Vrajitorul din Oz  este o poveste iubita pentru copii care include atat cartea, publicata in 1900, cat si filmul, care a aparut in 1939. De ani de zile, fanii au fost atrasi de  barfele din culise despre film si despre conspiratiile ciudate. inconjuratorul Vrajitorul din Oz . Dar exista un mesaj politic secret ascuns si in cartea lui L. Frank Baum?

Istoricii au gasit o serie de simboluri in  Vrajitorul din Oz si toti indica un singur lucru: politica americana din anii 1890, cand Baum scria cartea. Simbolismul Vrajitorul din Oz merge incredibil de adanc, de la personajele principale la ciclon, acei papuci celebri si chiar Toto. Si mesajul central din carte este despre ascensiunea populismului si dezbaterea despre aur versus argint. Populatii de la sfarsitul secolului al XIX-lea erau in primul rand fermieri si muncitori din mediul rural care s-au adunat pentru a cere o crestere a eliberarii unei monede nelimitate de argint pentru a circula mai multe monede, precum si reforme privind impozitul pe venit, alegerea directa a senatorilor americani si alte modalitati de a oferi fermierilor si muncitorilor industriali un teren de joc mai bun in economie, consolidand in acelasi timp democratia politica.

Vrajitorul din Oz a fost scris in anii 1890 si a purtat un mesaj secret care nu a fost decodat pana in 1964

Desi Vrajitorul din Oz ar putea fi cel mai faimos astazi pentru filmul din 1939, cu Judy Garland in rol principal, cartea a fost scrisa initial in anii 1890 de catre autorul L. Frank Baum. Si se dovedeste ca Vrajitorul din Oz  este plin de simbolism politic ascuns, care uneori pare abia ascuns deloc.

Dar nimeni nu a observat paralelele clare cu politica americana in anii 1890 pana cand un istoric pe nume Henry Littlefield a publicat o analiza  a  Vrajitorului minunat din Oz  in 1964. Timp de decenii, oamenii au respins cartea lui Baum ca pe un basm pentru copii. Dar, de fapt, a purtat mesaje puternice despre cele mai mari probleme cu care se confrunta America la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Dorothy reprezinta americanul mediu

In  Vrajitorul din Oz , Dorothy este un orfan care traieste in Kansas, un loc plictisitor, gri, care si-a pierdut vibratia. Potrivit istoricului Quentin Taylor, Dorothy ne reprezinta  ,,pe fiecare dintre noi in cea mai buna masura – amabil, dar care se respecta, lipsit de vinovatie, dar fara echivoc, sanatos, dar plin de viata”. Pe scurt, este ,,fata de alaturi” si reprezinta americanul obisnuit care cauta o solutie la problemele ei simple.

In anii 1880 si 1890, statul Kansas traversa o perioada cumplita. Secete, ierni dure si lacustele invadatoare au ars prada. Fermierii devastati au dat vina pe tot felul de forte: Wall Street, caile ferate, politicienii sau natura insasi. De fapt, necazurile fermierilor americani au dat nastere miscarii populiste , care a promis solutii. Si  Vrajitorul din Oz  continea simboluri codificate care sustineau populismul.

Sperietoarea ii reprezinta pe fermierii din Midwestern

Bietul sperietoare din  Vrajitorul din Oz  este convins ca nu are creier. Dar ,,teribilul sau sentiment de inferioritate si indoiala de sine”, potrivit lui Littlefield, se datoreaza de fapt unor ani de ridicol. Intr-un articol din 1896, de exemplu, fermierii din Kansas au fost acuzati  de ,,ignoranta, irationalitate si tulburari generale”.

Partidul populist, nou la fata locului la sfarsitul anilor 1800, era alcatuit in primul rand din fermieri care erau batjocoriti de toti ceilalti. Au fost numiti simpletoni si radicali inselati. Dar Sperietoarea demonstreaza ca nu este prost – da dovada de bun simt si rezistenta in calatorie. Povestea implica faptul ca fermierii nu sunt la fel de prosti pe cat sugereaza adversarii lor politici.

