Agricultura se intoarce in orase. La scara foarte mica, acoperisurile, terasele si spatiile comunitare devin gradini urbane ca parte a unei culturi ecologice si durabile care pledeaza pentru consumul de produse locale, eliminand intermediari si economisind costuri si emisii de CO2 la transport, ambalarea sau depozitarea. Dar deja sunt cei care intrezaresc urmatorul pas: ferma verticala sau ferma zgarie-nori.

Cu numele de farmscraper, studioul CRA-Carlo Ratti Associati cu birouri in Torino si New York a planificat o cladire de 218 metri si 51 de etaje in orasul chinezesc Shenzhen, care, pe langa birouri de locuinte, va fi capabila sa hraneasca 40.000 de oameni pe an.

De la padurea verticala la ferma verticala

Stiam deja conceptul de padure verticala si, chiar si fara a-l duce la extrem, exista multe modele de zgarie-nori moderni care incorporeaza vegetatia ca formula pentru a crea medii mai prietenoase in cladiri si, in acelasi timp, beneficiaza de umbra lor si umiditate pentru a reduce consumul de energie in aer conditionat.

Denumit Turnul Jian Mu, care deriva simbolul din arborele jian mu care, conform culturii chineze, leaga cerul (rotund) si pamantul (patrat), turnul este proiectat cu o baza dreptunghiulara care se transforma intr-o forma tubulara. pe masura ce urca. In cele 51 de niveluri, ofera 90.000 de metri patrati.

Majoritatea spatiului va fi dedicat birourilor, pe langa un supermarket-promotorul turnului este lantul de distributie chinez Wumart- si o piata dedicata restaurantelor.

Ferma hidroponica de pe fatada zgarie-norilor va produce pana la 270.000 de kilograme de hrana pe an, capabila sa hraneasca 40.000 de oameni

Structura sa va adaposti insa o ferma hidroponica verticala care acopera intreaga cladire. Ideea, subliniaza ei din studiu, este de a face posibil „chiriasilor cladirii sa cultive, sa cumpere si sa consume legume si fructe proaspete direct in interiorul turnului”.

Cultivati fatada biroului

Situat pe ultimul teren disponibil din cartierul central de afaceri Shenzhen, din sudul Chinei, care ar completa orizontul acestei zone a orasului, turnul ar urma sa dedice culturilor pana la 10.000 de metri patrati de spatiu pe fatada.

Ferma hidroponica verticala va produce, conform estimarilor sale, pana la 270.000 de kilograme de hrana pe an, „suficient pentru a acoperi nevoile a aproximativ 40.000 de oameni”.

In plus, Turnul Jian Mu va da nastere unui lant de aprovizionare alimentar autosustinut, cuprinzand cultivarea, recoltarea, vanzarea si consumul de culturi, toate in cadrul aceleiasi cladiri.

Potrivit lui Carlo Ratti, partener fondator al CRA si profesor la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT), „agricultura urbana la scara mica are loc in orase din intreaga lume, de la Paris la New York la Singapore. Cu toate acestea, turnul Jian Mu il duce la urmatorul nivel.”

Aceasta abordare, adauga el, „are potentialul de a juca un rol important in proiectarea oraselor viitorului, deoarece implica una dintre cele mai presante provocari arhitecturale de astazi: cum sa integram lumea naturala in proiectarea cladirilor”.

Un agronom virtual la comanda

Designul fermei, realizat in colaborare cu compania italiana ZERO, specializata in abordari inovatoare ale agriculturii, este optimizat pentru a produce totul, de la legume la fructe si ierburi aromatice, intotdeauna intr-un mod eficient si durabil.

Un „agronom virtual” sustinut de tehnologia Inteligentei Artificiale va controla operatiunile zilnice ale fermei, cum ar fi managementul irigatiilor, printre altele.

Pe langa ferma, cladirea este proiectata astfel incat elementele naturale si cele create de om sa functioneze in simbioza perfecta. Astfel, va avea terase cu o mare varietate de flora , precum nuferi, ferigi si litchii, care vor profita de apa de ploaie pentru irigatii.

Abundenta vegetatiei, subliniaza cei responsabili, va reduce efectiv radiatia solara din interior si, prin urmare, nevoia de aer conditionat. In plus, lucratorii vor putea folosi o aplicatie mobila pentru a controla conditiile microclimatice ale mediilor lor de lucru.

Desi este una dintre lucrarile sale cele mai izbitoare, Turnul Jian Mu nu este singurul proiect CRA care urmareste sa incorporeze productia agricola in structurile urbane. In prezent in constructie, el a proiectat si VITAE, un complex de cladiri din Milano in jurul unei podgorii lungi de 200 de metri.

In Singapore, studioul colaboreaza cu BIG-Bjarke Ingels Group pentru a construi Turnul CapitaSpring pentru CapitaLand, o cladire cu o padure interioara care se intinde pe mai multe niveluri.