Prim-ministrul britanic, conservatorul Boris Johnson, trece printr-o criza: guvernul sau a organizat evenimente sociale in diferite momente in 2020 si 2021, in ciuda restrictiilor puternice care erau in vigoare la acea vreme pentru a opri avansul pandemiei.

Luni, un raport partial a constatat ca Johnson a fost implicat in aceste douasprezece evenimente (desfasurate la resedinta sa oficiala din Downing Street si in alte departamente oficiale) si ca a existat inactiune din partea guvernului sau.

Liderul britanic se confrunta insa si cu o ancheta a politiei, care va stabili daca guvernul a incalcat regulile prin organizarea acestor evenimente.

Situatia a starnit indignare in Marea Britanie, unde scandalul a fost numit „Partygate”. Membrii publicului si politicienii, inclusiv conservatorii, au condamnat actiunile premierului si eforturile sale ulterioare de a pastra ascunse aceste informatii.

Mai multi dintre ei au cerut chiar demisia lui, desi premierul a refuzat sa demisioneze.

Cel putin cinci consilieri ai premierului si-au dat demisia in ultimele doua zile. Cu toate acestea, guvernul sustine ca aceste demisii fac parte dintr-o epurare pe care Johnson a promis sa o efectueze in aceasta saptamana.

Un purtator de cuvant a indicat ca marsurile secretarului privat al prim-ministrului (Martin Reynolds), sefului de cabinet din Downing Street (Dan Rosenfield) si directorului de comunicatii al guvernului (Jack Doyle), au fost decise de „acord reciproc” inainte de a fi anuntate joi.

Reynolds s-a aflat in centrul „Partygate” de cand a aparut un e-mail in care a invitat aproape 100 de persoane la o adunare pe gazonul resedintei oficiale a lui Johnson in mai 2020 si le-a cerut participantilor sa-si aduca propriile bauturi alcoolice.

La randul sau, Doyle a aparut printre participantii la unul dintre evenimente, iar Rosenfield a fost ultimul responsabil cu personalul cand au avut loc aceste adunari sociale.

Dintre demisii, cea care a surprins aparent Downing Street a fost cea a Chief Executive’s Policy Officer, Munira Mirza, unul dintre cei mai apropiati consilieri ai premierului din ultimii 14 ani.

In primul rand, seful de politica al lui Boris Johnson a demisionat din cauza afirmatiei false a premierului ca Keir Starmer nu a reusit sa-l judece pe Jimmy Savile. Apoi directorul de comunicatii al premierului a renuntat si el. 

Mirza a sustinut ca continuarea sa a fost insuportabila din cauza unui comentariu facut de Johnson in Parlament. Premierul l-a acuzat (nefondat) pe liderul opozitiei, Laburist Keir Starmer, ca nu a facut suficient cand era director al Parchetului din Anglia pentru a condamna un cunoscut acuzat de pederastia.

Vinerea aceasta a avut loc o a cincea demisie, cea a Elenei Narozanski, un expert consilier in educatie care nu a facut publice motivele plecarii sale.

PETRECERI NOI?

Mass-media britanica, inclusiv Daily Telegraph si The Guardian,  au raportat miercuri ca Johnson ar fi participat la alte petreceri la sediul guvernului in timpul blocajelor.

Desi se stia deja despre aceste partide, care au fost cercetate si in raportul partial, nu se stia despre presupusa prezenta a premierului.

Intalnirile au avut loc in 13 noiembrie 2020 si 14 ianuarie 2021. The Guardian sustine ca prosecco a fost baut la prima petrecere si ca Johnson a fost prezent timp de aproximativ cinci minute.

CINE A CERUT DEMISIA LUI JOHNSON?

Unul dintre cei mai puternici critici ai lui Johnson este Starmer insusi. Dupa publicarea raportului, el a spus ca cetatenii britanici „cred ca premierul ar trebui sa faca lucrul cinstit si sa demisioneze, dar nu va face, pentru ca este un om fara rusine”.

Povestea noastra nationala despre Covid este una dintre tarile care s-au ridicat cand a fost testat.

Dar asta va fi pentru totdeauna contaminat de comportamentul acestui prim-ministru conservator.

Incalcand in mod obisnuit regulile pe care le-a stabilit, Boris Johnson a luat publicul in ras.

In plus, miercurea aceasta, el l-a acuzat pe Johnson ca se „lauda” in loc sa-i raspunda la intrebari si l-a avertizat ca acest lucru „nu va merge cu politia” atunci cand il chestioneaza despre scandal.

Johnson s-a ciocnit si cu liderul Partidului National Scotian (a treia forta politica din Regatul Unit), Ian Blackford, care a asigurat miercuri ca premierul „trebuie sa demisioneze” daca este interogat sau amendat.

El a adaugat ca Johnson „este o distragere periculoasa pe plan intern si o gluma pe scena internationala”.

Dar parlamentarii conservatori au pus la indoiala si atitudinile premierului. In aceasta miercuri, cel putin trei dintre ei (Tobias Ellwood, Anthony Mangnall si Gary Streeter) au asigurat ca si-au pierdut increderea in prim-ministru si l-au chemat sa-si supuna conducerea la vot.

Ellwood i-a cerut liderului conservator sa depuna el insusi un vot inainte ca deputatii sa-l instige insisi si a trimis o scrisoare prin care cere organizarea acestei motiuni de incredere.

Daca ar pierde, Johnson ar fi fortat sa demisioneze. Acest lucru ar determina, de asemenea, alegeri primare pentru a-l inlocui ca sef al partidului si, prin urmare, ca prim-ministru.

Fostul secretar de stat Andrew Mitchell a declarat luni ca, desi Johnson a avut „sprijinul sau deplin” in ultimii 30 de ani, el a decis sa-si retraga sprijinul. In plus, marti acesta a afirmat ca Downing Street este guvernata „ca o curte medievala” si ca criza „deterioreaza foarte mult partidul”.

Fostul premier conservator Theresa May s-a alaturat criticilor luni, spunand ca raportul „arata ca 10 Downing Street nu a respectat regulile pe care ei insisi le-au impus cetatenilor”.

Cel putin pana marti, parea ca Johnson va reusi sa-si pastreze locul de munca, potrivit analistilor citati de agentia de presa Efe.

Luni, dupa publicarea raportului partial, premierul a anuntat in fata Parlamentului ca va intreprinde modificari in functionarea interna a guvernului pentru ca „nu este suficient sa-si ceara scuze”.

Si in aceeasi noapte, intr-o intalnire cu parlamentarii conservatori, el a promis din nou ca va face aceste ajustari si va publica versiunea integrala a raportului (odata ce cercetarile politiei vor fi incheiate).

Viceprim-ministrul Dominic Raab este unul dintre politicienii care continua sa-l apere pe Johnson. El a recunoscut marti ca guvernul „trebuie sa reflecteze” asupra raportului si „sa invete lectii”, dar a asigurat ca Johnson are sprijinul „covarsitor” al partidului sau.

Tot ministrul pentru Scotia, Alister Jack, l-a aparat pe Johnson in declaratii la BBC, subliniind ca este „un prim-ministru excelent”.