Un pod rasucit care este in acelasi timp o galerie de arta. O statie de tratare a deseurilor care este acoperita cu o partie de schi. Un muzeu in spirala care recreeaza mecanismul unui ceas elvetian. Daca arhitectura este responsabila de modelarea lumii in care locuim – sau pe care dorim sa o locuim in viitor – fara indoiala, BIG (Bjarke Ingels Group) este una dintre firmele care face cel mai mult pentru a defini cum va fi.

Regizat de danezul Bjarke Ingels, BIG este protagonistul unei noi lucrari editate de Taschen, Formgiving. An Architectural Future History , care explica in mai mult de 700 de pagini in jur de 100 de proiecte ale studioului, construite si neconstruite, si face clar privirea sa vizionara si talentul sau enorm pentru crearea de noi forme si spatii.

Lucrarea completeaza si o trilogie care include si lucrarea grafica Yes is More. Un arhicomic despre evolutia arhitecturala si aclamatul Hot to Cold. An Odyssey of Architectural Adaptation editata si de prestigioasa editura.

De la casa de pe munte la baza lunii

BIG, care are in prezent o echipa de peste 500 de arhitecti in intreaga lume, a devenit cunoscuta dupa ce a proiectat doua ansambluri de locuinte – The Mountain si VM Houses – in Orestad, cartierul ultramodern din Copenhaga. De atunci a proiectat tot felul de cladiri in intreaga lume, de la galerii comerciale pana la locuinte la preturi accesibile, inclusiv poduri, zgarie-nori, campusuri universitare, fabrici de mobila, centre culturale si, mai nou, baza unei asezari lunare.

Cu o incercare vizionara de a privi in orizont, lucrarea analizeaza rolul arhitecturii intr-o linie temporala care se intinde de la Big Bang pana la viitorul cel mai indepartat pe care ni-l putem imagina.

Prin proiectele analizate in carte, care urmeaza o linie cronologica, sunt abordate si provocari precum sustenabilitatea, comunicarea, migratia, arhitectura si designul, toate aspectele care definesc forma lumii.

Ca o incercare vizionara de a privi in orizont si fara a pierde din vedere impactul in crestere al umanitatii asupra planetei – si provocarile tot mai mari cu care ne confruntam – lucrarea analizeaza rolul arhitecturii intr-o linie temporala care se intinde de la Big Bang la viitorul cel mai indepartat pe care ni-l putem imagina.

Selectia personala a proiectelor

In cea mai personala selectie a sa, Ingels alege proiecte precum Casa LEGO, care duce piesele clasice de joc la o scara arhitecturala pentru a construi un complex de 12.000 m2 in Billund (Danemarca) sau Muzeul Tirpitz, un buncar nazist din Al Doilea Razboi Mondial transformat intr-o zona culturala. centru si integrat in natura in asa masura incat pare sa dispara in nisip de parca ar putea sterge cumva istoria dramatica a acestui loc situat in Blavand, pe coasta de vest a Danemarcei.

Uzina inovatoare si premiata care transforma deseurile in energie si care se combina cu petrecerea timpului liber sub forma unei statiuni de schi, Copenhill, are si ea spatiul sau, subliniind angajamentul Copenhaga fata de neutralitatea carbonului si amintind, in treacat, ca prin arhitectura si design, BIG modeleaza o lume durabila si plina de culoare.

„Pentru a simti ca avem permisiunea de a ne imagina un viitor diferit de cel de astazi, tot ce trebuie sa facem este sa privim in urma cu zece ani, o suta de ani, o mie de ani, pentru a realiza cat de radical diferite erau lucrurile atunci fata de ceea ce sunt astazi.” subliniaza arhitectul, care adauga „acelasi lucru este valabil si pentru a privi inainte cu aceeasi claritate a vederii. […] Din moment ce stim din trecutul nostru ca viitorul nostru va fi cu siguranta diferit de prezentul nostru, in loc sa asteptam ca acesta sa prinda contur de la sine, avem puterea de a-l modela.”

Volumul Formgiving completeaza expozitia cu acelasi nume deschisa la Centrul Danez de Arhitectura (DAC) din Copenhaga si va calatori in alte parti ale lumii, cu peste 65 de proiecte care documenteaza activitatea globala a BIG prin ochii utilizatorilor sai, de la desen. imbarca catre locatiile locurilor de munca ale sale din intreaga lume si cladirile finalizate. 

La fel ca lucrarea, ne permite sa ne aventuram evolutiile care vor avea loc in cinci, zece sau cincizeci de ani in ceea ce este un exemplu al tenacitatii firmei de a „depasi obisnuit si dincolo de lumi, pentru a contribui la viitor cu fiecare proiect” . 

De fapt, explica ei, „fiecare pas nu numai ca dezvaluie o lume care seamana cu visele noastre, dar incearca si sa realizeze aceste vise intr-un mod pragmatic”. Si incheie „Avem puterea de a crea lumea de maine!”

Frumos ilustrata, cartea include fotografii ale multi-premiatilor Laurian Ghinitoiu, Iwan Baan si Rasmus Hjortshoj, printre altii, precum si reflectii nepublicate anterior ale lui Bjarke Ingels si propuneri pentru noi habitate pe Luna si centre de cercetare pe Marte, aproximativ douazeci. au lucrat modele LEGO Masterplanet, lucrarea colectiva si colaborativa promovata de BIG care cauta un model de durabilitate globala pentru a reproiecta Pamantul si a opri schimbarile climatice.