Pe masura ce procesarea datelor se muta de pe computerul personal in Internet (in cloud) apar ingrijorari in legatura cu securitatea storcarii datelor. Daca un utilizator isi stocheaza datele pe serverele altei companii, cum poate fi acesta sigur ca datele lui sunt in siguranta? De fapt se pare ca acest tip de stocare asigura o protectie mai buna a datelor.

Ca analogie, pastrarea banilor intr-o banca este mai sigura decat  acasa. O banca are tot felul de sisteme de securitate incluzand seifuri, sisteme de supraveghere si garzi armate, pe scurt un arsenal imposibil de avut pentru un cetatean obisnuit. In mod similar se intampla si cu marile noduri informatice. Sunt echipate pentru a proteja datele a milioane de utilizatori, dispunand inclusiv de o armata de oameni dedicati acestor servicii.

In fiecare zi sunt pierdute sau furate stick-uri USB, laptop-uri si telefoane mobile sau alte dispozitive de stocare. Rata de defectare a acestor dispozitive este relativ mica in comparatie cu eroare umana ce cauzeaza pierderea dispozitivelor si implicit pierderea datelor.

Daca se lucreaza colaborativ la un document, acesta este de exemplu salvat ca draft, apoi poate veni altcineva sa continue editarea, dat ca email mai departe la o terta persoana si publicat mai tarziu de un supervizor. In tot acest timp, documentul nu a fost descarcat pe vreun calculator sau purtat pe vreun stick USB. A fost stocat in “cloud” si protejat de securitatea intrinseca a acestuia.

Stocarea datelor intr-un cluster de date cum au cei de la Google sau Yahoo!, ofera si alte avantaje: patch-urile de securitate sunt aplicate imediat si pe toate serverele spre deosebire de o companie mai mica unde poate dura destul de multe zile, uneori si luni intregi pana se updateaza serverele. In plus datele sunt replicate pe mai multe servere in mai multe locatii, astfel incat chiar daca o locatie este afectata de un eveniment oarecare (incendiu, inundatie, colaps etc) datele pot si foarte usor recuperate si utilizatoriii nici nu vor simti diferenta.

Aparent, viitorul computational sta in cloud computing. Solutiile bazate pe acest tip de tehnologie sunt mai ieftine, ofera o platforma mai buna de colaborare, si mai ales sunt mai sigure decat cele personale.