Drepturile reproductive ale femeilor sunt in curs de involutie si regres. Se fac pasi inapoi fata de castigurile anterioare si sanatatea femeilor este pusa in pericol. Asa se arata Parlamentul European intr-un raport care va fi votat si care, previzibil, va merge inainte cu voturile social-democratilor, Verzilor, Liberalilor si Stangii Unitare si a unui Partid Popular divizat. „Avortul este o decizie dificila, dar trebuie sa fie decizia lor. Europa vrea sa fie in secolul XXI, nu in secolul al XVII-lea”, a aparat raportorul sau, social-democratul croat Predrag Fred Matic.

Dezbaterea de dinaintea votului a fost agitata. Conservatorii, un grup din care face parte Vox si a carui delegatie cea mai mare este ultra-conservatorul PiS polonez, au incercat sa-l boicoteze, argumentand ca problema in cauza este de competenta exclusiva a statelor membre. Petitia sa a fost respinsa cu 391 de voturi. „Dreapta si extrema dreapta incearca sa blocheze o rezolutie privind dreptul la avort legal si in conditii de siguranta in UE. Lobby-urile lor ne hartuiesc de saptamani intregi pentru a influenta votul. Au avut detaliul de a ne trimite chiar si fetusi de plastic,” „, a denuntat el cu putin timp inainte de dezbatere Maria Eugenia Rodriguez Palop, europarlamentarul Podemos. Mai multi europarlamentari au denuntat, de asemenea, amenintari, presiuni si insulte din partea fortelor ultraconservatoare in cursul negocierilor anterioare.

Potrivit OMS, in intreaga lume exista aproximativ 23.000 de decese din cauza avorturilor nesigure si clandestine.

„Critica furioasa si aprinsa a altora imi ofera motive intemeiate. Am primit sute de e-mailuri si scrisori. Am fost numit Hitler. Si acestia sunt oamenii care vorbesc despre bine si dragoste. Nu ma intimideaza, dimpotriva. . Maine vom arata ca barbatilor le pasa de drepturile femeilor. Nu fiti ipocriti ca un coleg ungur care a ratificat mai multe legi dimineata si a actionat diferit dupa-amiaza”, a spus Fred Matic. Aceasta referinta face aluzie la europarlamentarul din partidul lui Vitkor Orban, care a fost vanat la o petrecere ilegala a homosexualilor. Jozsef Szajer insusi fusese arhitectul cu cateva luni inainte al legislatiei impotriva casatoriei homosexuale in Ungaria.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), exista aproximativ 23.000 de decese in intreaga lume din cauza avorturilor nesigure si clandestine. „Interzicerea avorturilor nu inseamna ca se vor naste mai putini copii. Inseamna ca mai multe femei vor muri in avorturi clandestine”, a denuntat Iraxte Garcia Perez, liderul social-democratilor din Parlamentul European. „Nu vom permite femeilor sa fie lasate in faze intunecate ale istoriei”, a avertizat ea.

La randul sau, Partidul Popular Spaniol se distanteaza de linia majoritara in camera. „Avortul nu este un drept al omului. Poate fi un drept legal inclus in unele coduri, dar nu este un drept al omului. Obiectia de constiinta este”, a spus europarlamentarul Partidului Popular Rosa Estaras, care a votat deja impotriva in filtrul anterior ca raportul adoptat de Comisia pentru Drepturile Femeii si Egalitatea de Gen (FEMM).

Rezolutia Parlamentului European indeamna tarile europene sa depenalizeze avortul si sa inlature obstacolele pentru a-l efectua in mod legal, in siguranta si cu garantii. De asemenea, aminteste ca „interzicerea totala sau negarea ei poate fi considerata un act de violenta de gen”. Pandemia a avut, de asemenea, un impact negativ asupra drepturilor de reproducere ale femeilor. „Interzicerea totala a avortului a fost propusa sub pretextul ca este un serviciu mai putin prioritar”, se arata in document. In acest context, solicita guvernelor nationale sa garanteze acces sigur, gratuit si adaptat la actuala criza de sanatate si la lumea post-pandemica, recunoasterea acestuia ca fiind un serviciu „urgent si necesar din punct de vedere medical”.

Polonia, tara care ingradeste avortul

Pandemia a avut, de asemenea, un impact negativ asupra drepturilor de reproducere ale femeilor

Desi dezbaterea a evitat sa vizeze o tara in special, putini nu stiu ca aceasta face parte din marele esec pe care l-a suferit Polonia in ultimele luni. Femeilor poloneze li se interzice aproape de facto sa avorteze. Guvernul ultraconservator de Drept si Justitie (PiS) a dus la indeplinire aceasta lege in plina pandemie, limitand iruperea sarcinii la motive de viol, incest sau cand viata mamei este in pericol. Curtea Constitutionala poloneza sanctioneaza acum avortul pentru malformatii sau defecte congenitale ale fatului, care conform organizatiilor civile locale au reprezentat aproximativ 98% din operatiunile de acest tip din tara. Ceea ce era pana atunci una dintre cele mai restrictive legi din Europa este acum una dintre cele mai dure din lume.

Deja la acel moment, Parlamentul European a condamnat ca masura duce la mai multe avorturi nesigure si incalca drepturile fundamentale ale femeilor. In ciuda protestelor masive care au zguduit strazile poloneze in opozitie cu aceasta interdictie, Comisia Europeana a tinut o mana calduta cu Varsovia. „Progresul este greu de castigat, dar este in curand pierdut. Drepturile ferme ale femeilor sunt o valoare si o realizare de care toata Europa ar trebui sa fie mandra”, a declarat atunci presedintele acesteia, Ursula von der Leyen, fara a mentiona explicit despre aceasta. tara sau guvernul acesteia. Pana in prezent, Bruxelles-ul a evitat sa actioneze, ascunzandu-se in spatele faptului ca ii lipseste competenta in materie de drepturi de reproducere, care corespund exclusiv statelor membre.

Educatie si contraceptive

Rezolutia acopera, totusi, un numar mare de aspecte legate de sanatatea sexuala si reproductiva a femeilor. De exemplu, solicita statelor membre sa lupte impotriva violentei ginecologice si obstetrice si le indeamna sa stabileasca o strategie specifica pentru prevenirea discriminarii femeilor imigrante sau a sectoarelor cele mai vulnerabile. De asemenea, solicita eliminarea TVA-ului la produsele de igiena de baza precum tampoanele sau tampoanele si pledeaza pentru garantarea accesului universal la metode contraceptive moderne, accesibile si de inalta calitate.

In sfarsit, indeamna capitalele sa instituie programe de educatie sexuala in salile de clasa. „Sunt copii care, in lipsa educatiei formale, privesc pornografia ca fiind singura forma de educatie sexuala. Ceva care distorsioneaza complet si denatureaza imaginea relatiilor sexuale. Este o realitate inspaimantatoare”, a conchis Helena Dalli, comisar pentru egalitate.