Daca esti in centrul Bucurestiului, mai exact in Piata Unirii, ia tramvaiul 7 pentru 2 statii si ai sa ajungi in dreptul unei fantani arteziene ce te conduce spre intrarea in Parcul Carol.

Acest parc este cunoscut si sub denumirea de Parcul Libertatii, denumire data cu ocazia Marii Uniri. De aici, o mare alee te poarta catre centrul parcului unde se afla renumitul Mausoleu inchinat eroilor luptei pentru libertatea poporului si a patriei, pentru socialism, situat pe Dealul Filaret.

Initial, acest parc avea 36 ha dintre care doua erau dedicate lacului de agrement. Inaugurarea sa a avut loc odata cu sarbatorirea a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I (1906), de unde si numele parcului.

Pe alee vei intalni de o parte si de alta doua statui de circa 3,5 m inaltime reprezentand doi barbati, denumite Gigantii. Creatorii lor au incercat sa construiasca o poveste legata de aceste statui, care au fost amplasate initial in fata Muzeului de Arte (denumit ulterior Muzeul Militar pana cand a fost demolat) si a pesterii artificiale din fata acestuia.

Mai exista o statuie, Frumoasa adormita, care facea parte din povestea care spun cam asa: gigantii indragostiti de aceasta domnita ajung sa fie preschimbati in statui si ea in fantana. Puteti admira statuia frumoasei in Parcul Herastrau.

In fata mausolelui se afla locul de veci al Ostasului Necunoscut, mormant ce a fost mutat la Mausoleul de la Marasesti, in 1958 si readus la putin timp in Parcul Carol. De zile internationale, armata, diplomatii si oamenii de stat aduc coroane de flori ce pot fi admirate de catre toti trecatorii.

Odata ajuns in capatul scarilor se poate admira o panorama asupra Palatului Parlamentului si cladirilor din jur. Interesant este ca aici se afla si o constructie foarte veche – pare sa aiba vechimea parcului, adica in jur de 100 ani – pe care am vazut ca au inceput sa o renoveze. Aceasta cladire se afla pe unul din dealurile parcului, mai exact pornind din partea stanga de la intrarea principala pe Aleea Castanilor si continuand traseul pana aproape de dealul superior.

In parc oamenii se intalnesc sa joace badminton, sa alerge, treptele fiind utilizate de cei care vor sa obtina cat de cat o conditie fizica mai buna, de asemenea sunt locuri amenajate pentru copii si cateva instrumente fixe pentru cei care vor sa faca miscare in aer liber.

Din pacate aici nu puteti intra cu bicicletele, exista gardieni care te iau la scoteala daca te vad ca incerci sa iei pantele cu bicicleta. Dar daca ai o pereche de role te vei bucura din plin de viteza mare la vale. Cei care sunt orientati spre o iesire la terasa sunt cateva locuri unde te poti aseza la o masa si comanda o bautura rece. Desi exista un mic lac, nu este navigabil, insa locul are farmecul lui chiar si asa.