In timp ce faptele notorii ale asasinilor prezidentiali John Wilkes Booth si Lee Harvey Oswald sunt inradacinate in mintea americanilor, impactul unui om asupra istoriei natiunii nu a fost mai putin profund, totusi numele sau nu reuseste sa evoce acelasi nivel de infamie in constiinta publica: Charles Julius Guiteau.

In 1881, Guiteau a modificat cursul istoriei cand a tras de doua ori asupra presedintelui James Garfield , o data in spate si o data in brat, ducand la o infectie care a revendicat viata lui Garfield aproape trei luni mai tarziu. In timp ce uciderile lui Lincoln, Kennedy si McKinley sunt inca pline de teorii ale conspiratiei si ideologie politica, motivatiile lui Guiteau au fost simple – egomanie, iluzii de maretie si credinta ca Dumnezeu l-a voit sa-l ,,indeparteze” pe Garfield din functie.

A fost dat afara dintr-un cult utopic al iubirii libere

Cand Charles Guiteau avea 18 ani, s-a alaturat comunei utopice cunoscute sub numele de Oneida Community din New York, unde si-a castigat reputatia cu ceilalti rezidenti. In ciuda acceptarii de catre comunitate a casatoriei de grup si a iubirii libere, Guiteau nu a putut gasi pe nimeni dispus sa-i fie partener, emotional sau fizic, si in curand a castigat porecla ,,Charlie Gitout”.

Guiteau era, in general, necalificat in viata comunala; el nu a fost ,,nici un muncitor constant, nici un sarguincios si nu a devenit niciodata popular printre ceilalti tineri ai Comunitatii” , a explicat istoricul Charles Rosenberg , adaugand ca ceilalti ,,au considerat cu prudenta modificarile sale intre linistea ingamfata si entuziasmul ingrozitor”.

Cea mai semnificativa dezamagire a lui Guiteau in Comunitatea Oneida a venit din incapacitatea sa de a culca oricare dintre femeile comunei. ,,Guiteau nu a reusit nici sa farmece domnisoarele, nici sa prevaleze pe vreunul dintre barbatii mai in varsta care sa mijloceasca pentru el”, a scris Rosenberg. In cele din urma a parasit comunitatea in 1865, dupa ce a petrecut intregul razboi civil printre comunitatea Oneida.

A devenit un avocat teribil si un colector de datorii fara scrupule

Dupa ce a parasit comunitatea Oneida, Guiteau a facut prima dintre mai multe incercari de a lansa un ziar religios . La fel ca Guiteau insusi, temperamentul ziarului a variat in mod salbatic. Adesea a difuzat articole care laudau conducatorul sectei Oneida, urmate rapid de povesti care devasteaza grupul. Guiteau a descoperit rapid ca nu exista audienta pentru accentul specific al ziarului sau, asa ca si-a indreptat atentia asupra legii, reusind sa devina avocat.

In timp ce a gasit o munca ocazionala ca litigant practicant, a fost infam pentru comportamentul sau bizar in sala de judecata si ego-ul sau monumental, ceea ce a dus deseori la tipatul sau la judecator si la avocatul advers. Un raport sustine ca a mers pana la barul care a separat juriul de restul salii de judecata si ,,a sarit peste el ca o maimuta, si-a pus pumnul in fata unui jurat si a vorbit cu mare vehementa … si clientul sau a fost condamnat fara ca juriul sa-si paraseasca locurile „.

Sursa primara a veniturilor sale a venit din colectarea datoriilor. Cu toate acestea, a buzunar putinele datorii pe care de fapt a reusit sa le incaseze pentru sine, nereusind sa predea banii proprietarilor de drept. Guiteau si-a facut o viata calatorind prin tara, colectand datorii si inseland angajatorii pana cand a intalnit-o in cele din urma pe Annie Bunn. S-a indragostit de ea si a reusit cumva sa-i castige mana in casatorie.

El si-a inselat sotia cu o escorta, astfel incat sotia sa-l poata divorta

In mod surprinzator, Guiteau nu era un barbat usor de trait, mai ales pentru sotia sa, care se gasea adesea tinta temperamentului sau mercurial . Bunn a indurat mult in timpul vietii sale cu Guiteau, pe masura ce cei doi s-au mutat dintr-un loc in altul pentru a evita colectorii de datorii si pe altii pe care Guiteau ii fraudase in viata sa.

Cand Bunn s-a plans de stilul lor de viata pe fuga, temperamentul aprins al lui Guiteau ar fi aprins . Se stia ca o batea, o incuia intr-un dulap, ii tipa in fata si chiar o lovea cu piciorul. Dupa cinci ani, Bunn a decis sa divorteze. In acest moment, Guiteau era  deseori patronatoare doamnelor noptii – chiar si prin prinderea sifilisului in timpul unei legaturi speciale . Una dintre aceste femei a marturisit apoi despre afacerea sa dupa ce Bunn a cerut divortul pe motiv de infidelitate.

Familia Sa a incercat sa-l angajeze

La mijlocul anilor 1870, Guiteau era complet lipsit si traia impreuna cu sora sa intr-o casa la tara. Intr-o zi calda de primavara, sora lui Guiteau i-a cerut sa toace niste busteni pentru lemne de foc, iar el a fost de acord cu amaraciune. Mai tarziu, in ziua aceea, ea a iesit sa vada ca el a imprastiat busteni pe tot drumul care ducea spre casa, blocandu-i calea.

Ea i-a cerut sa-i mute si, cand el a refuzat, s-a aplecat sa ridice singura bustenii. Privind in sus, a vazut-o pe Guiteau stand deasupra ei, cu o privire animalista in ochi , cu toporul ridicat deasupra capului, pe cale sa o loveasca. Din fericire a scapat nevatamata, a raportat incidentul unei menajere si a chemat un medic.

Doctorul Rice si colegul sau, Dr. Gray, au venit la casa, au vorbit cu Guiteau pentru o scurta perioada de timp si  au fost de acord ca nu are probleme psihice . Familia a decis sa il angajeze pe Guiteau intr-un azil – atat pentru propria protectie, cat si pentru a lor. Cu toate acestea, Guiteau le-a auzit planurile si s-a furisat din casa, intorcandu-se la Chicago pentru a evita sa fie comis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here