Elysee a anuntat un „acord de principiu” pentru o noua intalnire intre Biden si Putin. Dar Kremlinul s-a grabit luni sa descrie anuntul drept „prematur”. Summitul dintre presedintii Rusiei si SUA pentru a vorbi despre Ucraina a fost comunicat de presedintie dupa mai multe eforturi diplomatice depuse de Emmanuel Macron. SUA, la randul ei, parea sa fi acceptat intalnirea, sub rezerva absentei unui atac rusesc asupra Ucrainei.

Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus ca Putin si Biden s-ar putea intalni daca considera necesar, dar a subliniat, potrivit agentiei ruse Tass, ca „este prematur sa vorbim despre planuri specifice pentru un summit” si ca au existat fara planuri concrete si a vorbit despre Donbas: „Situatia este extrem de tensionata si pana acum nu vedem niciun semn de scadere a nivelului de tensiune. Provocarile si bombardamentele devin din ce in ce mai intense, desigur, ceea ce este o ingrijorare foarte profunda.”

Presedintele rus, Vladimir Putin, a vorbit si despre Donbas, care a spus ca va studia cererea de recunoastere facuta de autoproclamatele republici Donetk si Lugansk din estul Ucrainei: „Vom decide pasii nostri viitori in acest sens. directie, tinand cont si de solicitarea liderilor republicilor autoproclamate Donetk si Lugansk de recunoastere a suveranitatii acestora si de cererea Dumei (Camera Inferioara) Rusa pe aceeasi problema.

In aceasta privinta, seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a declarat saptamana trecuta, dupa votul Dumei, ca ar fi o „incalcare flagranta a acordurilor de la Minsk”. Dar nu a vorbit despre declansarea sanctiunilor UE.

De fapt, ar arunca in aer acordurile de la Minsk, cu care Rusia s-a identificat pana acum, si care au stabilit un incetare a focului in Donbas pe care, potrivit Rusiei, Ucraina il incalca sistematic. In acest sens, Rusia a asigurat luni ca a ucis cinci membri ai unui presupus grup ucrainean de sabotaj si recunoastere care ar fi patruns pe teritoriul rus, lucru pe care au spus surse oficiale ucrainene. „Cinci violatori ai frontierei ruse dintr-un grup de sabotaj si recunoastere au fost eliminati intr-o confruntare armata”, a declarat Districtul Militar de Sud, potrivit agentiei ruse Interfax citata de Efe.

Intre timp, ministrii de externe UE au extins luni la inca cinci persoane sanctiunile pentru organizarea alegerilor din septembrie din Crimeea, anexate de Rusia in 2014.

Franta a ratificat, de asemenea, in declaratia sa, anuntul de vineri al lui Joe Biden privind o intalnire intre sefii diplomatiei americane si ruse, Anthony Blinken si Serghei Lavrov, joia viitoare „in Europa”. Rusia a ajuns sa confirme aceasta numire luni, dar spre deosebire de summit. Si acea intalnire la nivel inalt dintre Vladimir Putin si Joe Biden poate fi ceva pe care Blinken si Lavrov trebuie sa o incheie. In fundal, principalele revendicari ale Rusiei vor continua sa fie prezente: o garantie ca NATO isi va opri expansiunea spre Est – Ucraina si Georgia – si va prelua rachetele din tarile NATO care au facut parte anterior din Pactul de la Varsovia.

In acest sens, Putin a asigurat: „Colegul american [Biden] a asigurat ca Ucraina nu va fi acceptata [in NATO] maine; in plus, este posibil un fel de moratoriu. Potrivit lui Putin, „ei [aliatii] cred ca Ucraina nu este pregatita in acest moment. De aceea credem ca aceasta (neincorporarea Ucrainei in NATO) nu este o concesie pentru noi”, ci propriul plan al Aliantei, „un moratoriu pentru aliatii insisi”.

„Presedintele Republicii [Emmanuel Macron] a vorbit cu presedintele Statelor Unite, Joe Biden, si cu presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin”, se arata in declaratia emisa de Elysee: „El a propus organizarea unui summit. intre presedintele Biden si presedintele Putin, iar apoi cu actorii relevanti pentru a discuta despre securitatea si stabilitatea strategica in Europa. Presedintii Biden si Putin au cazut de acord in principiu. Continutul urmeaza sa fie pregatit de secretarul [de stat] Blinken si [ministrul de externe] Lavrov in timpul intalnirii lor de joi, 24 februarie. Poate fi sustinut doar cu conditia ca Rusia sa nu invadeze Ucraina. Presedintele Republicii va colabora cu toate partile interesate pentru pregatirea continutului acestor discutii.”

„Un summit?” a spus seful diplomatiei europene, luni, la intrarea in Consiliul Ministrilor de Externe de la Bruxelles: „Da, trebuie mobilizate atatea instrumente diplomatice pe cate va puteti imagina. Este nevoie urgent de summit-uri, intalniri la nivel de ministri, la nivel de lideri, indiferent de format, indiferent de modul de a vorbi si de a sta la masa si de a incerca sa evitam razboiul. Vom sprijini orice lucru care poate face ca discutiile diplomatice sa fie cea mai buna modalitate, singura modalitate de a cauta o solutie la criza”.

In legatura cu sanctiunile, Borrell a declarat: „Munca este gata. Noi suntem gata”.

Mecanismul de sanctiuni, insista UE, consta in asteptarea ca un atac sa aiba loc efectiv si, in functie de ce atac este, luarea unei decizii de catre cei 27 la propunerea Inaltului Reprezentant pentru Cooperare si Dezvoltare al UE, Joseph. Borrell.

Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a declarat, la randul sau, la Bruxelles: „Posibilitatea acelui summit [intre Biden si Putin] este o veste foarte buna. Am spus-o de la inceput. Ceea ce doreste Spania sa privilegieze sunt canalele diplomatice si dialogul. Nu exista nimic despre care sa nu putem discuta si discuta cu Rusia, dar pentru asta avem nevoie de un dialog senin. Inca o data cerem [Moscovei] o retragere complet nejustificata a acelui numar de trupe [la granita cu Ucraina] din motive defensive”.

De asemenea, ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, care participa la sedinta ministrilor de externe UE, a anuntat la intrare ca va cere aprobarea sanctiunilor impotriva Rusiei: „Consideram ca exista motive intemeiate si legitime pentru a impune cel putin unele dintre sanctiunile impotriva Rusiei pentru a arata ca UE nu vorbeste doar despre sanctiuni, ci merge mai departe. Asteptam decizii. Exista multe decizii pe care UE le poate lua acum pentru a trimite mesaje clare Rusiei ca escalada sa nu va fi tolerata si ca Ucraina nu va fi lasata in voia ei.”