O echipă de anchetatori britanici se află zilele acestea la Bucureşti şi cercetează la Ministerul Apărării scandalul achiziţionării celor două fregate britanice de către statul român la începutul anilor 2000. Ancheta e mai veche şi a stârnit numeroase dezbateri în Marea Britanie, dar şi în România. La Londra s-a vorbit de un comision de 7 milioane de lire sterline dat unui sau mai multor politicieni români. Cine şi cum nu se ştie. Cert este că scandalul fregatelor pare a se reîncărca în Marea Britanie, mai ales pe fondul ultimilor scandaluri din Albion privind cheltuirea banilor publici. şi presiunea opiniei publice este enormă, mai ales că deja Bae Systems a fost subiectul mai multor anchete de presă care indică că s-au dat şpăgi în mai multe ţări de pe glob.

Scandalul poate avea o parte bună şi una proastă. Dacă cineva de la Bucureşti a luat şpagă, scandalul nu va putea fi ţinut sub obroc la Bucureşti. Se va internaţionaliza. Partea bună dacă o să fie aşa este că vom primi înapoi banii pe păguboasele fregate. Există o prevedere în acest sens în contractul de achiziţionare. Aceasta prevede că dacă se dovedeşte că s-a dat vreun comision vreunui român, britanicii trebuie să returneze toţi banii părtii române. Pentru achiziţia fregatelor „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria”, România a plătit de trei ori mai mult decât era necesar. Preţul a fost de 116 milioane de lire sterline. Spre exemplu, Marina olandeză oferea fregate similare, mai bine echipate şi aflate încă în serviciul activ adică nu second hand cum erau cele britanice, la un preţ de 40 de milioane de lire sterline. Başca că întreţinerea fregatelor britanice costă enorm în comparaţie cu cele olandeze.

Cazul părea într-un unghi închis. Credeţi că scandalul corupţiei şi a fondurilor publice cheltuite aiurea din Marea Britanie va duce la dezvăluirea celui sau celor care au încasat în România comisionul de 7 milioane de lire sterline sau cazul se va închide deoarece nimeni nu are interes să agite rahatul?

Interesant este că zilele acestea se află la Bucureşti şi o echipă de jurnalişti britanici. Se va descoperi ceva sau va fi o afacere ţinută sub obroc date fiind datele contractuale? Adică că nimeni nu are interes ca detaliile afacerii să devină publice? Şi, cred, că cele 7 milioane de lire sterline nu mai sunt de mult în Bucureşti. Şi, mai ales, probele… Atunci va trebui găsit un ţap işpăşitor. Sau mai mulţi.