Valoarea scadentei este suma de platit unui investitor la sfarsitul perioadei de detinere a unui instrument de datorie (data scadentei). Pentru majoritatea obligatiunilor, valoarea scadentei este valoarea nominala a obligatiunii. Pentru unele certificate de depozit (CD) si alte investitii, toate dobanzile sunt platite la scadenta. Daca toate dobanzile sunt platite la scadenta, fiecare plata a dobanzii poate fi compusa. Pentru a calcula valoarea scadentei pentru aceste investitii, investitorul adauga toate dobanzile compuse la valoarea principalului (investitia initiala).

Treceti peste caracteristicile unei obligatiuni.

O obligatiune este emisa pentru a strange bani intr-un anumit scop. Corporatiile emit obligatiuni pentru a strange bani pentru a conduce afacerea. Entitatile guvernamentale, cum ar fi un oras sau un stat, pot emite o obligatiune pentru a plati un proiect. O municipalitate poate emite o obligatiune pentru a construi o noua piscina publica, de exemplu.

Fiecare obligatiune este emisa cu o suma nominala specifica. Valoarea nominala a obligatiunii este suma pe care un investitor o primeste la scadenta. Data scadentei unei obligatiuni este data la care emitentul trebuie sa restituie suma nominala. In unele cazuri, suma nominala si toate dobanzile castigate sunt rambursate la data scadentei.

Toate detaliile obligatiunii sunt enumerate pe un certificat de garantie. Astazi, certificatele de obligatiuni sunt emise in forma electronica. Profesionistii in investitii se refera la acest format electronic ca formular de inregistrare a cartii.

Valoarea nominala si data scadentei sunt listate pe documentul de inregistrare in cont, impreuna cu rata dobanzii.

Daca cumparati o obligatiune corporativa IBM de 10% $ 6% scadenta in 10 ani, de exemplu, toate aceste detalii vor fi listate pe certificatul electronic de obligatiuni.

Luati in considerare suma pe care o primiti la data scadentei.

Majoritatea obligatiunilor corporative platesc dobanzi semestrial. La scadenta, primiti suma nominala a obligatiunii. Alte instrumente de datorie, cum ar fi certificatele de depozit (CD-uri), platesc suma nominala si toate dobanzile la scadenta. Un alt termen pentru suma nominala este principalul.

Formula de calcul al dobanzii castigate este (suma principalului inmultita cu rata dobanzii inmultita cu perioada de timp).

Dobanda anuala pentru obligatiunea IBM este (10.000 USD X 6% X 1 an) = 600 USD.

Daca toate dobanzile au fost platite la scadenta, dobanda din primul an de 600 USD nu ar fi platita pana la sfarsitul celor 10 ani. De fapt, dobanda fiecarui an ar fi platita la sfarsitul a 10 ani, impreuna cu suma nominala (principal).

Adaugati impactul compozitiei.

Compunerea inseamna ca investitorul castiga dobanda atat pentru valoarea nominala a instrumentului de creanta, cat si pentru orice dobanda anterioara castigata. Daca investitia dvs. plateste toate dobanzile la scadenta, probabil ca veti castiga dobanzi compuse din dobanzile dvs. din trecut.

Rata periodica este rata dobanzii pe care o castigati pentru o anumita perioada de timp, cum ar fi o zi, o saptamana sau o luna. Pentru a calcula dobanda compusa, trebuie sa determinati rata periodica.

Sa presupunem ca investitia dvs. castiga 12% dobanda anual. Dobanda dvs. se compune lunar. In acest caz, rata dvs. periodica este (12% / 12 luni = 1%).

Folositi rata periodica pentru a calcula dobanda castigata.

Sa presupunem ca detineti un certificat de depozit de 1.000 USD de 12%, care scade in 3 ani. CD-ul dvs. plateste toate dobanzile la scadenta. Pentru a calcula valoarea scadentei, trebuie sa calculati toate dobanzile dvs. compuse.

Spuneti ca compusii CD va intereseaza lunar. Rata dvs. periodica este (12% / 12 luni = 1%). Pentru a simplifica acest lucru, presupuneti ca fiecare luna are 30 de zile. Multe investitii, inclusiv obligatiuni corporative, utilizeaza un an de 360   de zile pentru a calcula dobanda.

Sa presupunem ca ianuarie este prima luna in care detineti CD-ul. In prima luna, dobanda dvs. este de (1.000 USD) X (1%) = 10 USD.

Pentru a calcula dobanda pentru luna februarie, trebuie sa adaugati dobanda din ianuarie la suma principala. Noua dvs. suma principala pentru luna februarie este (1.000 USD + 10 USD = 1.010 USD).

In februarie, castigati o dobanda totala (1.010 USD X 1% = 10,10 USD). Vedeti ca dobanda dvs. din februarie este mai mare decat suma din ianuarie cu 10 centi. Castigati dobanzi suplimentare datorita compunerii.

In fiecare luna, adaugati toate dobanzile anterioare la suma initiala de 1.000 $. Totalul este noul dvs. sold principal. Folositi acest sold pentru a calcula dobanda pentru perioada urmatoare (o luna, in acest caz).

Aplicati o formula pentru a calcula rapid valoarea scadentei.

In loc sa calculati manual dobanda de compunere, puteti utiliza o formula. Formula valorii scadentei este V = P x (1 + r) ^ n. Vedeti ca V, P, r si n sunt variabile in formula. V este valoarea scadentei, P este suma initiala a principalului si n este numarul de intervale de compunere de la momentul emiterii pana la data scadentei. Variabila r reprezinta rata dobanzii periodice.

De exemplu, luati in considerare un CD de 5 ani, 10.000 USD compus lunar. Rata anuala a dobanzii este de 4,80 la suta.

Rata periodica (variabila r) este (.048 / 12 luni = .004).

Numarul perioadelor de compunere (n) se calculeaza luand numarul de ani in garantie si inmultind cu frecventa de compunere. In acest caz, puteti calcula numarul perioadelor ca (5 ani X 12 luni = 60 luni). Variabila n este egala cu 60.

Valoarea scadentei sau V = 10.000 $ ori (1 + .004) ^ 60. Valoarea scadentei V se ridica la 12.706,41 USD.

Cautati un calculator online al valorii scadentei.

Gasiti un calculator online pentru valoarea scadentei utilizand un motor de cautare. Faceti cautarea specifica securitatii pe care o evaluati. Daca detineti un fond de piata monetara, de exemplu, introduceti ,,calculatorul valorii scadentei fondului de piata monetara”.

Cautati un site de incredere. Calitatea si gradul de utilizare a fiecarui instrument de calcul online pot varia foarte mult. Folositi doua calculatoare diferite pentru a va valida rezultatele.

Introduceti informatiile dvs. Introduceti datele din investitia dvs. sau din investitia propusa in instrumentul de calculare. Aceasta va include principalul, rata anuala a dobanzii si durata investitiei. Poate include, de asemenea, frecventa de compunere a investitiei.

Verificati rezultatul. Asigurati-va ca valoarea scadentei are sens. Pentru a verifica daca data scadentei este rezonabila, probabil ca are sens sa confirmati rezultatul intr-un alt instrument online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here