Arta fotografica surprinde poate cel mai rapid aspecte inedite ale vietii de zi cu zi, iar un fotograf talentat poate scoate la iveala frumuseti nebanuite printr-o simpla apasare pe declansator. Insa ca sa faci un business din forografie iti trebuie mai mult decat talent: iti trebuie pasiune, determinare si incredere ca, indiferent cat de grea este situatia, nu vei uita niciodata ca faci ceea ce faci din placere.

Cand i-am cunoscut pe Florian si pe Radu, mi-au povestit cu atat de mult drag despre sesiune-foto.ro, proiectul si studioul lor de fotografie si au pus atata suflet in el incat mi-am dat seama ca despre o asemenea afacere si despre asemenea oameni trebuie sa povestesc mai departe.

B: Cum a inceput toata povestea cu studioul?

R&F: Totul a inceput de la o poza, si inca o poza, si inca o poza… in prima etapa outdoor, natura fiind locatia cea mai ofertanta. In scurt timp, fotografia de studio a devenit un challenge. Asa am inceput sa lucram intai in studiouri inchiriate, pana cand am realizat ca ne-ar trebui un studio care sa ne stea tot timpul la dispozitie.

B: Ce implica afacerea voastra? Ce inseamna si cat timp va solicita?

R&F: Nu am vrea sa o privim ca pe o afacere. Pentru ca nu este. Este o pasiune. Si poate asta si e avantajul nostru… Nu privim fotografia de studio din prisma cerere-oferta-client-plata… Este, in primul rand, o mare investitie de timp si o neglijare a altor placeri ale vietii.

B: Ce va place cel mai mult la ceea ce faceti?

Radu: Cea mai mare placere este atunci cand modelul iti spune dupa ce vede pozele prelucrate: “ffff misto!”. Nu, serios acum, placere este sa vezi un cadru din toate cele trase in care modelul apare intr-o identitate pe care nici el nu o cunostea.

Florian: Sentimentul placut cu care raman atunci cand modelul este incantat de colaborare atat din punct de vedere al atmosferei din timpul sedintei cat si al cadrelor realizate. Astfel de momente te fac sa uiti de aspectul financiar.

B: Care e aspectul cel mai dificil al activitatii voastre?

R&F: Cand modelul nu poate sa depaseasca ideea de poza de “complezenta”. Realitatea este ca, in aceasta poveste, rolul cel mai greu este al modelului; el trebuie sa fie un bun actor… Esecul unei astfel de sedinte nu este insa exclusiv doar al modelului;  ca fotograf ai aceeasi parte de vina in esec; si acele momente sunt cele mai triste.Ca o completare, ar mai fi un aspect: plata chiriei… De fiecare data ne gandim ca din banii respectivi am fi cumparat o lentila, o lumina, sau alt echipament pentru studio.

B: Cum se desfasoara activitatea? Cum alegeti proiectele? Va contacteaza lumea sau voi faceti propuneri?

R&F: Sedintele sunt de doua tipuri: solicitate de model/client, si cele pe care ni le dorim noi. Profitam de fiecare moment in care nu avem contracte de onorat pentru a ne pune in lumina ideile personale, inspirate de obicei din viata reala si din povestirile prietenilor. Aceste proiecte sunt, de asemenea, un foarte bun instrument de marketing.

B: Care a fost cea mai grea perioada de cand ati inceput si pana acum si cum ati reusit sa treceti peste? Ce va motiveaza?

R&F: E greu sa definesti “cea mai grea perioada” atunci cand deja ai depasit-o… Dar am alege momentul in care am fost nevoiti sa eliberam o locatie in scurt timp, si pana am gasit o alta potrivita, a trebuit sa improvizam pentru a onora contractele… De fapt asta a fost nimic comparativ cu momentele in care ajungeam acasa, “developam” nudurile trase in ziua respectiva si… trebuia sa dam explicatii.  Poate suna a laitmotiv, dar motivatia esentiala a fost si va ramane pasiunea.

B: Cum a decurs anul 2009 fata de precedenti? Ce planuri aveti ptr 2010?

R&F: 2009 ne-a adus cateva sedinte de neuitat, un portofoliu bogat, iar la sfarsit de an Mos Craciun ne-a adus un studio langa Cismigiu, caruia inca nu am apucat sa ii epuizam optiunile.

2010… hmmm… inca nu ne-am propus ceva anume. La sfarsitul anului vrem insa sa zicem: “da, avem cateva cadre excelente!”…

B: Daca cineva ar vrea sa isi deschida un studio acum, ce l-ati sfatui?

R&F: Sa nu priveasca asta precum un business. Nu este.