In urma cu doar 42 de ani,  parintele hotelurilor moderne din Barcelona si-a deschis portile, cel  mai mare din oras de patru decenii, reper al vietii sociale locale in anii 70 si, de asemenea, o mica icoana a peisajului final al Diagonalei. Dar fosta  Reina Sofia, care a acumulat milioane de nopti, a inchis o etapa in octombrie anul trecut coborand obloanele pentru a se reinventa si a reveni in prim-planul hotelurilor din Barcelona. A renascut acum cateva zile, in plina forma si detasandu-se de confesiunea monarhica. Acum este Hotelul Sofia, de cinci stele si mult mai contemporan.

Chiar si la exterior carcasa sa a evoluat. Primul „zgarie-nori” – in 1975 parea de doua ori mai inalt decat este acum – si-a reabilitat fatada si a profitat la maximum de locatia sa privilegiata libera la patru vanturi. Dupa ce si-a trecut pragul este si mai clar ca stabilimentul a facut un salt de secol: o noua „hola” deschisa si design, mult mai luminos si mai personalizat -cu contoare individuale si de grup-, a sters ceea ce inainte era incadrat intre grele. covoare si sute de dulapuri pentru chei si curier. Acea preistorie hoteliera a facut loc si unui nou concept de experienta, la confortul luxos al unitatii de cazare trebuie adaugate tehnologie si personalitate, din mana actualilor sai proprietari, Selenta Group. Nu mai serveste sa semene cu restul,

Interventia a fost cuprinzatoare, dar a fost realizata  in etape si plante. La inceput, a fost compatibil cu functionarea hotelului, dar in octombrie toata cladirea a trebuit sa fie inchisa publicului. Unele incidente la renovare si complicatii cu licentele au intarziat lucrarile, care au durat pana la urma noua luni, o parte intreaga, si au facut loc unei deschideri de mai multe ori. In prezent, aproximativ 75% din cele 465 de camere ale sale si o mare parte din etajul restaurantului sunt operationale. Si este ca interventia l-a facut sa nu mai fie cel mai mare hotel din oras ca numar de camere (s-a nascut cu peste 500), prin redistribuirea ultimelor etaje creand „suite” mai mari.

Proprietatea a optat pentru o redeschidere treptata, care in urmatoarele saptamani va fi aproape completa dar va ajunge la 100% din spatii la inceputul lui 2018. Cu toate acestea, de cand a ridicat oblonul in urma cu cateva zile are deja oaspeti din intreaga lume si numerosi participanti la Congresul European de Cardiologie care a inceput in acest weekend. 

Ieri si azi

„New look” este drastic in camerele, care sunt impartite in Harmony, Sphere, Infinity si So Suite, dupa dimensiuni si dotari, cu mobilier minimalist, lemn si piatra, dimensiuni generoase, multa lumina si puncte de vedere cu vedere la Diagonala. Cat de departe este „megasuita” stralucitoare de 250 de metri patrati pe care Joan Gaspart – cand hotelul apartinea lantului Husa – a proiectat pentru a-l  gazdui pe Juan Antonio Samaranch timp de o luna in timpul Jocurilor. Cada rotunda a macrobanului sau, inregistrata in arhivele ziarelor, este o mostra a modului in care industria hoteliera s-a schimbat in ultimele trei decenii. De la luxul pompos la cel care acorda prioritate materialelor naturale.

Macrohotel mai deschide si o  zona de wellness, „spa” si „fitness”, vitrata si cu vedere la gradina, dar este in bucatarie unde va incorpora inovatii mai vizibile nu doar pentru oaspeti, ci si pentru public. Carles Tejedor  este consilierul gastronomic al intregului proiect, care s-a concretizat deja in restaurantul Impar, cu trei baruri de arome diferite si bucatarii diferite din intreaga lume; si cantina-boulangerie, Philosofia, ideala pentru degustare sau la pachet. In curand isi va deschide cea mai exclusivista optiune, Be So, cu aproximativ 30 de locuri. Designul interior este semnat in aceasta zona de hiperactivul  Jaime Beriestain.

Aceasta atractie pentru Barcelonan include si petrecerea timpului liber, cu o propunere de noapte iminenta sub numele de Zuu, si noi spatii pentru a dezvolta evenimente de amploare, de la evenimente corporate pana la nunti, chiar si pentru mai mult de o mie de persoane. Pe scurt, o  oferta cuprinzatoare  in stilul marilor hoteluri americane, dar cu o estetica foarte europeana, se remarca sursele hoteliere. Formula urmeaza sa revina la hotel pe  prima pagina a agendei sociale a orasului, cand la doar cateva saptamani de la premiera din 1975 a gazduit gala celei de-a 24-a editii a premiului Planeta, o zi economica alimentata de ministrii timpul sau primul congres sustinut de Societatea Spaniola de Oncologie, care a catapultat in vremea meteorologica cel

Mainile si schimbarile de stil

Unitatea care i-a apartinut hotelierului Joan Gaspart nu a fost doar un pionier in dimensiuni si concept in hotelurile de lux din anii 70-80, ci a fost una dintre emblemele Jocurilor din 92 (avea o „suita” Jocurilor Olimpice). Cu toate acestea, temandu-se ca odata cu gramada de cladiri noi de hotel ridicate pentru Jocurile dupa eveniment, paturile vor ramane, Gaspart a planuit chiar in acel an sa transforme o parte din bloc in birouri. Boom-ul ulterior al turismului a facut ca in oras sa se intample contrariul. Hotelul a renuntat insa la a cincea stea din motive fiscale.