Frumusetea e practic dezideratul oricarei femei, indiferent de varsta, pozitie sociala si, de ce nu etnie si religie. Ceea ce ne uneste pe toate, si ne diferentiaza totodata, este dragostea pentru frumos, si nu in ultimul rand propria frumusete. Ceea ce se considera pana mai ieri narcisism, astazi este considerat de psihoterapeuti chiar un deziderat: e musai sa inveti sa te iubesti ca sa atragi si pe ceilalti in jocul dragostei si rabdarii pentru tine!

Dar ce e de facut cand suntem intr-o goana permanenta dupa fel si fel de activitati, care mai de care solicitante, cand dimineata abia apucam sa ne bem cafeaua, uitam de micul dejun, apoi servici, dead lines, telefoane, masini, acasa copii, pisica careia ai uitat sa-i dai de mancare … Cand mai este timp de mers la cosmetica si coafor, cand mai este timp de somnul de frumusete? Pare de-a dreptul scos din cartile de povesti ale copilor nostri sfatul de a avea grija si de noi.

Dar cum suntem inventive si in lupta de a egala barbatii (i-am intrecut demult) de ce nu am fi inventive si acasa, pe propria piele, si sa ne gasim metode de infrumusetare, chiar in baia personala, care e musai sa fie curatata si pe deplin parfumata inainte!

In primul rand sa incepem cu parul. Vopsirea lui cu produse din comert (de preferat cele fara amoniac) se face odata la 3 luni si trebuie respectate intocmai indicatiile de pe cutie. Parul nu se spala cateva zile inainte de colorare si apoi este bine de folosit, in afara de fixatorul de culoare din cutia respectiva, o masca nutritiva din 30 ml ulei de masline, un galbenus de ou si cateva linguri de bere de buna calitate.

Acest amestec se intinde de la radacina (se maseaza scalpul energic timp de cateva minute, fara a -l zgaria, cu varfurile degetelor pentru a imbunatati circulatia de la radacina firului de par) si se lasa sa actioneze timp de o ora, dupa ce ati invelit parul cu o folie de aluminiu (pastreaza caldura si favorizeaza intrarea principiilor nutritive in teaca firului). Apoi clatiti cu apa calduta (apa fierbinte distruge integritatea parului) si samponati cu un sampon conform firului de par. Daca va vopsiti des, sau aveti un par lung sau fragil, este bine sa aveti un sampon delicat, pentru copii, sau chiar un produs dermatocosmetic, care contine mult mai putini compusi tensioactivi, ce duc la uscarea, electrizarea, chiar ruperea firului de par. Uscarea parului se face bland, la tamperaturi nu foarte inalte si cand e posibil lasati-l sa se usuce de la sine. Asa veti avea o podoaba capilara de invidiat!

Pentru ten este bine, indiferent ca sunt Sarbatori sau nu, sa aveti un anumit ritual, pe care sa-l respectati intocmai. Demachierea, tonifierea si hidratarea sunt obligatorii atat dimineata, cat si seara. Dupa ce ati aplicat crema (de preferinta tot produse dermatocosmetice), puteti imbunatati actiunea acesteia cu apa termala, care se lasa se actioneze 40 de secunde si apoi se usuca prin tamponare. Seara puteti folosi crema special conceputa, de noapte (deoarece regenerarea pielii este maxima in cursul noptii) si o crema contur ochi. Pielea din jurul ochilor este foarte fina si bogat vascularizata, asa ca nu masati sau frecati aceasta zona cu produse abrazive, vor aparea iritatii inestetice. Saptamanal, la distanta de cateva zile, este bine sa folositi doua tipuri de masti: o masca purificatoare si una nutritiva. Fiind iarna si neavand acces la fructe si legume pre multe, va recomand o masca purificatoare care sa contine cateva linguri de argila, cateva lingurite de ulei de masline si cateva picaturi de suc de lamaie. Aceasta masca se aplica pe ten, cu exceptia regiunii ochilor, si se lasa sa actioneze 20 min, dupa care se maseaza usor cu apa calda, pana la curatarea fetei. Daca nu aveti un ten sensibil, dar aveti puncte negre in anumite regiuni, in loc de argila, puteti folosi faina de porumb (punctele negre nu „se scot”, nu se traumatizeaza in nici unfel, deoarce le puteti astfel adanci, largi si chiar inmulti – exact aceasta „operatiune” favorizeaza keratogeneza cu formarea de noi puncte negre-comedoane).

Masca nutritiva poate sa fie realizata din o lingura de miere de albine naturala, vitamina A jumatate de fiola, vitamina E jumatate de fiola si o lingurita de ulei de masline. Este bine sa o aplicati si pe fata, si pe gat si dupa 20 minute, la fel se clateste cu apa calduta.

Dupa aplicare ambelor masti, este obligatorie pulverizarea cu apa termala.

Pentru corp puteti folosi gomajul cu zat de cafea, stimuleaza regenerarea celulara, imbunatateste aspectul pielii, cu efect anticelulitic. Dupa dus, folositi o crema de corp, pe care s-o aplicati pe pielea usor umeda.

Sper sa va ajute aceste sfaturi si sa fiti cat mai frumoase in aceasta perioada a anului!