Austriecii de la Raiffeisen Bank si-au modificat surprinzator pozitia fata de aplicarea Ordonantei 50/2010, iar acum prefera sa lase neschimbate actele aditionale, dupa ce anul trecut se pronuntasera clar impotriva trecerii la dobanzi calculate in functie de indicatori externi si marje fixe.

Banca a anuntat ieri ca nu va denunta actele aditionale considerate acceptate tacit prin care clientilor li se aplica prevederile ordonantei, desi reglementarile actuale le permit sa faca acest lucru pana la inceputul lunii martie.

In toamna anului trecut, Steven van Groningen, presedintele bancii, era unul dintre cei mai vehementi contestatari ai aplicarii ordonantei. El caracteriza in termeni precum „credit Frankenstein” rezultatul aplicarii prevederilor ordonantei pentru imprumuturile in derulare si afirma ca modificarile se vor dovedi nefavorabile clientilor. Trei luni mai tarziu, directorul Ariei persoane fizice din Raiffeisen, Radu Topliceanu, contrazice aceasta viziune.

„Am comunicat clientilor ca nu e nevoie sa vina la banca sa semneze actele aditionale pentru a beneficia de prevederile OUG 50, in consecinta este corect sa mentinem aceste prevederi in vigoare pentru toti clientii nostri, indiferent ca au semnat sau nu. In plus, consideram calculul dobanzii legat de un indicator, cum este Euribor sau Robor, un calcul transparent si mai usor de urmarit de client”, a declarat Radu Topliceanu, directorul executiv al Ariei clienti persoane fizice din Raiffeisen Bank.

In toamna trecuta, presedintele bancii sublinia ca, pentru a pastra costul creditelor in euro neschimbat, trebuie aplicata o marja consistenta peste indicatorul Euribor, aflat atunci la minime istorice, de sub 1%. Bancile au majorat in ultimii ani dobanzile pe fondul cresterii costurilor de finantare, pentru ca aveau aceasta posibilitate. Prin aplicarea unei marje fixe, costul pentru client urmeaza insa sa creasca in anii urmatori, cand indicatorul Euribor se va intoarce la nivelurile istorice de 3%-4% pe an.

Totusi, bancile au posibilitatea sa reduca marjele sau clientul poate refinanta imprumutul cu unul mai ieftin.

Legea creata pe baza Ordonantei 50, adoptata de deputati la sfarsitul anului trecut, prevede posibilitatea ca banca sau clientul sa denunte unilateral actele aditionale acceptate tacit in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii. Actele aditionale au fost considerate acceptate tacit in cazul clientilor care nu au le-au semnat, dar nici nu au notificat institutia de credit ca nu sunt de acord cu prevederile acestora. Mai putin de 15% dintre clientii cu credite in derulare au semnat actele aditionale, pentru ceilalti fiind considerate acceptate tacit, potrivit estimarilor bancherilor.

Un considerent pentru mentinerea conditiilor stabilite prin actele aditionale este chiar costul si timpul consumat de o noua modificare a sistemelor informatice, precum si de chemarea clientilor in agentii pentru noi discutii. Si banca de stat CEC Bank a precizat ca nu intentioneaza sa modifice unilateral actele aditionale acceptate tacit, dar si-a anuntat clientii ca pot reveni la contractele initiale pana pe 2 martie. Pentru clientii care revin la forma initiala a contractului de credit, dobanzile vor fi calculate pe baza unei rate de referinta interna (prime rate) si nu a indicatorilor pietei monetare.

Clientii care au apucat sa semneze anul trecut actele aditionale la contractele de credit nu mai pot reveni la contractul initial, dar nici banca nu poate denunta unilateral actele create pe baza Ordonantei 50.