In medicina Ayurveda, guduchi este un aliat pentru promovarea bunastarii si intarirea apararii. Va spunem cum se utilizeaza si care sunt proprietatile sale.
Guduchi este cunoscut si ca giloy, giloe sau amrita. Denumirea sa stiintifica este Tinospora cordifolia si este un arbust catarator care apartine familiei botanice Menispermaceae . De obicei creste in padurile din India, dar este prezent si in China, Australia si Africa.
Conform medicinei Ayurveda, aceasta planta are ingrediente active care pot fi folosite in scopuri medicinale. De fapt, termenul sanscrit guduchi inseamna „ceva care protejeaza intregul corp”, referindu-se la capacitatea sa de a creste starea de bine, de a preveni bolile si de a trata afectiunile. Doriti sa aflati mai multe despre proprietatile si utilizarile sale? Citeste mai departe!
Proprietatile si principiile active ale guduchiului
Multe dintre utilizarile medicinale ale guduchiului au fost evaluate stiintific. O dezvaluire din International Journal of Ayurveda and Pharma Research afirma ca planta are proprietati antiinflamatorii, antispastice, antiartritice si antioxidante. I se atribuie chiar si efecte antialergice, hepatoprotectoare si neuroprotectoare.
In special, si asa cum subliniaza un alt articol din Heliyon, planta are ingrediente active precum urmatoarele:
- Terpenoide.
- Alcaloizi.
- Lignani.
- Steroizi.
La fel, frunzele sale sunt abundente in proteine, fosfor si calciu. Din aceasta cauza, nu este neobisnuit ca acesta sa aiba mai multe aplicatii in Ayurveda. Chiar si astazi a devenit un supliment popular in Occident.
Utilizari si beneficii ale guduchi
In medicina Ayurveda, guduchi este una dintre cele mai venerate plante. Nu numai ca se afirma ca are proprietati medicinale, dar si partea sa energetica este apreciata.
Acum, desi multe studii sustin efectele benefice ale plantei, este important de mentionat ca dovezile la om sunt inca limitate. Prin urmare, trebuie utilizat cu precautia cuvenita, fara a neglija potentialele sale riscuri.
Sanatate metabolica
Multe dintre efectele benefice ale guduchiului au de-a face cu sanatatea metabolica. Mai exact, se pare ca ajuta la controlul diabetului si a bolilor cardiovasculare. Un studiu realizat de Phytomedicine a stabilit ca acest remediu pe baza de plante are efecte antidiabetice prin reducerea rezistentei la insulina.
Intre timp, in cercetarile publicate in Jurnalul Indian de Biologie Experimentala , un supliment pe baza de plante care contine Tinospora cordifolia a ajutat la scaderea nivelului ridicat de colesterol si glucoza din razele diabetice. Cu toate acestea, nu este clar daca aceste efecte se datoreaza guduchiului insusi sau celorlalte plante folosite.
In orice caz, efectele se explica prin continutul sau de berberina, un alcaloid care a prezentat efecte antidiabetice si hipolipemiante care sunt comparate cu cele ale metforminei.
Berberina ar putea scadea nivelul glucozei din sange, la fel ca metforminul.
Tumori
Guduchi nu este un tratament minune pentru cancer sau ceva asemanator. In ciuda acestui fapt, compusii antioxidanti ai plantei ajuta la protejarea celulelor impotriva efectelor stresului oxidativ. Acesta din urma este de obicei asociat cu dezvoltarea unei game largi de boli, cum ar fi cancerul.
In acest sens, cercetarile din The Scientific World Journal sugereaza ca, atunci cand este testat pe celule de laborator, pare sa lupte impotriva celulelor canceroase din cancerul de san, prostata si ovarian. Oricum, sunt necesare mai multe dovezi.
Sistem imunitar
Medicina ayurvedica foloseste suplimente de guduchi ca remediu pentru stimularea sistemului imunitar si reducerea alergiilor. In acest sens, dovezile din Jurnalul de Etnofarmacologie au indicat ca planta favorizeaza ameliorarea simptomelor la pacientii cu rinita alergica, in special congestie si secretii nazale.
La randul sau, efectul sau imunomodulator exercita protectie impotriva bacteriilor si agentilor patogeni care provoaca boli. De exemplu, intr-un studiu impartasit de Journal of Pharmacology & Pharmacotherapeutics , o lotiune de T. cordifolia cu permetrina a fost utila in combaterea Sarcoptes scabiei sau scabie.
Alte posibile beneficii ale guduchi
- Datorita continutului sau de compusi steroli, guduchi este folosit ca supliment pentru a imbunatati sanatatea pielii si pentru a promova vindecarea.
- In medicina ayurvedica este un remediu pentru imbunatatirea sanatatii digestive. Se spune ca reduce inflamatia intestinala, gastrita si arsurile la stomac.
- Datorita continutului sau de antioxidanti si nutrienti, este asociat cu prevenirea imbatranirii premature. Se crede chiar ca are un efect de intinerire care aduce beneficii atat pielii, cat si organelor interne.
Riscuri si posibile efecte secundare ale guduchi
Consumul de guduchi este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor sanatosi, atata timp cat doza recomandata pe eticheta produsului nu este depasita. Este important sa cititi bine etichetarea sau sa obtineti informatii de la un profesionist in medicina ayurvedica sau plante medicinale.
Datorita efectelor sale hipoglicemiante, planta nu trebuie luata concomitent cu medicamente pentru diabet. Daca da, poate aparea o scadere brusca a glucozei. De asemenea, nu este recomandata administrarea acestuia cu medicamente pentru hipertensiune arteriala si colesterol.
Pacientii cu boli autoimune ar trebui, de asemenea, sa se abtina de la a lua aceste tipuri de remedii. Desi se spune ca este antiinflamator, modul sau de stimulare a sistemului imunitar poate duce la o agravare a simptomelor, mai ales in afectiuni precum lupusul sau boala Crohn.
Desigur, ca si in cazul altor remedii pe baza de plante, ar trebui evitata in timpul sarcinii si alaptarii, deoarece nivelul sau de siguranta pentru aceste etape este necunoscut.
Aceasta planta are o traditie indelungata in medicina Ayurveda si mai multe studii stiintifice sustin unele aplicatii.
In ce prezentari este disponibil?
Atat in magazinele fizice de plante medicinale, cat si in magazinele online, guduchi este disponibil sub forma de pastile, capsule, pudra uscata, tinctura sau suc. Modul de consum si preparare poate diferi in functie de producator. Aceste informatii se gasesc pe eticheta.
Este adesea amestecat cu apa, ghee, trestie de zahar sau miere. Pentru utilizare locala impotriva eruptiilor cutanate si a disconfortului cutanat, sunt disponibile lotiuni sau unguente care contin extracte de Tinospora cordifolia.
Este esential sa luam in considerare faptul ca aceste tipuri de remedii nu sunt reglementate de Administratia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite (FDA); prin urmare, nu exista nicio garantie ca produsele distribuite au doza necesara de ingredient activ. Deci, trebuie sa incercati sa le cumparati de pe site-uri de incredere. In plus, inainte de a le ingera in mod regulat, cel mai bine este sa consultati un medic.