Drepturile omului sunt drepturi fundamentale pe care le poseda toate fiintele umane, indiferent de rasa, etnie, sex, origine nationala sau etnica, culoare, resedinta, religie sau orice alt statut. Aceste drepturi nu pot fi castigate si nu pot fi luate, dar pot fi reprimate sau incalcate de catre indivizi, natiuni sau guverne. Desi exista o serie de legi nationale si internationale in vigoare pentru protejarea drepturilor omului, fiecare persoana are datoria afirmativa de a promova si proteja aceste drepturi. Persoanele pot promova drepturile omului la nivel local participand la evenimente activiste sau profesional devenind avocat pentru drepturile omului sau lucrand pentru o organizatie pentru drepturile

Recunoasteti drepturile civile

In 1948, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a stabilit Declaratia Universala a Drepturilor Omului (UDHR), care este o lista a drepturilor omului inerente tuturor oamenilor. Membrii ONU s-au angajat sa protejeze si sa promoveze aceste drepturi.  Cea mai mare concentrare de drepturi din DUDH poate fi clasificata ca ,,drepturi civile”, care sunt drepturi legate de integritatea fizica si de protectia conform legii. Primele 18 principii ale UDHR stabilesc drepturile civile ale individului, care includ: Dreptul la egalitate si dreptul la viata, libertate si securitate personala. Eliberarea de discriminare, sclavie si tortura si tratament degradant. Dreptul la recunoastere ca persoana in fata legii si egalitatea in conditiile legii. Dreptul la o cale de atac de la un tribunal competent si la o audiere publica echitabila.

Identificati drepturile politice

Drepturile omului de natura politica includ acele drepturi legate de participarea unei persoane la guvern si libertatea de intruziune guvernamentala. Aceste drepturi sunt prevazute in articolele 19-21 din DUDH si includ: Libertatea de opinie si de exprimare si dreptul la informatie. Libertatea de intrunire si asociere pasnica. Dreptul de a participa la guvern, accesul egal la serviciul public din tara sa si dreptul de a vota in alegerile libere.

Recunoasteti drepturile economice si sociale

Aceste drepturi stabilesc conditiile necesare pentru ca indivizii sa prospere si sa aiba un nivel de trai adecvat. Articolele 22-26 din DUDH stabilesc drepturi economice si sociale, care includ: Dreptul la securitate sociala. Dreptul de a participa la munca dorita si de a se alatura sindicatelor. Dreptul la odihna si agrement si la un nivel de trai adecvat pentru sanatatea si bunastarea cuiva. Dreptul la educatie, care este gratuit in etapele elementare si fundamentale de dezvoltare.

Fiti constienti de drepturile culturale

Articolul 27 din DUDH stabileste drepturile culturale ale unei persoane. Aceste drepturi includ dreptul de a participa la viata culturala a comunitatii si protejarea interesului moral si material in propria productie stiintifica, literara sau artistica.

Adoptati datoria de a proteja si promova drepturile omului

Protectia si promovarea drepturilor omului nu se limiteaza la ONU sau guverne. Fiecare persoana are datoria afirmativa de a ajuta la crearea unui mediu in care drepturile omului sunt promovate si respectate.

Aflati mai multe despre drepturile omului

Exista o serie de modalitati prin care puteti deveni educat cu privire la drepturile omului, abuzurile drepturilor omului si activismul impotriva drepturilor omului. Faceti un curs la un colegiu local despre drepturile omului. In functie de cursul pe care il alegeti, puteti obtine o introducere asupra drepturilor omului si a legii, a modului in care drepturile sunt monitorizate si protejate si a masurilor luate pentru a raspunde incalcarilor drepturilor omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here