De obicei, unii oameni care se gandesc sa cumpere un smartphone tind sa-si faca griji in privinta achizitionarii unui smartphone care are un sistem de camera bun si ignora faptul ca aceste dispozitive au alte componente care sunt esentiale pentru a avea o experienta buna atunci cand folosesc retelele sociale, vad seriale sau joaca jocuri video.

In acest sens, procesoarele reprezinta o piesa de mare importanta pentru functionarea unui telefon mobil, deoarece este practic nucleul dispozitivului si este responsabil pentru executarea corecta a aplicatiilor si functiilor echipamentelor precum WhatsApp, Instagram, aparat de fotografiat, printre altele.

Ce este procesorul unui telefon mobil?

Procesorul unui telefon este linia vitala a telefonului, datorita multitudinii de functii pe care le indeplineste pe dispozitiv. Aceasta componenta este creierul, inima, sistemul nervos si, practic, defineste ceea ce face un smartphone. Vezi care sunt cele mai bune procesoare de telefoane de pe  askai.ro.

Aceste cipuri au o serie de tehnologii care permit procesarea sistemului de operare al computerului, grafica, redare multimedia, fotografii, videoclipuri, aplicatii, dimensiunea memoriei, optiuni de conectivitate 4G si 5G si retele Wi-Fi.

In plus, ajuta la controlul lucrurilor precum senzorii de lumina pentru reglarea obiectivelor camerei , conectarea la alte dispozitive si afisarea lucrurilor pe ecran.

Astfel, procesorul este componenta care defineste cate camere, memorie de stocare, dimensiunea memoriei si viteza poate avea un smartphone.

Puterea procesorului face un telefon mai scump?

Cele mai puternice procesoare au materiale speciale pentru a-si spori puterea, acest lucru este in concordanta cu caracteristicile oferite de dispozitiv, cum ar fi un ecran, niveluri ridicate de luminozitate, rezolutie ridicata si rate de reimprospatare ridicate.

Prin urmare, un procesor foarte puternic va avea un impact asupra pretului unui smartphone, deoarece ar fi folosit intr-un computer care are alte componente de inalta performanta.

Cum sa alegi procesorul potrivit?

In prezent exista diferite game de procesoare care sunt incorporate in dispozitive care incearca sa raspunda diferitelor nevoi ale utilizatorilor.

In acest sens, exista procesoare care au fost optimizate pentru jocurile video pe dispozitive mobile si acestea ofera performante mai bune ale bateriei si o calitate mai buna a imaginii. In acelasi mod, exista optiuni care sunt mai echilibrate pentru a oferi performanta, baterie si conectivitate buna, care sunt de obicei folosite in telefoanele de gama medie.

Exista si produse care sunt concepute pentru high-end, precum seria 8, care ofera noi tehnologii axate pe optimizarea consumului de energie, inteligenta artificiala, fotografie si procesare a imaginilor, printre altele.

Astfel, este recomandat ca utilizatorul sa consulte referinta procesorului pe care il are telefonul pe care doreste sa-l aiba si astfel va putea sti ce tip de performanta i-ar oferi acesta, in functie de nevoile sale .

Ce caracteristici ofera noile generatii de procesoare?

Noua generatie de procesoare reprezinta o imbunatatire a dimensiunii, fiind de 4 nanometri, ceea ce permite incorporarea altor componente in interiorul unui telefon. Marcheaza si o evolutie in conectivitate (5G, Bluetooth si Wi-Fi), inteligenta artificiala mai eficienta la fotografiere, mai multa eficienta in sistemele de securitate biometrica.

Semne care anunta momentul pentru a obtine un telefon nou

Ca si in cazul altor dispozitive tehnologice, smartphone-urile au o durata de viata utila care este determinata de uzura componentelor lor interne si de aparitia noilor tehnologii care fac ca caracteristicile dispozitivului sa fie depasite.

Suport pentru actualizari ale aplicatiilor si ale sistemului de operare

Este esential sa tineti cont de faptul ca aplicatiile instalate pe dispozitiv si sistemul de operare al telefonului sunt actualizate in mod constant, asta pentru a remedia problemele, a imbunatati securitatea, a adauga noi functii si a se integra cu noile tehnologii. Din acest motiv, este esential sa monitorizati in mod constant compatibilitatea dispozitivului cu actualizarile diferitelor servicii pe care le gestioneaza utilizatorul.

Un dispozitiv inteligent care nu poate fi actualizat reprezinta un mare risc pentru utilizatorul sau, deoarece acest telefon isi va pierde capacitatea de a proteja informatiile private ale utilizatorului sau de actiunile infractorilor cibernetici.

Performanta scazuta

Smartphone-urile isi folosesc procesorul si memoria RAM pentru a putea oferi performante bune atunci cand utilizatorul ruleaza diferite aplicatii sau jocuri, totusi, in timp aceste componente nu mai au puterea necesara pentru a profita din plin de platformele pe care zi de zi sunt folosite din echipa.

Durata slaba a bateriei

Incarcarea bateriei este o componenta fundamentala pentru a putea folosi corect un smartphone, deoarece bateria asigura energia necesara pentru ca toate componentele echipamentului sa functioneze corect. Prin urmare, faptul ca un utilizator trebuie sa reincarce constant bateria echipamentului sau arata ca este timpul sa incepi sa te gandesti la schimbarea telefonului .