Wi-Fi-ul  este ca  apa  pentru un  refugiat. Conectivitatea confera proceselor migratorii actuale caracteristici foarte diferite fata de cele de acum zeci de ani, deoarece adevarul este ca majoritatea imigrantilor au smartphone -uri si, intr-o masura mai mica, alte dispozitive electronice.

Exista deja zeci de pagini web si aplicatii care sa faciliteze viata de zi cu zi a  refugiatilor , precum si procesul lor lung si sinuos de adaptare si ele prolifereaza pe masura ce specialistii se implica in una dintre cele mai mari provocari ale secolului.

Platforma „Techfugees” Platforma „Techfugees”, creata de  specialistul Mike Butcher, reuneste  comunitatea tehnologica,  formata din  ingineri, designeri si antreprenori sociali, printre altii, care au decis sa contribuie cu  initiative  utile  la  nevoile multiple  ale  refugiatilor, de la prima calatorie pana la sosirea la destinatie pentru a pune capat integrarii lor in societatea gazda. O echipa de voluntari non-profit care, din diferite parti ale lumii, contribuie cu proiecte si idei. Organizata in aproape douazeci de delegatii din intreaga lume, cu reprezentare pe toate continentele, Barcelona se pregateste si ea sa faca parte din proiect cu ajutorul lui Jordi Torrent, director de comunicare, si Adam Brown, din lumea cooperarii din Regatul Unit. Mai jos, detaliem exemple semnificative ale acestor initiative tehnologice.

INFOHUB pentru Adapost

Site-ul web Refugee Infohub, disponibil si ca aplicatie pentru dispozitive mobile, ofera refugiatilor  informatii corecte  si  usor de inteles ,  astfel incat calatoria lor sa fie  mai usoaramai sigura  si mai rapida. Creat de Google, in colaborare cu MercyCorps si Comitetul International de Salvare, ofera ONG-urilor si imigrantilor informatii bazate pe trei locatii,  GreciaMacedonia  sau  Serbia  si acopera pana la 18 locatii diferite din aceste trei tari. Cerinte  de documentare  la frontiere, proceduri de solicitare a  aziluluidrepturi, contacte pentru  situatii de urgenta,  servicii medicaletransport precum si posibilitatea refugiatilor de a-si raporta experientele si preocuparile. Pana acum, peste 100.000 de persoane au beneficiat de serviciu, cu o mie de accesari pe zi.

MIGRATE

Site-ul web este specializat in  procedurile  necesare pentru  cererea  de  azil. Principala atractie a Migreat consta in posibilitatea de a compara  ratele de aprobare in functie  de   tari precum si  timpii  de  asteptare; date de luat in considerare daca exista posibilitatea alegerii locului de prezentare a cererii. Cei interesati pot avea acces si la formularele necesare derularii procedurii si la posibilitatea de completare a acestora. In ciuda faptului ca nu au un statut oficial, ei ii pot pregati in mod corespunzator pentru a accelera procesul cat mai mult posibil atunci cand merg sa faca procedura oficiala. Fondata in 2012 de doi imigranti din Regatul Unit, cu sediul la New York si Londra, 80% din echipa este formata din persoane care au trecut prin aceleasi probleme in procesul lor de migratie.

GEECYCLE

Daca cineva nu stie ce sa faca cu vechiul telefon mobil, acest site web ofera o idee. Initiativa Geecycle consta in colectarea  smartphone -urilor care nu  mai sunt folosite  pentru a  le distribui  printre  imigranti care au nevoie. Telefoanele sunt primite la Londra si distribuite, deocamdata, pe insula greceasca Samos cu ajutorul voluntarilor. Ideologii acestui site consemneaza ca multi refugiati, in special sirieni, raman fara telefon in timpul calatoriei, deoarece sunt adesea sechestrati atunci cand traverseaza teritoriul controlat de Statul Islamic si isi amintesc cat de important este pentru imigrant sa aiba conectivitate. Web-ul stabileste pasii de urmat inainte de a impacheta telefonul, fara a uita incarcatorul si de a-l trimite: sterge datele si asigura-te ca este deblocat si gratuit.

