau

Presedintele Barack Obama este fotografiat in urma unei intalniri cu liderii securitatii nationale in Sala Roosevelt a Casei Albe, pe 13 noiembrie 2015, la Washington. Acest instantaneu curios reprezinta o mare parte din personajul lui Powell, mereu republican din punct de vedere politic, pana cand a aparut Donald Trump, moment in care si-a anuntat votul pentru Hilary Clinton. Se prezuma ca merge acolo „unde era chemat” sa-i asculte parerile, nu-i pasa cine este responsabil de Administratie la un moment dat.

Din acest motiv si din multe alte motive, presedintele Joe Biden si-a exprimat astazi profunda tristete in legatura cu moartea „un prieten si un patriot de o onoare si demnitate fara egal”, asa cum a declarat intr-o declaratie in care a subliniat ca Powell a intruchipat „cele mai inalte idealuri ca un diplomat si soldat. „Din perspectiva sa privilegiata a istoriei, Colin a condus prin angajamentul sau personal fata de valorile democratice care fac tara puternica”, a adaugat el.