Omul de tabla este muncitorul fabricii maltratate

In anii 1890, SUA se afla in mijlocul unei revolutii industriale. Si schimbarea a creat multi muncitori care nu erau tratati bine de sefii lor. Intra in lemnul de tabla al lui Baum El reprezinta un muncitor dezumanizat , care a fost literalmente transformat in tabla de Vrajitoarea Rautatoare din Est – Omul de tabla a fost odata un muncitor puternic si sanatos, dar dupa ce vrajitoarea l-a injurat, el si-a taiat din greseala propriile membre. Fiecare a fost inlocuit cu tabla, transformand muncitorul in Omul de tabla.

Tin Man reprezinta muncitorii din fabrici  care si-au pierdut inima in noua economie. Si simbolismul merge si mai adanc. Tin Man este ruginit cand Dorothy il intalneste pentru prima data, paralel cu somajul ridicat din timpul depresiei din anii 1890 . Dar este gata sa lucreze, asa cum demonstreaza Dorothy oferindu-i doar cateva picaturi de ulei.

Leul las este eroul populist William Jennings Bryan

Exista o multime de indicii ca Leul las a reprezentat cel mai mare erou populist din anii 1890, William Jennings Bryan. Bryan, leu. Ia-l? Simbolismul se adanceste pe acesta. La fel ca Leul las, Bryan era cunoscut pentru ,,hohotul” sau. El a fost chiar descris ca un leu de presa.

In calitate de candidat democratic la presedintie in 1896 si 1900, Bryan a promovat miscarea liber-argint, sustinand ca standardul aur al Americii dauneaza fermierilor. In faimosul sau discurs ,, Crucea de Aur ” din 1896, Bryan a respins,

,,Avand in spate interesele comerciale si interesele muncitoare si toate masele truditoare, le vom raspunde cererilor pentru un etalon de aur spunandu-le ca nu veti apasa pe fruntea muncii aceasta coroana de spini. Nu veti crucifica omenirea pe o cruce de aur. „

Dar Bryan nu a reusit sa castige niciuna dintre alegeri, in parte pentru ca nu putea castiga muncitorii din est – la fel cum ghearele Leului las ,,nu ar putea sa faca nicio impresie” pe Tin Man.

Secretul este in papucii de argint

Frumoasele papuci de rubin din versiunea din 1939 a  Vrajitorului din Oz  nu exista deloc in cartea lui L. Frank Baum. Asta pentru ca papucii originali erau argintii. Au fost schimbati in papuci de rubin din film pentru a profita de minunile Technicolor, inca o tehnologie noua la acea vreme. Dar odata ce iti dai seama ca papucii erau initial argintii, mesajul politic devine tare si clar.

Fermierii au dorit sa revina la argintul gratuit pentru a-i proteja de daunele economice cauzate de etalonul aur. Si in  Vrajitorul din Oz,  Drumul caramizii galbene, care reprezinta aurul, este o cale periculoasa . Aceasta duce la Orasul de Smarald, reprezentand legatura dintre etalonul auriu si interesele politice. Si este plin de crapaturi si gauri, asa cum scrie Baum . Caramizile erau ,,foarte inegale” si, uneori, ,,rupte sau lipsesc cu totul”. Sperietoarea, reprezentand fermierii, a cazut din nou si din nou pe caramizi. Dar papucii de argint ai lui Dorothy o transporta in siguranta in jurul pagubelor, sugerand ca revenirea la un standard de argint si aur a fost solutia la problemele economice din anii 1890.

Si tocmai pentru a clarifica faptul ca  Vrajitorul din Oz  este despre politica monetara, Baum si-a numit pamantul imaginar Oz – la fel ca abrevierea pentru uncie, masura folosita pentru aur si argint.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here