MESHPOINT

Desi intr-un stadiu foarte incipient si in cautarea de fonduri pentru a-l porni, Meshpoint este un exemplu de  initiativa tehnologica  aplicata crizei refugiatilor. Meshpoint da un nume  dispozitivului  similar unui  router conceput pentru a furniza un  semnal de  Internet  in aer liber   si in  conditii nefavorabile . Poate fi amplasat pe o stanca, nisip, apa, noroi, zapada si este capabil sa semnalizeze pana la 150 de utilizatori simultan pentru fiecare dispozitiv. In contextul fenomenului migrator, ar oferi un serviciu esential in taberele de refugiati. ‘Parintii’ inventiei se asigura ca este cea mai rezistenta si evidentiaza usurinta asamblarii, chiar si pentru persoanele care nu sunt experte.

FUNZI

Site-ul, cu o aplicatie disponibila pentru dispozitivele mobile, are ca scop  imbunatatirea competentelor  pentru a  gasi un loc de munca  sau a incepe o  afacere. Funzi ofera un ghid, in  noua limbi, inclusiv  engleza  si  araba, al principalelor puncte de luat in considerare intr-un mod clar si concis. Nu este destinat exclusiv imigrantilor, dar poate fi un instrument foarte util pentru acestia deoarece cursurile sunt concepute pentru a raspunde nevoilor noilor piete emergente. Unul, in special, este destinat sigurantei alimentelor. „Informatie de calitate si gratuita pentru utilizatori” este principiul care guverneaza functionarea acesteia, potrivit creatorilor sai. 

ALFABETIZAREAPP

Aplicatia LiteracyApp este destinata  copiilor  care  nu  sunt  la scoala. Creatorii dezvolta  software open  source – susceptibil sa accepte  noi contributii  de la alti dezvoltatori – al carui obiectiv este ca minorii din tarile in curs de dezvoltare sau cei care trec printr-un proces de migrare sa invete sa citeasca, sa scrie si sa calculeze la un nivel de baza atunci cand nu merg la scoala continuu. Creatorii de continut, povestitorii, designerii, fotografii si dezvoltatorii sunt invitati sa-si trimita contributiile, care in cele din urma vor fi colectate in aplicatie.

UNIVERSITATEA KIRON

Initiativa Universitatii Kiron ia nastere in universitatea germana. Intentia este de a oferi refugiatilor posibilitatea de a obtine o diploma  universitara  gratuitevitand  toate  incurcaturile birocratice si  obligatia  de a avea un minim de  limba germana pe care o  cer  universitatile conventionaleUniversitatea Kiron El a inceput sa mearga in urma cu doar un an in specialitatile de economie, inginerie, arhitectura si studii interculturale, printre alte materii. „Refugiatii traiesc ani de zile in incertitudine, cu talentele stagnante”, argumenteaza Markus Krebler, unul dintre fondatorii initiativei, pentru a adauga. ca, in cursurile online accesibile, imigrantii pot incepe sa studieze la universitate fara a trece prin proceduri birocratice nesfarsite.

REFUNITE

Fondat  in  2008  de  fratii  David si Christopher Mikkelsen, site-ul Refunite permite  reunirea  refugiatilor  care si-au pierdut urma in cursul unor calatorii lungi si dramatice. Ideea a inceput sa prinda contur in 2005, cand fratii l-au cunoscut pe Mansour, un refugiat afgan care si-a pierdut contactul cu parintii si cu cei cinci frati in cursul careia fugea din tara dupa ce a fost hartuit de regimul taliban. Cand a trecut in Pakistan, contrabandistii i-au separat pe membrii familiei. Dupa o calatorie periculoasa prin Rusia si Europa de Est, a ajuns in Danemarca unde i-a cunoscut pe fratii Mikkelsen, care, ajutandu-l pe Mansour sa se reintalneasca cu familia, au conceput proiectul.