Centrul Ceh de la Bucuresti si Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) organizeaza astazi, in Parcul Izvor, o actiune de replantare a brazilor de Craciun adunati de la oameni sau gasiti pe strazile Bucurestiului dupa perioada sarbatorilor de iarna, anunta Mediafax.

Cu aceasta ocazie, Centrul Ceh si ALPAB vor prezenta publicului o instalatie artistica cu titlul “Second Chance” (“A doua sansa”), eveniment la care vor participa artistii cehi Michaela Klakurkova si Jan Zaloudek, potrivit Gandul.info.

Cei doi artisti cehi, Michaela Klakurkova si Jan Zaloudek, vor replanta astazi, intre orele 13.00 si 16.00, in Parcul Izvor, brazii de Craciun care au fost adunati de la oameni sau au fost gasiti pe strazile Bucurestiului dupa sarbatori, potrivit aceleiasi surse.

“Traim intr-o lume in care lucrurile sunt folosite o singura data, repede, si apoi aruncate. Unul din scopurile instalatiei noastre este acela de a-i face pe oameni sa se gandeasca de doua ori inainte de a arunca ceva la gunoi“, a declarat Jan Zaloudek.

Replantarea brazilor de Craciun va avea loc simultan in Parcul Izvor din Bucuresti si in centrul orasului Praga, in fata Teatrului National, unde o astfel de actiune a mai avut loc si in 2010. Mai mult, Bucurestiul este al doilea oras european unde va fi realizata aceasta instalatie artistica.

“Instalatia este originala, artistica, ludica, plus ca ii face pe oameni sa cada pe ganduri. Acestea sunt motivele pentru care acest proiect este special“, a spus Rene Kubasek, director al Centrului Ceh in Bucuresti, cel care i-a adus in Romania pe cei doi artisti si cel care s-a ocupat de actiunea de replantare a brazilor.

Instalatia va fi montata in Parcul Izvor cu ajutorul voluntarilor, lucru care va marca in mod simbolic faptul ca 2011 este anul international al voluntariatului – in cazul de fata, voluntariat pentru arta.

Rene Kubasek a mai spus ca oamenii pot chiar sa-si aduca brazii de Craciun si sa le ofere astfel o a doua sansa. Dupa ce instalatia din Parcul Izvor va fi dezafectata, brazii vor fi compostati ca deseuri biologice.

Instalatia cu brazii replantati va fi lansata oficial astazi si va putea fi admirata timp de o saptamana in Parcul Izvor.