Asociatia Dintr-un Basm a luat nastere in urma initiativei a trei „fete desuete care faceau desene si multe piruete ( ba chiar si poezii concrete) ”, care au dorit o schimbare de la sistemul de educatie romanesc, care neglijeaza in mod constant creativitatea si cunoasterea practica.

Dintre cele trei, Maria-Cosmina Dragomir si Madalina Gheorghe Tanase sunt specializate in Arte Plastice, in timp ce Mihaela Netoiu, cea care a avut amabilitatea de a acorda un interviu exclusiv Badin.ro, este specializata in Filologie.  Acestea au reusit sa creeze un mediu in care copiii au acces la o educatie non-formala, aplicata si creativa, cu sustinerea Fundatiei pentru Tineret a Municipiului Bucuresti (FTMB).

Parintii care trec pragul Asociatiei resimt nevoia de a oferi copiilor o educatie echilibrata, care sa nu puna accent doar pe latura rationala, ci si pe inteligenta practica, caracter si afectivitate.

Dintre cursurile oferite in cadrul Asociatiei Dintr-un Basm, cele aflate la cea mai mare cautare sunt atelierele de arte plastice si decorative, care au avut un succes puternic in vara lui 2010.

“Atelierul de experimente stiintifice a fost de asemeni primit cu multa bucurie de catre copii, el fiind o noutate in peisajul educativ romanesc. Toamna aceasta am lansat si atelierul de crosetat povesti si cursul de limba germana prin joc, dar si activitati practice care sunt  o alta atractie deosebita pentru parinti si copii. Cursurile de instrument ( chitara si pian)  sunt de asemeni cautate si  frecventate de iubitorii de muzica”, spune Mihaela Netoiu.

Desi adolescentii se pot inscrie la cursuri fara prezenta parintilor (in contextul in care atelierele Asociatiei Dintr-un Basm se adreseaza copiilor cu varsta intre 3 si 18 ani), atunci cand un parinte isi inscrie copilul la unul dintre ateliere, acesta este hotarat cu privire la alegerea sa. Ce se intampla, insa, atunci cand se oscileaza intre doua cursuri diferite?

 “Noi ii sfatuim atunci sa  <> din ambele ca sa se lamureasca”, explica Mihaela, adaugand ca “baietii prefera domeniile mai tehnice, cum sunt experimentele stiintifice, iar dintre arte, fotografia, in timp ce fetele sunt atrase mai degraba catre domenii artistice: arte plastice si decorative, textile, povesti”.

Asociatia Dintr-un Basm si Cubul Vis in Dungi, denumirea sub care se desfasoara atelierele creative, ofera mai mult decat simple cursuri.

„Am participat la multe expozitii si concursuri nationale si internationale de arte plastice. La inaugurarea Clubului am organizat  expozitia de desene ale copiilor <> si ateliere pe diverse specialitati artisitice la care au participat aproximativ o suta de copii.  O actiune importanta a fost concursul de Garb-art organizat cu ocazia Zilei Internationale a Mediului (Ecologiei); atunci, copiii au construit obiecte tridimensionale folosind diverse materiale reciclabile si colaje din deseuri textile. In vacanta de vara s-a desfasurat sub umbrela gazdelor noastre FTMB o tabara de vara pentru copii cu tematica diversificata, la care a participat si asociatia noastra cu activitatile artistice creative ale Clubului Vis in Dungi”, atrage atentia Mihaela Netoiu.

De ce este recomandat ca un copil sa urmeze cursurile unui atelier creativ? „Dezvoltarea mediilor electronice si mass-media duce in general la o lipsa de aplecare catre activitatile de tip creativ, copiii tinzand sa devina mai pasivi in ceea ce priveste auto-exprimarea.  Aspectele acestea negative ale tehnologiei nu se manifesta in cazul copiilor care vin la clubul nostru, pentru ca  sunt bine indrumati in familie, iar practicarea unui domeniu artistic, educatia estetica, afectiva duc la o dezvoltare armonioasa”, este de parere Mihaela.