Maioneza vegana este foarte recomandata celor alergici la anumite ingrediente si, de asemenea, celor care doresc sa aiba o dieta mai sanatoasa.

Maioneza vegana este facuta exclusiv cu ingrediente vegetale. Astfel, oul sau laptele sunt inlocuite cu alte ingrediente, precum bauturile vegetale.

Prepararea lui este cu adevarat simpla si exista chiar mai multe retete cu ingrediente diferite. Fiecare produce un rezultat usor diferit in ceea ce priveste texturile si consistenta, dar sunt totusi total naturale si gustoase.

Doua retete de maioneza vegana

Mai jos va impartasim reteta pentru doua maioneze vegane, astfel incat sa puteti alege varianta care va este cea mai confortabila si mai gustoasa.

1. Cu lapte de soia si ulei de masline

Aceasta este o reteta usoara si neteda. Il poti folosi imediat dupa preparare. Este o varianta foarte buna de a insoti salate, de a intinde un sandvici sau de a toca diverse mancaruri (grisine, morcovi, telina etc.).

Ingrediente

  • ½ usturoi tocat.
  • 1 cana de ulei de masline.
  • Un praf de sare de mare.
  • 1 lingura de patrunjel proaspat tocat.
  • ½ cana de bautura de soia sau migdale.
  • Suc de lamaie (aproximativ 5 ml).
  • Un praf de mustar macinat (dupa gust) sau 1/2 lingurita de mustar preparat.

Pregatirea

  1. Adaugati bautura de soia si sucul de lamaie in blender. Se amesteca timp de 30 de secunde.
  2. In timp ce amestecati, adaugati incet uleiul pana cand simtiti ca se ingroasa.
  3. Se adauga apoi sarea, mustarul, patrunjelul si se amesteca foarte bine.
  4. Verificati pentru a vedea daca condimentele trebuie ajustate.
  5. Amintiti-va ca puteti adauga optional elementele dorite: chili, moron, piper.

2. Maioneza vegana cu cartofi

Aceasta maioneza este usoara, desi mai densa decat precedenta, deoarece ingredientul ei principal este cartoful. Acest tubercul va da amestecului o aroma mult mai puternica.

Ingrediente

  • Piper.
  • Oregano.
  • Sarat la gust.
  • 1 catel de usturoi.
  • Suc de lamaie.
  • 1 cartof mare
  • Ulei de floarea soarelui.
  • Apa (dupa cum preferi amestecul: mai mult sau mai putin groasa).

Pregatirea

  1. Curatati cartofii si puneti-l la fiert in apa.
  2. Se adauga apoi catelul de usturoi, oregano, piper si un praf de sare.
  3. Se tine la foc mic si se adauga uleiul putin cate putin, pana se compacteaza amestecul.
  4. Adaugati apa putin cate putin, facand sectiuni de 5 secunde pana cand amestecul este omogen.
  5. Adaugati lamaie dupa gust cu mare grija, pentru ca daca se adauga in exces in amestec se va taia (cum se intampla cu maioneza traditionala).
  6. Puteti adauga coriandru, busuioc, patrunjel si puteti crea arome delicioase personalizate.

Sfaturi pentru prepararea maionezei vegane

Mixerele de mana si recipientele din sticla sunt cei mai buni aliati pentru aceste retete. Evitati plasticul! Retineti ca, desi puteti folosi un mixer pe suport sau un procesor, este mai bine sa folositi un mixer manual pentru cantitati mici.

Un sfat fundamental daca preferi sa obtii un produs natural este sa folosesti o bautura din soia, migdale, alune… care sa nu aiba adaos de zaharuri si sa fie cat mai naturala.

In ceea ce priveste uleiul, daca iti place ca rezultatul sa fie puternic, opteaza pentru ulei de masline, care ii confera o nota picanta. Da, in cantitati moderate. De asemenea, asigurati-va ca ingredientele sunt la temperatura camerei atunci cand pregatiti amestecul si nu abuzati de sare si usturoi.

Si ultimul sfat, fundamental:  pastrati maioneza la frigider si consumati-o intr-o perioada scurta de timp.

Cand se taie maioneza vegana?

  1. Prin bataie si oprire de mai multe ori.
  2. Din cauza frigului sau caldurii excesive.
  3. Din cauza excesului de ulei (de obicei cel mai frecvent).
  4. Cand exista o viteza excesiva in procesul de agitare.
  5. Cand amestecul nu se ingroasa la batut ci pare din ce in ce mai lichid si mai translucid.

Variante de maioneza

Dintr-o maioneza vegana de baza putem inventa diverse arome si culori,  doar adaugand cateva elemente.

  • Pentru a obtine o culoare violet sau roz, adaugati o bucata de sfecla rosie fiarta.
  • Pentru a obtine o culoare verde se foloseste spanac fiert. Rezultatul va fi un sos verde cu o aroma blanda.
  • Pentru a obtine un sos tartar de legume puteti adauga la amestec: capere, masline, muraturi si ceapa.
  • Pentru a obtine un sos roz, adaugati pur si simplu putin ketchup sau, mai bine, rosii zdrobite la amestec.

La ce poti folosi maioneza?

  • Pentru salate, in loc de ulei si otet.
  • Pentru sandvisuri, burgeri sau sandvisuri.
  • Pentru a insoti gustari precum tortilla, tartine sau crochete.
  • Aluat pentru legume si preparat la cuptor.
  • Ca sos de baza pentru pizza de casa in stil carbonara.

Maioneza vegana poate fi personalizata in mai multe alte moduri, in functie de creativitatea ta, facand-o un amestec capabil sa te faca sa te bucuri de diferite combinatii si arome. Indrazneste sa incerci acest preparat usor!