Merkel si Macron considera „spionajul intre aliatii europeni inacceptabil”.„Putem avea incredere in statul danez?” Cu aceasta intrebare, ziarul „Politiken”, unul dintre cele mai reputate din Danemarca, isi conduce site-ul in aceasta dupa-amiaza. Impactul este palpabil in societatea daneza.

O dezbatere care era latenta inca din vara lui 2020, dar care acum, si conform unor informatii coincidente din ziarul german „Suddeutsche Zeitung” si televiziunile publice NDR si WDR, confirma rolul jucat de informatiile daneze in asa-zisul „spionaj”. „. Intre prieteni” de catre Statele Unite asupra unor politicieni europeni, precum Angela Merkel si ministrul ei de externe de atunci, Frank Walter Steinmeier, actualul presedinte german. Nu au fost singurii. Liderul social-democrat german de atunci, Peer Steinbruck, si lideri de rang inalt din Franta, Suedia si Norvegia sunt, de asemenea, citati.

Copenhaga este in centrul atentiei si noile dezvaluiri au dat acum o componenta internationala care, potrivit „Politiken”, este „mai mult decat jenanta” pentru Danemarca. Parlamentarii norvegieni vorbesc despre o „incalcare profunda a increderii” din partea vecinilor lor danezi. Reactiile nu au intarziat sa apara. Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron au cerut luni aceasta „clarificare totala” a rolului jucat de informatiile daneze.

„Cazul dateaza de ani in urma, dar, daca informatia este adevarata, nu este acceptabila, cu atat mai putin in randul aliatilor europeni”, a spus Macron, dupa o intalnire virtuala cu Merkel, care la randul ei si-a exprimat „increderea” ca guvernul danez. „clarifica” ce s-a intamplat. Printre parteneri, cu atat mai mult printre europeni, „nu poate fi loc de suspiciune”, a insistat Macron, care a mai indicat ca tara sa a cerut deja „informatii complete” Danemarcei si asteapta raspunsuri.

Relatiile dintre parteneri se bazeaza pe „certitudine si incredere”, a subliniat cancelarul, la randul sau, cu privire la un caz care, la vremea respectiva, a zguduit melodia aliatului ei cand a fost dezvaluita interceptarea telefonului sau mobil de catre spionajul american. Inainte de intalnirea dintre cancelar si Macron, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, a declarat ca, daca s-ar dovedi o astfel de convietuire, chestiunea ar fi „extrem de grava”.

Bruxelles-ul, intre timp, a preferat sa ramana pe margine. Comisia Europeana a reamintit ca statele membre sunt responsabile pentru supravegherea serviciilor secrete nationale. „Nu sunt multe de comentat din partea CE in termeni generali. Afacerile serviciilor nationale de informatii sunt de competenta nationala, este de competenta autoritatilor nationale sa-si supravegheze propriile servicii”, a declarat purtatorul de cuvant al comunitatii, Christian Wigand. „Datele care calatoresc in afara UE trebuie sa ramana sigure. Este o chestiune foarte importanta pentru noi. Am intensificat negocierile cu Statele Unite in acest sens”, a adaugat Wigand. El a sperat ca vor putea gasi o solutie si a subliniat ca, intre timp, au si alte instrumente pe care le pot „utiliza ca masura de securitate”.

Atat Suedia, cat si Norvegia au cerut, de asemenea, clarificari si mai multe informatii de la Danemarca. Ministrul danez al Apararii, Trine Bramsen, a declarat presei ca nu va discuta despre informatii din surse anonime, dar ca a considerat ca interceptarea sistematica a aliatilor apropiati este „inacceptabila”. Cuvinte care, deocamdata, nu au fost ascultate in forma cuvenita de guvernul dumneavoastra

Doar partidele care acorda sprijin parlamentar Executivului minoritar al social-democratului Mette Frederiksen s-au exprimat si mai critic si au cerut aparitia ministrilor Apararii si Justitiei, Nick Haekkerup. Un purtator de cuvant al Partidului Popular Socialist a intrebat furios pe Twitter daca serviciile secrete daneze sunt „doar bratul intins al Statelor Unite”. „Acest lucru ii face pe politicienii din Suedia, Norvegia si Germania, cei mai apropiati parteneri ai nostri, sa nu poata avea incredere in Danemarca. Este o mare problema si cu atat mai mult daca a fost cunoscuta si acceptata cu ochii deschisi”, a declarat Eva Flyvholm, purtator de cuvant pe probleme de aparare pentru Lista Unitariana.

Scandalul legat de aceste interceptari telefonice a iesit la iveala in 2013 si a intunecat relatiile dintre cei doi mari aliati transatlantici, Berlin si Washington. Merkel si-a exprimat disconfortul fata de presedintele de atunci, democratul, Barack Obama, numind-o „spionaj inacceptabil intre prieteni”. Justitia germana a deschis o ancheta in acest sens in 2014. Dezvaluiri jurnalistice succesive au scos la iveala aceste practici, pe care Agentia de Securitate Nationala a SUA (NSA) le desfasura inca din anii 1990 si care au afectat si alti lideri europeni, precum si Banca Centrala Europeana.

Potrivit noilor informatii, Danemarca cunostea aceste activitati si probabil a cooperat cu Statele Unite in realizarea acestora. O chestiune care compromite acea tara, in dubla ei calitate de vecina a Germaniei si membra a Uniunii Europene. Cooperarea sa cu NSA a facut posibila nu numai prin accesarea telefonului mobil al lui Merkel, ci si a altor lideri ai tarilor nordice precum Suedia si Norvegia.