Pana in 2030, emisiile de CO2 vor fi mult mai mici. Aerul pe care il respiri este mai curat. Natura se recupereaza. Salvarea climatului implica schimbari uriase, dar s-ar putea sa ne faca mai fericiti in acelasi timp.

Asa ar putea arata 2030 daca vom castiga razboiul impotriva schimbarilor climatice

Iata o versiune a CO-topia: iesi dimineata pe usa intr-un oras verde si plin de viata. Puteti alege sa apelati la o masina. Un algoritm a calculat cea mai inteligenta ruta pentru vehicul si preia cativa alti oameni pe drum. De cand consiliul municipal a interzis masinile private in oras, au sosit tone de noi servicii de mobilitate. Va este mai ieftin sa nu detineti propria masina si reduce aglomeratia, astfel incat ajungeti mai repede la destinatie si nu trebuie sa va petreceti timpul cautand parcare. Exista mult mai putine masini pe strazi, iar restul sunt electrice. Apropo, toata energia electrica este verde.

1.Materialele plastice de unica folosinta sunt o memorie indepartata

Cand cumperi lucruri, cumperi ceva care dureaza. Dar pentru ca cumparati mult mai putine lucruri, va puteti permite de fapt produse de calitate mai buna. ,,Refuzati, reutilizati, reduceti, reciclati” este noul mod de a privi lucrurile. Deoarece cetatenii cumpara atat de multe lucruri, au mai multi bani de cheltuit pentru servicii: curatenie, gradinarit, ajutor pentru rufe, mese sanatoase usor de gatit, divertisment, experiente, restaurante noi fabuloase. Toate acestea aduc persoanei moderne moderne mai multe optiuni si mai mult timp liber. Preluarea mantiei impotriva schimbarilor climatice s-ar putea sa nu fie atat de rea la urma urmei.

2.Reducerea criminalitatii violente in jumatate

–Robert Muggah, director al Institutului Igarape, Brazilia; Membru al Consiliului viitorului global pentru orase si urbanizare

Lumea are ocazia de a reduce dramatic unele dintre cele mai flagrante forme de violenta din urmatorul deceniu. Pentru a face acest lucru, vom avea nevoie de acelasi tip de energie si daruire care a fost mobilizat pentru eradicarea altor ucigasi, cum ar fi variola.

3.Putem injumatati cele mai multe forme de violenta pana in 2030. Iata cum injumatatim violenta

Primul pas pentru injumatatirea violentei pana in 2030 este sa ai un sens clar al modului in care este distribuita in timp si spatiu. Sa luam cazul violentei letale. Exista o conceptie gresita conform careia mai multe persoane mor violent in zonele de razboi decat in   tarile in pace. In timp ce nivelurile totale de violenta oscileaza de la an la an, se dovedeste ca inversul este adevarat. Oficiul ONU pentru droguri si criminalitate estimeaza ca raportul este de aproximativ 5: 1. Mai simplu spus, multi mai multi oameni mor violent ca urmare a criminalitatii organizate si interpersonale in tari precum Brazilia, Columbia si Mexic decat in   conflictele interne din tari precum Afganistan, Siria si Yemen. Aceasta nu inseamna ca un tip de violenta letala este mai important decat celalalt, ci mai degraba pentru a asigura un diagnostic mai bazat pe fapte.

Singura modalitate de a face o lovitura grava in violenta este recunoasterea domeniului sau de aplicare si a dimensiunii complete, impreuna cu factorii care o determina. Acest lucru trebuie insotit de investitii sustinute in reducerea riscurilor si imbunatatirea protectiei zonelor si populatiilor afectate si investitii in solutii cu o experienta pozitiva. In SUA, de exemplu, cercetarile sugereaza ca concentrarea pe reducerea violentei letale in cele 40 de orase cu cele mai mari rate de omucidere ar putea salva peste 12.000 de vieti pe an. In America Latina, reducerea omuciderilor in doar cele mai violente sapte tari din urmatorii 10 ani ar salva mai mult de 365.000 de vieti .

3.Imputernicirea a 8 miliarde de minti cu tehnologia mobila

–Murali Doraiswamy, profesor la Universitatea Duke, Global Future Council on Neurotechnologies

Anul este 2030. Imaginati-va acest lucru: un tanar numit Ajay locuieste in India. In adolescenta, a experimentat un episod de depresie. Asadar, cand, ca nou student, i s-a oferit sansa de a se inscrie pentru un serviciu de asistenta medicala mintala, a fost dornic sa o faca.

Ajay a ales un serviciu care folosea telefoane mobile si tehnologii de internet pentru a-i permite sa gestioneze cu atentie informatiile sale personale. Ajay avea sa dezvolte ulterior depresie clinica, dar a observat ca ceva nu era in regula la inceputul momentului, cand feedback-ul din aplicatia sa de asistenta mentala a evidentiat schimbari in sociabilitatea sa (trimitea mai putine mesaje si parasea camera doar pentru a merge la campus).

4.Aerul curat este un drept al omului

–Jane Burston, director executiv al Fondului pentru aer curat; Membru al Consiliului Global al Viitorului pentru Energie

Dupa un deceniu de interventii, al activistilor si al factorilor de decizie politica care lupta cot la cot, aerul curat este recunoscut ca un drept fundamental al omului si orase precum Delhi vad cerul albastru pe tot parcursul anului. Ceea ce s-a schimbat din acele zile intunecate ale anului 2020 pana astazi este recunoasterea timpurie a impactului poluarii aerului asupra sanatatii de catre guverne, care a stimulat actiunea pe tot globul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here