Prima zi a inceput cu o stire care a lovit comunitatea internationala: Rusia a inceput invadarea Ucrainei. Razboiul a inceput si condamnarea a fost absoluta. Lumea s-a aliat pentru a acuza decizia dezastruoasa a presedintelui rus Vladimir Putin, care a surprins anuntand inceputul atacului asupra tarii sale vecine.

Catalonia, Spania, Franta, Germania, Uniunea Europeana, Regatul Unit, NATO, SUA, Canada, Turcia, G7. Marile puteri mondiale s-au aliniat pentru a sprijini Ucraina si toti cetatenii ei, dintre care mii si mii. cauta refugiu in afara zonelor de conflict. Comunitatea internationala a impus rusilor sanctiuni dure pentru a forta incetarea ostilitatilor, dar fortele de ocupatie ale Moscovei sunt deja la portile Kievului. Si pe parcurs, au lasat zeci de morti si o adevarata drama umanitara. 

Inaintarea trupelor lui Putin a fost rapida. Seful Kremlinului a inceput devreme: cu cosmaruri si tradare, presedintele rus a anuntat inceperea razboiului aproape in zori. Atacurile au inceput joi dimineata si odata cu ele s-au pierdut primele vieti. Rusia a trimis trupe din diferite locuri: din Crimeea (de partea rusilor din 2014), spre sud; din Donbass, spre est, unde se afla autoproclamatele republici Donetk si Lugansk; iar din Belarus spre nord. Presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, nu a avut de ales decat sa impuna legea martiala si sa predea poporului sau armele pentru a se apara. La fel, rusii nu au avut prea multe complicatii in inaintarea spre capitala Ucrainei. Cetatenii Kievului au inceput evacuarea, care a lasat imagini socante de cozi si panica pentru a parasi orasul. Pentru cei care s-au cazat in principalul oras al tarii, autoritatile locale au declarat o oprire si au deschis statii de metrou subterane pentru ca oamenii sa se refugieze in fata amenintarii constante cu atacuri aeriene. Multi cetateni au apelat la natiunile din apropiere, precum Romania, Moldova, Polonia si Slovacia.

Asigurarea sigurantei oraselor Donetk si Lugansk

Prima zi de razboi s-a incheiat dupa aproximativ saisprezece ore de asediu. Ministerul rus al Apararii a dat asigurari ca a fost un „succes”, dupa ce a eliminat peste optzeci de instalatii militare ucrainene intr-un fel de atac fulger. In timp ce armata din serviciul lui Zelensky sustine ca a distrus un numar mare de vehicule blindate rusesti, realitatea este ca Rusia a reusit sa inconjoare Kievul si sa se pregateasca pentru presupusul impuls final al planurilor sale de invazie. La mijlocul dupa-amiezii, presedintele tarii a anuntat ca fortele de ocupatie au preluat controlul unui important aerodrom aflat la 35 de kilometri de capitala. La scurt timp dupa aceea, el a raportat ca soldatii lui Putin au ocupat centrala nucleara de la Cernobil, care este cea mai usoara cale de a ateriza la Kiev. „Dezastrul din 1986 trebuie evitat”, a spus Zelenski intr-un tweet.

Armata rusa a lasat multe victime in cale. Autoritatile ucrainene au raportat in jurul orei 18:00 ca peste douazeci de persoane si-au pierdut viata in regiunea Odesa (sud). In plus, organizatii internationale precum Amnesty International au denuntat uciderea de civili in spitale si blocuri rezidentiale din regiunea Donetk. Tocmai aceasta zona este scopul principal al presedintelui rus: Putin vrea sa asigure „securitatea” Republicilor Populare Donetk si Lugansk.. In discursul sau de dimineata, el a vorbit literalmente despre „de-nazizarea” tarii si „eliberarea” acelor regiuni. Este un fel de razbunare pentru ca SUA si NATO refuza sa abandoneze ideea extinderii Aliantei Atlantice spre est. Adica nu au refuzat sa includa Ucraina. Astfel, spre finalul zilei, autocratul rus a sustinut ca nu are „alternativa” decat sa invadeze Ucraina.

Reactia internationala dura impotriva Moscovei

Condamnarea inceperii razboiului a fost absoluta. In Catalonia, Guvernul a infiintat un grup interdepartamental de monitorizare a conflictelor si a pregatit mecanisme de primire a refugiatilor. In Spania, Pedro Sanchez a dat asigurari ca Uniunea Europeana va face tot posibilul pentru a ajuta Ucraina. De fapt, UE a inasprit sanctiunile impotriva Rusiei ca niciodata pentru a incerca sa reduca ostilitatile impotriva tarii sale vecine: a adoptat un nou pachet de masuri, care include sanctiuni impotriva a 351 de membri ai parlamentului rus si a altor persoane si entitati, precum si constrangerile economice si financiare La randul sau, Regatul Unit a ripostat impotriva bancilor private si a unei companii aeriene ruse. In cele din urma, presedintele american Joe Biden a limitat afacerile rusesti la dolari, euro, lire sterline sau yeni. In ciuda raspunsului international dur, exista o sanctiune care nu a fost inca implementata: retragerea Rusiei din sistemul SWIFT, cea mai importanta retea electronica de securitate financiara. Momentan, Germania nu este clar ca aceasta este o optiune buna.

Reactiile impotriva lui Putin nu au fost doar internationale: au existat miscari interne pentru a incerca sa opreasca razboiul. Sute si sute de protestatari au iesit pe strazile marilor orase rusesti pentru a forma opozitie democratica. Dar represiunea nu a intarziat sa apara, iar politia rusa a inceput sa aresteze oameni. Unele organizatii raporteaza aproximativ 600 de arestari. In acest sens, atat analistii, cat si expertii in geopolitica si relatii internationale au explicat ca astfel de proteste sunt cheie: opozitia democratica este cea care trebuie sa reuseasca sa faca schimbari in Rusia pentru a-l dobori pe Putin si a reveni la normalitate. Si pentru asta sunt sanctiunile internationale, care pot uza o tara pentru a deschide usa reformelor democratice.