Toate lucrurile bune sunt de trei ori, spune un proverb german. Dupa doua incercari esuate, Friedrich Merz reuseste sa preia fraiele celui mai mare partid al conservatorismului german. Are, astfel, o treaba enorma in fata: sa reconstruiasca formatia dupa hiper-conducerea pierduta a Angelei Merkel pentru a incerca sa o restituie cancelariei federale din care a fost exmatriculata de coalitia semaforica care guverneaza Germania din decembrie trecut.
La congresul crestin-democrat din 2018 pentru a-i succeda lui Merkel, Merz a cazut in fata favorita a fostului cancelar, Annegret Kramp-Karrenbauer. Dupa esecul rasunator al planului lui Merkel de a-si ordona succesiunea, Merz a incercat din nou la un congres CDU la inceputul lui 2021. Si cu acea ocazie, a cedat in fata lui Armin Laschet.
Lovitura electorala suferita de conservatorismul german la alegerile federale din septembrie – in care sindicatul CDU-CSU a obtinut putin peste 24% din voturi, cel mai prost rezultat din istoria sa – l-a costat pe Laschet slujba si i-a deschis din nou portile lui Merz, iar de data aceasta nu a dat gres. Membrul de dreapta a CDU s-a impus in decembrie anul trecut cu claritate intr-o consultare intre bazele crestin-democratilor: peste 62% din voturi au fost pentru o optiune care promite o intoarcere la dreapta cu care democratia crestina pretinde sa recupereze un profil conservator dupa 16 ani de oportunism centrist al lui Merkel.
Veche cunostinta
Victoria tardiva a lui Merz este o infrangere postuma pentru Merkel. Acest jurist in varsta de 66 de ani, nascut in Renania de Nord-Westfalia, catolic si tata a trei copii, este o veche cunostinta a fostului cancelar si a politicii germane. Intre 1989 si 1994 a fost europarlamentar, devenind ulterior deputat federal in Bundestag. Acolo a preluat in 2000 presedintia fractiunii parlamentare crestin-democrate, de unde a inceput sa-si promoveze cariera cu privirea pusa pe presedintia partidului sau si a cancelariei. Dar calea lui a fost strabatuta de Merkel, ale carei victorii politice succesive au ajuns sa forteze retragerea lui Merz din viata politica in 2009.
A inceput apoi o cariera de succes in sectorul privat care l-a dus in consiliul de administratie al diferitelor banci pana cand s-a alaturat companiei americane Black Rock , cel mai mare manager de investitii si avere din lume. In timpul acelei retrageri de peste un deceniu din politica activa, Merz a strans bogatii si contacte in sectorul privat. „Sunt un liberal economic, cu valori conservatoare si o persoana angajata in politicile sociale”, a spus el la prima sa conferinta de presa din 2018, dupa ce a decis sa revina pe arena politica. Anterior, Merkel anuntase ca nu va mai candida pentru functia de cancelar. O figura mai rabdatoare decat Merz cu greu va fi gasita in actualul peisaj politic german.
Profil neoliberal
Una dintre cele mai amintite idei de la inceputul vietii politice a lui Merz a fost propunerea lui ca o declaratie fiscala sa se potriveasca intr-un coaster de bere. „Trebuie sa avem grija sa nu ne obisnuim sa traim fara sa muncim”, a spus el in 2020 intr-un interviu acordat tabloidul Bild despre ajutorul public dislocat de guvernul german pentru a atenua efectul restrictiilor impotriva pandemiei in munca. piata. Merz are, de fapt, un profil neoliberal care urmareste sa reduca ponderea Statului si sa limiteze cheltuielile publice.
Noul presedinte crestin-democrat nu se fereste de controverse. El este in favoarea generarii dezbaterilor polarizante pentru a oferi partidului sau un profil clar conservator care sa-i permita sa recupereze vechii alegatori crestin-democrati care au fugit in extrema dreapta a Alternativei pentru Germania (AfD). Merz a exclus insa in mod activ si pasiv orice tip de coalitie sau colaborare cu AfD.
Trei mari provocari
Exista trei mari provocari cu care se confrunta Merz: in primul rand, trebuie sa opreasca sangerarea alegatorilor si a afiliatilor. CDU si-a pierdut mai mult de jumatate din membrii sai din 1990 si, dupa rezultatul electoral sumbru din septembrie anul trecut, statutul sau de Volkspartei – un mare partid guvernamental – este in serios pericol. Noul presedinte crestin-democrat vrea sa lanseze o ofensiva digitala pentru a combate imbatranirea cadrelor si a alegatorilor.
In al doilea rand, va trebui sa repare relatia dintre CDU si CSU, grav afectata de focul incrucisat constant dintre fostul presedinte crestin-democrat, Armin Laschet, si premierul bavarez si presedintele CSU, Markus Soder, ale carui ambitii de a ocupa cancelarie au fost frustrati anul trecut. Tensiunile publice dintre Munchen si Berlin si-au pus fara indoiala un impact asupra sindicatului conservator in ultima campanie electorala.
Si, in sfarsit, Merz va trebui sa activeze rapid reforma conservatorismului german pentru ca in doar doua luni va sosi primul test: alegerile regionale vor avea loc in Saarland pe 27 martie. In luna mai va fi randul statelor federale Schleswig-Holstein si Renania de Nord-Westfalia. Anul electoral se va incheia in octombrie cu alegerile regionale din Saxonia Inferioara. Pana atunci, sondajele vor fi stabilit daca Friedrich Merz are intr-adevar cartile pentru a conduce inevitabila reconstructie interna a CDU.